ПОНУДА ИЗ МАКЕДОНИЈЕ: Заев звао Чеду да му буде саветник

PONUDA IZ MAKEDONIJE: Zaev zvao Čedu da mu bude savetnik

24 novembra 2018

Makedonski premijer Zoran Zaev ponudio je lideru Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću da bude savetnik u makedonskoj vladi za regionalne odnose i evropske integracije, saznaje „Blic“.

Višegodišnji dobri odnosi Jovanovića i Zaeva intenzivirani su, kako saznajemo, tokom referendumske kampanje u Makedoniji. Nakon neuspeha, Jovanović je izjavio da Srbija ne treba tendenciozno da komentariše rezultate referenduma u Makedoniji, već da joj pomogne ako sme.– Jovanović nije konačno odgovorio na ponudu. Rekao je Zaevu „ako to što hoćeš ti, hoće i Vučić, spreman sam, jer neće niko drugi rešiti naše probleme“ – navodi dobro obavešteni izvor „Blica“.

On je čak ponudio i stvaranje regionalne koalicije za mir, a Zaevu je objasnio i kako je to zamislio.

– Deo koalicije trebalo bi da bude iz Skoplja, deo iz Sarajeva, deo iz Beograda, a svakako bi i Crnogorci bili uključeni. Ta koalicija gurala bi evropsku priču i dogovor Beograda s kosovskim Albancima. Našao bi se neki model saradnje, a onda bi se uputio predlog Evropi da se proces evropskih integracija ubrza, da se ne čeka 30 godina, jer ko zna gde će tada biti zemlje regiona – objašnjava sagovornik „Blica“.

Jovanović je sve vreme održavao dobre odnose i sa građanskom opcijom u BiH, a podržao je odluku Željka Komšića da se kandiduje na izborima za člana Predsedništva BiH. Preuzeo je prilično aktivnu ulogu i u kampanji, a u Sarajevu je zajedno sa Komšićem predvodio šetnju mira.

– Jovanović i Komšić su u junu ove godine ostvarili kontakt, a tokom leta dolazi i do njihovog susreta na Braču – otkriva sagovornik „Blica“ upoznat sa detaljima susreta.

Oni su razgovarali, Jovanović je obećao da će mu pružiti podršku i preneti iskustvo.

– Jovanović je podržao Komšića jer je uveren da BiH treba braniti od nacionalizma, a to se ne može bolje učiniti nego kroz homogenizaciju građanske scene – kaže naš sagovornik.

I Komšiću je predstavio svoj plan za region, što je ovaj prihvatio. I Zaev i Komšić smatraju da dogovor s kosovskim Albancima treba podržati kako bi se dugoročno obezbedio mir na Balkanu.

Upitan da potvrdi naša saznanja, Jovanović je rekao da je region oduvek u njegovom fokusu, ali je izbegao da odgovori na konkretno pitanje.

– Problemi su prevazišli naše međusobne odnose. Bosna i Hercegovina i Makedonija će uvek biti u mom fokusu. Ne postoji nijedan unutrašnji problem koji nije posledica međusobnih odnosa dve ili više država. Ništa se ovde ne može rešiti van regionalnog konteksta – rekao je Jovanović.

Kritike zbog nekritike Vučića

Čedomira Jovanovića i njegov LDP u Srbiji često kritikuju kao poslušnu opoziciju, odnosno kao političku opciju nedovoljno kritički nastrojenu prema vlasti. Ovakvom odnosu doprinose izjave lidera LDP poput one da Savez za Srbiju nema rešenje za Kosovo i da je Vučić po tom pitanju otišao dalje od njih.

– Opozicija je vodila tu kosovsku politiku prethodnih godina, ali je Vučić otišao dalje od njih, i to je činjenica, i koliko god to nekome smetalo i koliko god ja gurao prst nekome u oko, on je danas moderniji od njih – rekao je nedavno Jovanović.

KOMENTARI8 komentara

 1. raikkonen says:

  dva mandova..cergari..jedan iz mk (polu shiptar polu tatarin) drugi iz srbije..ja bi od njih pravio sapun, prvi shiptarizuje i bugarizuje mk a pre 20 god. prodavao papriku i ljubenicu bo bg piace a drugi mandov misli da je avangardan a u krvi mu je otkup starog gvozdja i akumulatore..maaarsshh breee!!

 2. Deda Micko says:

  Samo idi Cedo, daleko ti kuca. Povedi sa sobom i rabina Filipa Davida.

 3. Portopranco says:

  Zanimljivo kako ovi likovi romskog porijekla dobro nanjuše jedan drugog.

  • Velika Metla says:

   Isključivo po smradu se prepoznaju! Kako fizičkom smradu,tako i po duhovnom!

 4. Posmatrac says:

  Ceda moz da ide I kod tacija, sve je to ista bagra.

 5. deda mraz says:

  Momci nije vam fer jer ste sve rekli o ovome sljamu tako da nemam sta da dodam,osim svaka cast.

 6. Barakuda says:

  Pa biznis je u pitanju..., naravno sa narkoticima, gdje je Čeda Patika usavršen !

 7. Biogradlija says:

  E,Rome,Rome

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *