ПОНОВО ХАОС И РАСКОЛ У ЕУ: Погодите ко је одбио став целе ЕУ

PONOVO HAOS I RASKOL U EU: Pogodite ko je odbio stav cele EU

20 maja 2021

Nemačka štampa piše o Viktoru Orbanu, koji je još jednom odbio da prihvati zajednički stav EU, ovaj put o Izraelu.

Ali na taj način se Orban sve više izoluje u EU, a ni kod kuće mu baš ne ide dobro.„Koja je to zemlja, jedina članica, koja nije prihvatila stav EU o eskalaciji na Bliskom istoku, uključujući poziv na trenutni prekid vatre, pitao je jedan novinar u utorak uveče Žosepa Borela. A ovaj je neuobičajeno otvoreno odgovorio: Bila je to Mađarska, kao što ste verovatno pretpostavili“, prenose autori teksta u Zidojče cajtungu.

Nemački list izveštava da je „posle video-konferencije, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao da principijelno ima problema s evropskim izjavama o Izraelu. Premijer Orban razvio je bliske veze s premijerom Benjaminom Netanjahuom, pa tako Mađarska važi za zemlju u EU u kojoj Izrael uživa najveću podršku. Mađaru je smetala činjenica da, u zajedničkoj izjavi koju je formulisao Borel, uprkos pravu na samoodbranu, Izrael mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo i da deložacije u istočnom Jerusalimu moraju da se okončaju“.

Zidojče cajtung podseća da je „pre manje od deset dana Mađarska blokirala deklaraciju EU o kineskom zakonu o bezbednosti za Hong Kong. Krajem marta, Mađarska je doduše podržala sankcije EU protiv četvorice Kineza zbog suzbijanja muslimanskih Ujgura u Sinđangu, ali je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kazne javno nazvao besmislenim i štetnim. I pre toga je Mađarska štitila Peking od kritika i EU“, napominje se u tekstu i naglašava: „Orban voli da preti svojim vetom, na primer u pregovorima o budžetu EU. Takođe, nijedna članica svoje protivljenje zajedničkim stavovima EU ne pokazuje tako provokativno kao Mađarska.“

„Jedno od objašnjenja činjenice da Budimpešta štiti Peking i Moskvu, mogle bi biti rastuće ekonomske veze“, procenjuje Zidojče cajtung. „Mađarska je od svojih istočnih partnera uzela kredite za velike infrastrukturne projekte. A o uslovima tih kredita se ništa ne zna, jer, kako što je to uobičajeno za Orbana, relevantni ugovori s istočnim partnerima su strogo poverljivi“, navodi Zidojče cajtung.

Gospodin nem

Isti list donosi i sledeći komentar autorke Katrin Kalvajt: „‘Nem’ na mađarskom znači ‘ne’, i ta reč se trenutno često čuje u EU. Viktor Orban rekao je ‘nem’ mehanizmu vladavine zakona, a kada to nije pomoglo, zapretio je sa ‘nem’ budžetu EU. Rekao je ‘nem’ kada je izraz rodna ravnopravnost trebalo da se pojavi u jednom saopštenju sa socijalnog samita EU. On kaže ‘nem’ rezolucijama protiv Kine i Rusije. A sada je rekao ‘nem’ zajedničkom pozivu EU na prekid vatre na Bliskom istoku“.

„Nekada je kako legendarni, tako i namršteni sovjetski ministar spoljnih poslova Andrej Gromiko važio za ‘Gospodina njet’, jer je tokom Hladnog rata odbacivao svaki kompromis u Savetu bezbednosti UN. Sada se čini da je Mađarska u hladnom ratu protiv sopstvenih partnera“, navodi se u komentaru.

„Orban je i dalje nepokolebljivo odan svom prijatelju Benjaminu Netanjahuu i odbija da kritikuje Moskvu i Peking. Približavanje dvema silama na istoku već godinama je politika Vlade u Budimpešti. Orban želi da se zaštiti od gubitka moći u EU, kao i u svojoj zemlji. Velike projekte finansira novcem iz Rusije i Kine, i veruje da time kupuje politički suverenitet. Ali vara se. Time samo i sebe i svoju zemlju čini zavisnijim od stranih gospodara“, zaključuje se u komentaru Zidojče cajtunga.

Najviše žrtava korone

Tekst u listu Rajniše post koji potpisuje Ulrih Krekel za očinje konstatacijom: „Viktoru Orbanu baš ne ide dobro“.

I nastavlja ovako: „Iznad svega, tu je jedna brojka koju šef vlade Mađarske ne može da sakrije, čak ni svojom rigidnom medijskom politikom: 2.997 smrtnih slučajeva od kovida 19 na milion stanovnika. To je najgora vrednost na svetu. Mađarska procentualno ima skoro petnaest puta više žrtava korone od Indije, kod koje ta brojka iznosi 204“.

„Za premijera koji vlada jedanaest godina apsolutnom većinom, to nije samo gorka računica. To je iznad svega dokaz da je loše radio svoj posao. I zato je sada i sam pod pritiskom, jer u Mađarskoj se za jedanaest meseci bira novi parlament“, piše Rajniše post.

„Ako se može verovati budimpeštanskom politikologu Gaboru Toroku, prvi put za jedanaest godina Orban itekako ima razloga da se zabrine za svoju moć. A to nema veze samo s pandemijom. Orban ima još većih problema u EU. Nakon višegodišnjeg spora, Fides je sredinom marta morao da napusti Evropsku narodnu stranku (EPP)“, podseća nemački list.

„Orban je sam otišao i tako izbegao da bude izbačen iz hrišćanske konzervativne partijske porodice, kojoj pripadaju i nemačke CDU/CSU. On koji je nekada bio pod okriljem Helmuta Kola, izgubio je podršku najmoćnije države EU. Nemačkim konzervativcima je prevršilo, zbog njegovih napada na Brisel i njegove antidemokratije“.

Ni izlazak iz EU nije nezamisliv

„Orban je sada prilično izolovan u Evropi. Bregzitom su otišli moćni EU-skeptici iz Britanije, u Italiji je desničar Mateo Salvini izgubio uticaj, a postoje pukotine i u Orbanovom savezu sa poljskim PiS-om. To pre svega ima veze s Orbanovom bliskošću s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji se u Varšavi doživljava kao agresor. Pritom moskovska nuklearna kompanija Rosatom nastavlja sa izgradnjom novih reaktora u nuklearnoj elektrani Paks u Mađarskoj. A kada je korona zimus u Mađarskoj izmakla kontroli, vlada je kupila rusku vakcinu Sputnjik V, ne čekajući odobrenje EU“, piše Rajniše post.

List konstatuje da će „ove jeseni, kada se povuče Angela Merkel, Orban biti šef vlade sa najdužim stažem u EU. S druge strane, izgleda da budućnost pripada drugima: 34-godišnjem austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, na primer, ili Analeni Berbok (40), zvezdi nemačkih Zelenih. Njena stranka u parlamentu EU ima najtvrđi kurs protiv Orbana“.

„Na kraju, moglo bi doći do frontalne konfrontacije u kojoj više ne bi bio isključen ni ‘Hungegzit’, izlazak Mađarske iz EU. Kako bi osigurao svoju autoritarnu moć, Orban bi mogao da se uzda u Rusiju i Kinu. A da li će mu to uspeti? I o tome 2022. odlučuju birači u Mađarskoj“, zaključuje se u tekstu lista Rajniše post.

KOMENTARI7 komentara

 1. Miraš says:

  Gospodin "nem" zna šta radi. Viktor Orban ne samo da ima sve jače veze sa moćnim zemljama na istoku (Rusija, Kina), nego ima i imaće dobre veze u Vašingtonu, značajno bolje nego "moćna" EU. Da podsetim: aktuelni šef Stejt departmenta je Jevrej, po majci poreklom iz Madjarske, po ocu Jevrej iz Ukrajine, čak i po očuhu Jevrej iz Poljske. Amerika je ta koja je kočila zajedničku izjavu na SB UN povodom napada Izraela na Gazu. Orban ima značajno bolje veze sa Rusijom i Kinom, ali i sa SAD-om i Izraelom, nego cela EU. Očigledno je da u svetskoj politici EU nema političku moć. Zgužvana starbaba EU neka ne smeta glavnim svetskim silama.

 2. Miraš says:

  Ali stari pakosnici iz EU, da li mogu da mu prirede potrese na predstojećim izborima, čak i "obojenu revoluciju"?

 3. Miraš says:

  Ovi iz EU ništa ne znaju, zaboravili su ko je bio Atila bič Božji. Nego smatraju da Madjarska krši pravosnažne presude Evropskog suda pravde (ECJ) od decembra 2020. kojom su prisilna vraćanja migranata proglašena nezakonitim. Ali mađarska vlada tu presudu ignoriše. Od 17. decembra 2020, dana izricanja presude, mađarski graničari vratili su oko 5.000 izbeglica u Srbiju. Premijer Viktor Orban i nekoliko članova mađarske vlade više puta su potvrdili da žele da nastave sa tom praksom. Eventualna primena presude značila bi da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Mađarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju. Evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson izjavila je da je „pravo na podnošenje zahteva za azil osnovno ljudsko pravo“. ZBOG OVOGA BOJIM SE DA ĆE REŽIRATI NEKI OBOJENI CIRKUS U MADJARSKOJ.

 4. Miraš says:

  Na osnovu Povelje UN i medjunarodno važećih konvencija o izbeglicama, Ujedinjene nacije su bile dužne da obezbede prostor za izbeglice u zemlji sukoba (Sirija) i svu humanitarnu pomoć. Ako to nije izvodljivo takav prostor obezbedjuje se na prstoru susednih zemalja. Zašto se EU upetljala u prijem izbeglica? EU je po svojoj suštini globalistan, na taj način ona mala šačica ljudi što bi da upravlja svetom, obišla je medjunarodno pravo i smeštanje izbelica usmerili su u EU. Na taj način postigli su da Sirija ubrzano gubi stanovništvo, zemlja je prepolovljena, tako da nema dovoljno stanovništva ni za rad, a kamoli za odbranu. Eto navodno "humana" EU na veoma perfidan način učestvovala je u slabljenu Sirije sa ciljem da Sirija bude slomljena. EU/NATO to su dve strane istog novčića. Vodeća članica NATO-a je SAD, a vojne snage SAD prisutne su u Siriji bez poziva te zemlje i bez mandata (dozvole) UN. Važeće medjunarodno pravo se gura u zapećak, a vladaju zakoni sile i perfidne lukavosti.

 5. test01 says:

  Orban vodi racuna o interesima Madjarske i stiti Madjare od EU gluposti. Brisel moze samo da mu pljune pod prozor i da narucuje ovakve clanke. Ostale evropske marionete mogu da se puse jer nemaju m... da urade sto Orban radi bez pardona.

 6. Gagi says:

  Da da, mora da se slusa Briselska centrala makar bilo kontra i nepovoljno po sopstveni narod. Verovatno je krivo ovim drugim clanicama EU sto Orban nije napunio svoju drzavu muslimanima i sto svoju drzavu cuva dok oni svoje drzave rastacu. Mrze ga i zbog toga sto nije njihova pouzdana odskocna daska prema Rusiji, danas je neko cudno vreme, svaki politicar koji je dobronameran prema svom narodu i drzavi je smrtni neprijatelj Briselu. Danasnja EU politika je ocigledno nastojanje da se razori stari kontinent a onda ce ponovo da preplivaju kauboji bez indijanaca da nas spasavaju i nametnu svoju oslobodilacko kolonizatorsku vlast. Trebaju valjda sve te njihove privatne vojno-policijske kompanije nesto da rade. U zastoju im je i vojno industrijski sektor, pamtimo da su svoju ekonomiju enormno podigli u II sv. ratu kada je naglo pocela vojna proizvodnja. Potrebno je negde stvoriti ozbiljne uslove za njihovo ucesce i oporavak drzave, uvek je plodno tlo bila Europa a danas narocito, sve ide u tom smeru. Neka kolege komentatori pronadju podatke, ko je drzao najvece industrijske koncerne u fasistickoj hitlerovoj drzavi i ko mu je proizvodio oruzje i ratni materijal da pali Europu.

 7. Cmarkovic C. says:

  Interesantno da su sve druge bolesti isparile,samo je korona ostala,koja se prepisuje svakom mrtvaku,nazalost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *