PONIŽENJE OD TAČIJA – Zločinac za kojim je Srbija raspisala poternicu zabranjuje srpskim zvaničnicima posetu Kosmetu

PONIŽENJE OD TAČIJA – Zločinac za kojim je Srbija raspisala poternicu zabranjuje srpskim zvaničnicima posetu Kosmetu

3 oktobra 2013

0981007.74Piše: Ratko Paić

Juče je samozvana Tačijeva Vlada zabranila zvaničnicima Srbije da posećuju Kosovo i Metohiju, sa obrazloženjem da „ne žele da se upliću u kosovske izbore“, na šta je vicepremijer Vučić odgovorio da „Srbija ne može dozvoliti da trpi takva poniženja“. Međutim, teško je reći šta je zapravo veće poniženje – kada samozvana Vlada Kosova zabrani srpskim zvaničnicima da uđu na Kosmet, ili možda još više kada Hašim Tači dozvoli njihovu posetu, kao da upravo on ima suvereno pravo da određuje ko može da uđe u južnu srpsku pokrajinu.

Drugim rečima, postavlja se pitanje – da li ne bi predstavljalo poniženje i to kada bi premijer samoproglašenog Kosova ipak dopustio posetu otetoj teritoriji, pogotovo ako se uzme u obzir njegova prošlost i sadašnjost. Jer podsetimo, radi se o čoveku koji je lično učestvovao u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji i bio politički lider terorističke organizacije OVK. Njega je Srbija osudila u odsustvu na 10 godina zatvora zbog terorizma i raspisala poternicu za njim, koja je 2003. godine proširena i zbog počinjenog genocida.

Osim toga, pre nekoliko godina je Dik Marti u svom izveštaju Savetu Evrope označio Tačija, od koga se sada izgleda očekuje dozvola za propuštanje srpskih lidera, kao vođu mafijaške grupe – odgovornu za trgovinu oružjem, droge i ljudskih organa.

Inače, ovakva zabrana najvišim srpskim rukovodiocima poput jučerašnje nije prvi takav slučaj, jer je početkom ove godine i predsedniku Nikoliću bilo oduzeto pravo da dođe na Kosmet, a tom prilikom on je za tu zabranu optužio evropsku misiju Euleks, rekavši tada sledeće – «Ne idem za Božić u Gračanicu jer neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo. Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole», a zatim je dodao da će zbog toga morati da promeni svoj stav prema Briselu, zato što je po njegovom uverenju tada „Euleks još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže.“ A to su kasnije potvrdile i prištinske novine „Ekspres“, koje su otkrile da je Nikolić uputio zahtev za posetu Kosovu kancelariji Evropske unije u Beogradu, koja je taj zahtev na kraju prosledila samozvanoj Vladi Kosova na odlučivanje.

Slična je situacija i sada, s obzirom da je juče iz sedišta briselske administracije stigla izjava Maje Kocijančić, portparola visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja nije osudila Tačijevu Vladu zbog zabrane kretanja premijeru Dačiću i drugim državnim službenicima Srbije, već je samo kazala da u Briselu „prate situaciju“, iz čega se indirektno može zaključiti da i ona posmatra Tačija kao suverenog državnika nezavisnog Kosova, koji na takav potez ima logično pravo.

Dakle, radi se istom čoveku, za koga je takoreći još nedavno, krajem 2010. godine tadašnja ministarka pravde Srbije potvrdila da se i dalje nalazi na važećoj poternici koju je Beograd raspisao za njim zbog najtežih krivičnih dela.

Prema tome, čini se da nije poniženje samo onda kada Tačijeva Vlada zabrani posetu srpskim zvaničnicima, kako to reče srpski vicepremijer, nego je isto tako poniženje i ako bi tu dozvolu na kraju dobili od čoveka za kojim je Srbija izdala poternicu zbog terorizma i genocida.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vido'je says:

    Smešno! Žale se sada Četvrtom Rajhu što ih je ponizio, prevario i porazio! Ne mogu na Kosovo a tako su se svesrdno trudili da šiptarima daju legitimitet. https://www.youtube.com/watch?v=yoZbs3Mn84Q To naš narod kaže: "Kadija te tuži - kadija te sudi", pa ti sad vidi kome se žališ. A lepo su vas pametni i mudri ljudi upozoravali: "Nemojte to da činite, ne verujte sotonama". Ali sigurni u svoju pamet potvrđenu svojim magistarskim diplomama i podržanu savetodavnom pameću studenta prava kome je trebalo osam godina da diplomira na pravnom fakultetu, mudraci su odlučili: "Mi smo najpametniji" Jadne vam majke kako će vas istorija upamtiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *