PONOVO ĆEMO STAJATI U REDU ZA VIZE: Izglasan mehanizam za uvođenje viza

PONOVO ĆEMO STAJATI U REDU ZA VIZE: Izglasan mehanizam za uvođenje viza

12 septembra 2013

eu-flagPoslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti – u koje spada i Srbija – privremeno ponovo uvedu vize.

Za usvajanje mehanizma glasalo je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon poručila je danas da ne postoji opasnost da na zemlje Zapadnog Balkana uskoro bude primenjen mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti, uključujući i Srbiju, privremeno ponovo uvedu vize.

Fajon je u saopštenju za medije ocenila da ishod današnjeg glasanja u EP o tom mehanizmu „ozbiljno ugrožava politiku viza EU i odnose sa susedstvom, a pogotovo zemljama Zapadnog Balkana“.

Ona je upozorila da je usvojeni mehanizam „štetan i opasan“.

„Mada je i dalje značajan, broj azilanata iz regiona Zapadnog Balkana se u stvari smanjuje, tako da zemlje članice nemaju osnova da traže da Komisija pokrene mehanizam“, ističe Fajon u saopštenju.

„Ovo je katastrofa, veoma sam razočarana“, napisala je Fajon na svom tviter nalogu neposredno posle glasanja.

Ona je kao članica Komiteta za ljudske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove EP vodila kampanju da se ovaj mehanizam ne usvoji jer ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta u primeni, već prepušta odluku Evropskoj komisiji.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *