Poništena presuda Mevlidu Jašareviću

Poništena presuda Mevlidu Jašareviću

11 jula 2013

jasarevic4-1343162204Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine poništilo je danas presudu od 6. decembra prošle godine kojom je  Mevlid Jašarević proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina, potvrdio je Jašarevićev advokat Senad Dupovac. Presuda je poništena zbog bitnih povreda postupka.

U Sudu BiH su za AA potvrdili da je presuda donesena i otpremljena strankama u postupku, ali još ne žele govoriti o njenom sadržaju. Apelaciono veće Suda BiH je naložilo ponovni postupak u slučaju “Jašarević“ pred tim većem kada će se moći izvesti novi dokazi.

Takođe, kako saznajemo, potvrđena je oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahić, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni su optužbi, saznaje agencija Anadolija. Jašarević i ostali su se optužnicom od 25. aprila ove godine teretili za krivično delo organiziranje terorističke grupe, u vezi sa krivičnim delom terorizam.Državni tužilac Dubravko Čampara potvrdio je da je ukinuta presuda u slučaju Mevlida Jašarevića, ali da Jašarević, kako je rekao, sigurno neće biti pušten na slobodu. Prema njemu, ovo neće uticati na status Jašarevića.Najavio je mogućnost iznošenja novih dokaza u postupku koji će biti održan pred Apelacionim većem.

Advokat Dupovac najavio je mogućnost da Tužilaštvo BiH ponudi predlog sporazuma sa Jašarevićem, gde bi Tužilaštvo BiH promenilo kvalifikaciju zločina, a Jašarević priznao nedelo. Insistirat će, kaže, da se u novom postupku Jašarević ne tereti za terorizam.“Očekivao sam ovakvu odluku. Sve moje kolege advokati su govorili da će doći do ovakve presude“, rekao je Dupovac.

Jašarević je na iznošenju završnih reči 3. decembra rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to „neće sprečiti nekog drugog da učini isto što i on“. Istakao je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će „ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane „.Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz „kalašnjikova“ pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat.

(Anadolija)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *