„Попа“ Јовану Зивлаку

„Popa“ Jovanu Zivlaku

12 juna 2015

kul-zivlak_620x0ZA knjigu izabranih i novih pesama „Pod oblacima“, Jovanu Zivlaku je pripala ovogodišnja ugledna pesnička nagrada „Vasko Popa“.

Odluka žirija koji su činili Milovan Vitezović (predsednik), Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov, saopštena je juče u Srpskom književnom društvu, a povelja i novčani iznos nagrade koju dodeljuju Fondacija „Hemofarm“, Skupština opštine Vršac i Agencija Đorđević, laureatu će biti svečano uručeni 29. juna, u Vršcu.

Zivlak je, kako je istaknuto, danas naš najprevođeniji živi pesnik, što ga takođe neraskidivo povezuje sa Vaskom Popom, pesnikom s kojim se srpska poezija visoko uznela.

Priznajući da je počastvovan ovim priznanjem i da ceni Popu kao pesnika, Zivlak, za „Novosti“, o nagrađenoj knjizi u izdanju „Adrese“, kaže:

– U izboru pesama nastalih od 1979. godine do 2014, ponudio sam autopoetički, hronološki pogled na ono što sam radio. Da pokažem kako pesnički mislim. Kritičarima često mogu da budu zapreteni putevi, jer poezija nije racionalni jezik, nije je lako razumeti. Poezija nema jasnih odgovora.

Zagovarajući govor iz sićušnosti i margine koja odozdo posmatra svet, Zivlak je, po oceni žirija, iz knjige u knjigu brusio oštrinu posmatranja stvarnosti.

– Živimo u složenim, napetim, teškim i beznadnim vremenima. Svi projekti su propali, ušli smo u građansko, tržišno društvo u kome se stvari rešavaju nasiljem. Ljudski slučaj je taman i neproziran u svetu negativne antropologije i istorije. Ako se duboko zamislimo, nemamo mnogo šanse za nadu, osim ako nismo naivni – kaže Zivlak.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *