ПОНИЖАВАЊЕ! Први тенк Абрамс вредан 6 милиона долара уништио руски дрон „Пирана“ од $500

PONIŽAVANJE! Prvi tenk Abrams vredan 6 miliona dolara uništio ruski dron „Pirana“ od $500

1 marta 2024

PRVI tenk Abrams, koji se prodaje za 6 miliona dolara, postao je u Ukrajini žrtva ruskog FPV drona „Pirana“ vrednog manje od 500 dolara.

Proizvođač tih kamikaze-dronova tvrdi da praktično imuni na sve postojeće sisteme elektronskog ratovanja.Ruske jedinice koje učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji već su dobile više od 8 hiljada „Pirana“.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov rekao je povodom pretvaranja prvog Abramsa u buktinju:

— Taj tenk je spalila bespilotna letelica Pirana-10. Ona napada sa 4,5 kilograma eksploziva. Postoji i Pirana-7 koja može da nosi dva i po kilograma eksploziva. Pirana-10 ima i snažnije motore i šire propelere zato ima i veći dolet.

Dodatno je objasnio: „Glavna prednost naših dronova je to što rade na jedinstvenim video frekvencijama. Ako proizvođač koristi standardne video-predajnike, sredstva za elektronsko ratovanje vrlo lako zaguše njihov signal. Tada dron nekontrolisano leti jer gubi sliku čim se udalji od svog operatera 100–500 metara. U našem slučaju, slika ostaje stabilna, kristalno jasna. Ove frekvencije smo prvo testirali u tehnopolisu ERA Ministarstva odbrane i ispostavilo se da smo jedini proizvođač u Rusiji čiji se dron nije srušio“.

Simbirski konstruktorski biro „Pirana“ iz Uljanovska, koji je isporučio ruskim jedinicama pomenutih više od 8 hiljada dronova, svakog dana proizvede preko 100 novih dronova.

Leonkov je uveren da su Amerikanci, kada su Kijevu isporučili tenk Abrams M1, znali da je on apsolutno nespreman da odbije pretnju koju predstavljaju FPV kamikaze-dronovi:

„Kupola tih tenkova je slaba. A i u celini nemaju zaštitu od bespilotnih letelica niti mogućnost da ih na vreme otkriju, pa su laka meta. Naši borci su krenuli u lov čim su dobili informaciju da se kod Avdejevke pojavio Abrams M1 koji dejstvuje sa zaštićenog položaja. Lov je bio uspešan jer FPV kamikaza dron može da manevriše u završnoj fazi leta, birajući rezervoar kao najranjiviju tačku“.

Leonkov posebno naglašava da se sa masovnim korišćenjem dronova taktička borbena zona proširila na 10 km od linije borbenog dodira i do 500 m u visinu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. test01 says:

    Sada je vaznije imati dobre dronove i odbranu od dronova nego ljude... Sve se promenilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *