PONOVO VIZE: Srbiji se od 9. januara opet uvode vize – zbog azilanata?

PONOVO VIZE: Srbiji se od 9. januara opet uvode vize – zbog azilanata?

22 decembra 2013

carina-granica-granicni-prelaz-horgos-1338816614-156252Evropska unija će u Novu godinu ući osnažena novim mehanizmom za suspenziju bezviznog režima, koji uskoro i definitivno postaje operativan na osnovu već donete odluke resornih evropskih ministara i objavljivanja u službenom listu. Srbija se nalazi među onim zemaljama kojima preti direktan rizik od ove mere.

Pravila su takva da, ukoliko broj azilanata bude alarmantno visok u nekoj od zemalja članica, ta država može od Evropske komisije da zatraži aktiviranje procedure, po skraćenom postupku i bez bilo kakvih zakonskih i administrativnih prepreka. Iz EK, ipak, podsećaju da će se taj princip sprovoditi samo u krajnjoj nuždi, kao izuzetna mera. Vize bi tom prilikom ponovo bile uvedene, na ograničeni rok od šest meseci.

– Mehanizam automatski stupa na snagu i važi za sve treće zemlje. Ipak, ne postoji opasnost da neko preko noći ponovo uvede vize – kaže za „Novosti“ Tanja Fajon, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac iz vremena kada su se ukidale vize.

Ona, međutim, naglašava da je broj azilanata iz Srbije još uvek zabrinjavajući, zbog čega postoji opasnost da neka od zemalja članica Unije ipak može da zatraži da se novi mehanizam aktivira.

Lažni azilanti sa zapadnog Balkana ka EU kreću u velikom broju, naročito zimi kad jedan deo njih završi poljske radove i kad kod kuće ionako nema mnogo posla.

– Ako broj zahteva za azil i posle zime ostane visok, neke zemlje članice će svakako početi da razmišljaju o suspenziji. Taj scenario je moguć – upozorila je Fajonova. Poslanik Evropskog parlamenta naglašava da, i pored toga što ovom pitanju treba pristupiti krajnje ozbiljno, situacija, trenutno, nije alarmantna.

– Meni, zasada, nije poznato da je neka zemlja tražila uvođenje suspenzije za bilo koju treću zemlju. Poruke oko Srbije su bile pozitivne – kaže Tanja Fajon. Još jedna pozitivna činjenica je odluka Nemaca da Srbiju, konačno, stavi na listu tzv. sigurnih zemalja.

– Dobro je što je Nemačka u decembru prihvatila da sve zemlje sa zapadnog Balkana, koje se nalaze u bezviznom režimu, a među kojima je i Srbija, budu stavljene na listu bezbednih zemalja. To znači da će procedura za tretiranje zahteva za azil biti znatno skraćena. Sad će biti mnogo lakše, jer će to, sasvim izvesno, smanjiti broj zahteva za azil u Nemačkoj, s kojom u ovom domenu postoji najveći problem – ističe Tanja Fajon.

REALNA OPASNOST

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da postoji realna opasnost od suspenzije bezviznog režima i dodao da bi bilo „katastrofalno da nam nakon svega što smo uradili opet EU uvede vize“. – U Nemačkoj je u novembru bilo 1.700 azilanata Srbije i šta sad više da pričamo… Što se nas tiče, sve smo uradili… Međunarodna zajednica treba da promeni svoj stav prema unutrašnjem zakonodavstvu – rekao je Dačić.

SKUPA ODLUKA

Iako evropski zakoni sada omogućavaju krajnje pojednostavljenu proceduru za suspenziju bezviznog režima, u praksi to baš neće ići tako lako. Sve je obavijeno i plaštom političkih odluka, pa bi tako teško bilo zamisliti da se Srbiji, uz pohvale za približavanje EU i napredak u dijalogu s Prištinom, odjednom pošalje negativna poruka u vidu suspenzije viza. Tome treba dodati i tehnički aspekt, jer bi, u tom slučaju, ponovo trebalo aktivirati administraciju i već zatvorene konzulate, uz pravljenje novih troškova. Ipak, pritisnute mnjenjem na unutrašnjoj političkoj sceni, neke članice se neće ustručavati da to u krajnjoj instanci ipak i urade.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *