ПОНОВО НАС УСЛОВЉАВАЈУ: Сада је услов ГМО

PONOVO NAS USLOVLJAVAJU: Sada je uslov GMO

29 novembra 2017

VLADA Srbije ispunila je još jednu međunarodnu obavezu za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a odnosi se na formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine. Ipak, jedna od najbitnijih odluka, a to je izmena postojećeg zakona o GMO, kamen je spoticanja na putu Srbije za ulazak u STO. To nije bio uslov baš za sve zemlje članice ove organizacije, kao što je Rusija, ali naša zemlja će očigledno morati i na to da pristane.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, smatra da je Srbiji mesto u STO, ali ne može da precizira kada će se ona i naći u toj organizaciji, jer u našem zakonu i dalje postoji zabrana prometa GMO. Prepreka u vezi sa prometom mogla bi se prevazići kroz promenu zakona, ali i uz uvođenje rigoroznih pravila.

– Ne radi se o prevari, mnoge države su pribegle tome – kazao je Ljajić u utorak na skupu „Javno-privatni dijalog za olakšanje sporne trgovine“, koji su organizovali Američka privredna komora i USAID REG projekat u Srbiji. – Mislim da mi to možemo da uradimo, a građani ne bi imali razloga da se plaše ako se zakon o prometu GMO promeni, jer postoje mehanizmi u zakonu da se zaštitimo. Imamo ogroman otpor u javnosti u vezi sa GMO, a postoji i zahtev za promenu zakona kao uslov za pristupanje STO.

Kada je reč o formiranju Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, kako priča Ljajić, do sada je oko 60 zemalja na svetu formiralo to telo, sa ciljem da se na jednom mestu rešavaju svi problemi. Ministar je naglasio da jedan dan zastoja na graničnim prelazima smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, dok se kod hrane smanjuje za sedam odsto.

Kada je u pitanju blokada na administrativnoj liniji sa južnom pokrajinom, Beograd će povećavati i pojačavati kontramere prema Kosovu, dok vlasti u Prištini ne ukinu takse na uvoz brašna iz Srbije, kazao je ministar Ljajić.

„AGROKOR“ STABILAN

SITUACIJA u „Agrokoru“ se prati i sve radimo kako bismo zaštitili svoje ekonomske interese.

– Imamo korektnu komunikaciju sa poslovodstvom „Agrokorovih“ firmi u Srbiji, sa „Merkatorom“, „Dijamantom“ i „Frikomom“ – objasnio je Ljajić. – Postoje izazovi, ali mi nastojimo da pomognemo jer je naš interes da očuvamo radna mesta. Najbolje bi bilo da se taj proces restrukturiranja što pre i što uspešnije okonča. To ne zavisi od nas i ostaje nam da se nadamo da će taj proces biti uspešan.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ne uslovljavaju nas Srbe,nego izdaju naređenja ovoj kolonijalnoj vlasteli! NIKADA oni neće moći uslovljavati prave Srbe! Upamtite NIKADA!

  2. Danijel Jučašnji says:

    Sve okruglo pa na ćoše! Formira se telo koje će se baviti prometom GMO hrane, kao što imamo i tela za mnoge druge kontrole, koja su u kandžama industrijskih giganata, i onda Monsanto (bayer) i drugi lepo znaju kome da se obrate, pokucaju, donesu svoje argumente i sve reše, bez uplitanja javnosti. Kada po zakonu bude dozvoljen promet GMO proizvoda, to će biti samo preduslov za mnogo drugih problema u vezi istog, pogledajte iskustva zemalja koje su kroz to već prošle.

  3. Sekula says:

    Pa ako hoće da nas pobiju i potruju u toj STO, što se naša Vlada gura da nas utera tamo? Neverovatno koje su masovne ubice na vlasti. Za malo provizije će pobiti celu Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *