635986610281832005-uss-montgomery-2

Poslednji u nizu pehova koji je doživeo USS Montgomeri, u ova dva meseca od kada je porinut, zadesio ga je pre nekoliko dana na prolasku kroz Panamski moreuz ka matičnoj luci San Dijego.

Ovom najnovijem ratnom brodu američke mornarice, klase Indipendent LCS-8 (litoral kombat šip), vrednom 360 miliona dolara – napukao je trup! Rupa duga oko 45 cm i na oko tri metra iznad linije gaza broda nastala je kada je brod udario u betonski zid kanala. U brod, kako tvrde nadležni u mornarici, nije prodrla voda niti je bila ugrožena njegova stabilnost.

Oštećenje nije takvo da je bila neophodna popravka, već je brod nastavio ka matičnoj luci.

Do incidenta je došlo dok je brodom upravljao panamski pilot.

Ovaj malerozni brod, uveden u naoružanje u septembru ove godine, doživeo je pre samo nedelju dana istu havariju – pucanje trupa kada ga je udario remorker koji ga je odvlačio sa putanje uragana.

Tada je došlo do manjeg prodora vode u trup.

Da sa ovim brodom USS Montgomeri, a i njegovim dizajnom, nije sve u redu, bilo je vidljivo samo par dana po porinuću kada je morska voda prodrla u hidraulični sistem za hlađenje, a potom je došlo i do kvara gasne turbine na motoru.

Incidenti na LCS brodovima doveli su, posle porinuća samo četiri od predviđenih tridesetak brodova, do revizije programa LCS brodova, odnosno do revizije njihovog raspoređivanja u inostranstvu u vanrednim situacijama.

Za sada će ovi brodovi patrolirati samo po priobalju SAD.

Ova odluka doneta je samo dve nedelje nako što je mornarica saopštila da je otkrila kvarove na dva broda USS Fridom (LCS 1) i USS Koronado (LCS 4), a za njim su usledili mehanički kvarovi na USS Fort Vort (LCS 8) i USS Milvoki (LCS 5).