ПОНИЖАВАЊЕ СРБИЈЕ ДО КРАЈЊИХ ГРАНИЦА: Србији саопштено кад може у ЕУ!

PONIŽAVANJE SRBIJE DO KRAJNJIH GRANICA: Srbiji saopšteno kad može u EU!

21 aprila 2018

U Strazburu u utorak predstavljen izveštaj o napretku Zapadnog Balkana, francuski predsednik postavio rampu. Zatražio reformu Unije, pa tek onda proširenje.

Podržavam volju da integrišemo Zapadni Balkan u EU, da on ostane usidren u evropskom projektu. U suprotnom, očigledan je geopolitički rizik da se region okrene ka Turskoj ili ka Rusiji, ili da se uruši u sopstvenim podelama. Međutim, zastupaću proširenje EU na Balkan tek kada reformišemo samu Evropu.

Ovu poruku da sada nije vreme da se primaju nove članice poslao je u utorak Emanuel Makron u obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde su predstavljani izveštaji Evropske komisije o napretku zemalja regiona. I, dok su balkanske države očekivale da sa tog sastanka bude poslata nedvosmislena poruka da nisu zaboravljene, Makron im je evropska vrata, ipak – pritvorio:

– Evropa već teško funkcioniše sa 28 članica i ne može tek tako da sutra pređe na 30 ili 32 članice, a da ostane pri istim pravilima.Makronove poruke usledile su posle upozorenja šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi EU trebalo da se širi na Balkan, kako bi se izbegao rizik novog rata u regionu:

– Ako se Evropa ne otvori za zemlje u ovom složenom i tragičnom regionu, rizikuje povratak na ratove i sukobe iz devedesetih – bio je jasan Junker.

Posle razmene mišljenja u Evropskom parlamentu, evropska šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su Paket proširenja EU 2018, u okviru kojeg je i izveštaj EK o napretku Srbije.

Konstatovano je da je naša zemlja, zajedno sa Crnom Gorom najviše napredovala, da je najveći pomak ostvaren u ekonomskim reformama, ali je i ovog puta naglašeno da su najveći izazovi na evropskom putu vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.

EU DELEGACIJA MIRNO DOČEKANA U BEOGRADU

Mogerinijeva je, osvrćući se na nastup francuskog predsednika, rekla da joj je drago što se pitanje ulaska novih zemlja članica povezuje s pitanjem budućnosti Evrope:

– Ako ova dva procesa idu paralelno, to je dobro. Možemo da nađemo dobre i kreativne načine da se zajedno krećemo napred. Ne bih bila iznenađena da, ako se ikada nađemo u tzv. Evropi u dve brzine, da neke od trenutnih zemalja članica budu u drugom krugu, a neke od mogućih budućih članica u prvom.

Ona je istakla da je optimista kad je reč o postizanju pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Pozvala je na primenu svih dosad postignutih sporazuma, uključujući i formiranje ZSO, uz napomenu da će upravo na tome biti zasnovana kredibilnost nove faze dijaloga.

I evropski komesar za proširenje Johanes Han ne vidi ništa sporno u Makronovim stavovima:

– Pre nego što se EU proširi, mora da postane jača. To nije u kontradikciji.

Prilikom usvajanja izveštaja, Mogerinijeva je istakla da je Zapadni Balkan Evropa i da će biti deo budućnosti EU, ali i ponovila da je to proces zasnovan na jasno utvrđenim pravilima.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. da da says:

    da li je to neko preneo ovom predsedniku iz bugojna.može on imati hrvaticu za premijera i ministra spoljnih poslova ivicu hrvata,mislim janjevca,džaba mu...

  2. evangelist says:

    Bolje je u‚se i u svoje kljuse, ali naše kljuse trči u uniju? E, di je pamet, gde je mudrost? Da je ima bolje bi svima nama i bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *