ПОМПЕО ЗАКУКАО: Кина преузима Хонгконг

POMPEO ZAKUKAO: Kina preuzima Hongkong

28 maja 2020

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo rekao je Kongresu da Hongkong više nema autonomiju u odnosu na Kinu iako je to predviđeno prilikom izdvajanja te teritorije iz sastava Britanije i predaje kineskim vlastima 1997. godine.

„Hongkong više nije autonoman od Kine, s obzirom na situaciju na licu mesta. SAD podržavaju narod Hongkonga“, napisao je Pompeo na Tviteru.Šef Stejt departmana ocenio je da zvanični Peking „katastrofalnim odlukama suštinski podriva autonomiju i slobode Hongkonga“:

„Nijedna razumna osoba ne može danas tvrditi da Hongkong uživa visok stepen autonomije unutar Kine. Ako su se Sjedinjene Države dosad nadale da će slobodni i prosperitetni Hongkong postati uzor za autoritarnu Kinu, sada je jasno da Kina modelira Hongkong prema sebi“.

Kina sprema zakon o bezbednosti za Hongkong koji zabranjuje subverzivne i separatističke aktivnosti – sve vrste podstrekavanja na svrgavanje centralne vlade, terorizam i spoljno mešanje.

London i Vašington su preko svoje agenture podstakli novi talas protesta u Hongkongu za koji je kao formalni povod poslužio nacrt zakona o državnoj himni Kine. Istovremeno je u proceduru parlamenta Hongkonga ušao i akt koji zabranjuje vređanje Marša dobrovoljaca i za taj prestup propisuje kaznu od bezmalo 6.500 hongkonških dolara.

Najvažniji uzrok nemira je namera Pekinga da donese hongkonški zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Zahvaljujući njemu, kineska vlada će moći da formira „posebno telo“ u gradu koja će brinuti o nacionalnoj bezbednost i suzbijati subverzivne aktivnosti, separatizam i strano mešanje.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji ocenio je da su demonstracije u Hongkongu plod ilegalnog mešanja „stranih snaga“ u poslove grada i Kine i da je to mešanje već ozbiljno naštetilo nacionalnoj bezbednosti Kine i stabilnosti samog Hongkonga. Dodao je da je postalo i ozbiljan izazov principu „jedna zemlja – dva sistema“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *