ПОМПЕО ШОКИРАО СВЕ: Ако Турска уђе у рат у Сирији – ДОБИЋЕ ВЕЛИКОГ САВЕЗНИКА

POMPEO ŠOKIRAO SVE: Ako Turska uđe u rat u Siriji – DOBIĆE VELIKOG SAVEZNIKA

25 februara 2020

Zaoštravanje situacije u sirijskoj provinciji Idlib vodi ka porastu mogućnosti konflikta sa Turskom, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo novinarima. On je naveo da američka administracija razgovara sa Ankarom o mogućnosti zajedničkih akcija.

„Kao što smo više puta ranije saopštavali, (sirijski) režim ne može da pobedi. Ofanziva koju je preduzela vojska režima samo povećava mogućnost konflikta sa našim saveznicima iz NATO-a – Turska“, rekao je Pompeo.On smatra da je rešenje problema – prekid vatre i pregovori na bazi rezolucije Saveta Bezbednosti 2254.

„Kako je već govorio predsednik Tramp, mi sarađujemo sa Turskom i procenjujemo šta možemo zajedno da preduzmemo“, objasnio je Pompeo.

On je još jednom optužio Rusiju, Siriju i Iran za blokadu primirja u Siriji.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

KOMENTARI13 komentara

 1. milorad2 says:

  Ako edrogan pokrene ofanzivu u siriji uradiće upravo ono što su hteli amerikanci da se desi kada su turski piloti oborili ruski avion bez naredjenja komande i zbog čega je kasnije pokušan državni udar u istambulu koji je jedva sprečen.Nekako mi izgleda sasvim ludo da edrogan to uradi i da posle pokušaja atentata na njega od proameričkih oficira turske armije krene u rat protiv sirije i rusije.Našto drugo tu kuvaju turci pogotovo što 2/3 takozvanih umerenih boraca u idlibu predstavljaju tvrdo jegro američčke terorističke armije koja samo čeka na signal da i u turskoj napravi iste takve formacije a edrogan njima ne izdaje naredjenja:)Edrogan njima NIŠTA ne može da veruje a naročito je opasno ako bi oni uspeli da formiraju neke grupacije u turskoj i da optuže vladu da ne štiti turke u siriji itd.itd.To je put u mogući gradjanski rat u turskoj i siguran teroristički HAOS.Takodje napad na siriju bi automatski podigao hezbolah i iran na uzbunu i to bi zaista bio početak ozbiljnog rata na TURSKOJ teritoriji o kurdima ne treba ni pričati oni samo čekaju povoljnu priliku a to komplikuje i situaciju u gruziji i jeremeniji do pucanja.MA kompletan haos bi nastao ako turci napadnu ruske is sirijske trupe jačim snagama.Zasada se tu nešto opipava teren i mrdaju vojnici levo desno i za to vreme teroristi GUBE teritoriju i koncentrišu se u kotao iz koga ako im turci ne pomognu oni nemaju izlaza.Videćemo koja se igra igra tu uskoro ali je sigruno jedno, turci na pomoć od grka i NATO ne mogu da računaju jer grci su pretnja i nož u bok od strane amerike i to im je uloga.Biće sami ako započnu rat sa rusijom i iranom u siriji o sirijskoj armiji ne treba ni trošiti reči oni morju da se bore kako god znaju i umeju jer ovo je biti ili ne biti za siriju kao državu uopšte.

  • E.Lirsch says:

   Turcin je glup ko CISKIJA. Pompeo…"Ako napadnes srusice se veliko carstvo" Treba pitati Koje carstvo i cije. Americki pogan je majstor u obmanama a koriste svaki momenat da natutkaju dva protivnika da se satiru medjusobno. N a starnu moje misljenje da ako turcin stvarno napadne frontalno ad ce "car" da podvije rep i da die na "pregovore" sa zapadnim partnerima. Gubitnik je Asad i sirijski narod.

  • mrak says:

   Ma, koga briga!? Samo da se nama jednom skinu s vrata, ali nece, nece ... ako smo toliko mali i beznacajni, ako smo sitni toliko na mapi, a sto nas stalno gaze i unistavaju!? Sto od nas uporno traze da priznamo nepostojecu vestacku tvorevinu tzv Kosovo!? Pa, veliki su, sta cekaju nasu saglasnost!? A o bombardovanju Srbije koje je pocinila tzv "civilizovana" Evropa i "demokratski" zapadni svet da ne pricamo! Da ne pricamo i o svakodnevnom zasipanju odozgo svim mogucim otrovima! Zato, koga briga sta se tamo desava, ali ceo svet je u haosu, tako da nece ni nas mimoici! Sto se tice Sirije, tu je iskljucivo interes i jednih i drugih "velikih" u pitanju, bojim se!

 2. filip says:

  Ako su Turci glupi i alavi nasešće na ovu manipulaciju, a posledice će biti užasne ali samo za jednu stranu i zna se za koju.

 3. Predrag says:

  sve su oni već probali ali rusi uvek naprave grešku sa umerenon upotrebom sile,trebalo je odmah uništiti ili naneti značajne gubitke tim vojskama kako se one nebi opet konsolidovale i nanovo napadale. Sada znači da će pvo patriot biti isporučen turskoj što znači pogibija ruskih pilota a i povećan trošak za rusku vojsku. Turke bre treba nuklearkom zveknuti.

  • Slobodanka says:

   To nisu bile klasične vojske nego to su teroristi rasporedjeni po zgradama i drugim objektima, prava urbana gerila ukopana u zgrade i oko zgrada kao najopasniji pacovi. Vidi se da niste pratili kako se odvijao rat u Siriji. Da bi u gradskim uslovima brže završili borbu sa njima ponudili su im i pomirenje pod odredjenim uslovima, a oni koji to ne prihvate ponudjeno im je premeštanje u Idlib. I prevozili su ih tamo zelenim autobusima. Tako su ih se brže rešili iz Istočne Gute (okolina Damaska), Dare i iz još nekih oblasti. Dakle ovde u Idlibu su sada skoncentrisani najnepopustljiviji i najokoreliji teroristi sakupljeni iz cele Sirije. Naravno da takve uglavnom treba likvidirati, ali Erdogan i Pompeo baš takve brane. Zašto ih čuvaju? Verovatno se još uvek nadaju da oni kadtad mogu oboriti Asada, najverovatnije nasilno.

  • Slobodanka says:

   Za Istočnu Gutu koja ima puno gradskih naselja mnogi su prognozirali da će borbe za njeno oslobodjenje trajati 5-6 meseci. Medjutim za 1,5 ili 2 meseca odradili su to snage SAA i ostali saveznici, zatim Ruski Centar za pomirenje u delu da ih nagovore da udju u program za pomirenje koji je tada ponudila sirijska vlada, ali bilo je jezivo s čime su se oni tamo sve suočavali. Vidi se i ovde čim je mesto jednostavnije više seoskog tipa, lakše i brže ga oslobadjaju, ali ako je urbanije onda ima više bunkera i tajnih prolaza i oslobadjanje ide teže i sporije. Zato će grad Idlib koji je najveći ostaviti za kraj.

  • Slobodanka says:

   Posle toga bila je operacija Basalt za oslobodjenje pokrajine Dara, a istoimeni glavni grad Dara bila je isto veoma teška za borbu, ali i nju su uspeli dosta brzo da oslobode. Tamo je bio problem što grad Dara je veoma blizu jordanske granice iza koje su virili tenkovi SAD i V.B. spremni da teroristima pridju u pomoć, ali nisu se usudili. Sada se to ponavlja, ali u kombinaciji sa Turskom koja je sa svojim tenkovima i drugim borbenim vozilima već utrčala na vruć teren. Turci su blesavi, pa će ispasti da su sami ušli u zamku koju će skupo platiti.

  • E.Lirsch says:

   Bas tako i nikako drugacije. Do sad je Sirija morala da bude oslobodjena. Fertig.

 4. filip says:

  Ovo bi bila zajednička akcija do poslednjeg turčina

  • Pesterac says:

   Mislis!!?? Dali ti stvarno mislis da bi tako lako Rusi mogli izaci na kraj sa Turcima!!?? Seti se kako su Rusi dobili batine U Afganistanu,Ceceniji,Dagestanu i to su bili mnogooooo nadmociniji od tih Borca!!!

   • Mita says:

    Avganistan nije bio vojni poraz, SSSR je ostavio iza sebe vladu DRA, koja je nadizvela SSSR. Prvi Cecenski rat je bio katastrofa,ali je drugi dobijen sa malo gubitaka,a Dagestan je hio cista katastrofa za separatiste. Ista "opasna" Turska,decenijama ne moze da izadje na kraj sa Kurdima,atokom prvog upada u Siriju, im je trebalo 3 meseca da zauzmu Al Bab. Svaka njihova vojna akcija je trapava, i otkriva nesposobnost niihove kopnene vojske.

 5. Pesterac says:

  Gospodo. Nije Erdogan toliko glup kako vi mislite. Niti ce Rusija ratovati sa Turcima jer se neisplati niti ce Turci protiv Rusa jer se neisplati. Apropo tome,nije Turska maciji kasalj. Podsetimo se samo koje su batine dobili od Afganistanaca,Cecena,Dagestanaca..... Nezaboravite da ni Turci nisu bas toliko naivni!! 1915 su porazili Britance,Francuze,Autralijance,Novozelandjane pa su im Jermeni udarili sa Ledja,Grke. Tako da nebih se bas toliko nadao da bi Rusi slomili tako lako Turke osim Nuklearnim Oruzijem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *