Попис у Босни и Херцеговини

Popis u Bosni i Hercegovini

8 jula 2016

03--Antic-Cedomir 243Piše: Čedomir Antić

Jasno je šta se zbiva. Republika Srpska je napadnuta. Namera bošnjalčkog i hrvatskog nacionalizma, podstaknuta od strane SAD i njihovih evropskih saveznika, jeste da bude iskorišćena gužva oko izlaska Britanije iz EU da bi na Balkanu bio potvrđen prestiž Brisela. U talasu koji bi mogao početi sa Škotskom i Katalonijom, prema ovom rasističkom konceptu, nikako ne smeju biti Srbi i Rusi.

Pogledajte samo godine kriza tokom proteklih četvrt veka: 1992. (početak najvećeg rata u Evropi posle 1945); 1995.-1996. (kraj rata u BiH početak krize na Kosovu), 1999.- 2000. (NATO napad na Srbiju, promene u Srbiji); 2004. (pogrom nad Srbima na KiM); 2008. (priznanje nezavisnosti KiM); 2012. (izborni inženjering i kraj demokratske tranzicije u Srbiji)… Sve te godine bile su izborne u Sjedinjenim Državama. Jasno je, tako,  ko je najveći krivac za raspad Jugoslavije i obespravljivanje srpskog naroda. Samo smo 2012. malo jeftinije prošli, jer su naš krvavi obol i žrtvu paljenicu  tada u većoj meri platili muslimanski narodi sa Bliskog istoka i iz severne Afrike. I sada treba nešto da se dogodi, pre nego što na čelo SAD dođe korporativni klovn ili bude uspostavljena monarhijska vladavina nekoliko porodica – svejedno.

Šta bi bilo sa Crnom Gorom da su SAD i EU pomogle srpski nacionalizam na način koji sada podupiru bošnjački? Da su popisi sprovođeni uz uvažavanje činjenice da u Srbiji živi četvrt miliona građana sa crnogorskim državljanstvom.  Građani BiH su jedini narod na svetu kod kojih važe pravila neviđena drugde, zasnovana na navodnoj činjenici da je jedan narod bio progonjen u razmerama koje su uporedive sa Holokaustom. Popis, istraživanja i život pokazali su tokom proteklih dvadeset  godina da to nije tako. Pritom, ranija stradanja Srba u Crnoj Gori, ona koja ne zastarevaju, i njihova današnja obespravljenost jasno govore u prilog argumentu da bi i tu bilo moguće uspostaviti iste „principe“. To međutim niko nije spreman da dozvoli. Popis je i ovako u Crnoj Gori bio očigledno falsifikovan a osporeno je postojanje  nekoliko desetina hiljada Srba. Za razliku od Srba koji u Crnoj Gori nisu ni svi registrovani, u BiH je u popisu učestvovalo 196.000 građana koji u njoj ne žive, isti glasaju tokom svih proteklih dvadeset godina. Velika većina tih ljudi su Bošnjaci.

Rezultati popisa koje Republika Srpska ne priznaje i nema srpskog političara koji bi mogao ući u parlament a da ih prihvata, pokazuju da su Srbi  u većoj meri i trajnije prognani iz Federacije BiH nego Bošnjaci i Hrvati iz Srpske. Takođe, jasno je da su se tri naroda razgraničila. Oni voljom SAD, Bošnjaka, Srba i Hrvata više ne žive zajedno već jedni pored drugih.  Namera onih koji su sproveli ovakav popis, primenili metodologiju koja je protivna nauci i konačno prekršili važne dogovore koji su ranije bili postignuti, bila je da doprinesu ukidanju Republike Srpske i progonu srpskog naroda. Ne bi inače žurili da tvrde kako su Bošnjaci postali većinski narod u BiH. Eto, nacija žrtva genocida, koju su Srbi zamalo kolektivno uništili, postala je navodno većinska uz pomoć glasova iz dijaspore. Verovatno i popisom bivšeg muftije iz Novog Pazara, inače poreklom Albanca, koji se i sâm prijavio da živi u Srebrenici.  Ovo je samo jedan od niza koraka, od pritisaka Bundastaga i Kongresa, preko inicijative iz EU za unitarizaciju BiH, do akcije katoličke crkve i njenih višegodišnjih upornih zahteva za reformu ustava BiH i uspostavu regiona kakvi su, makar kad je o granicama reč, postojali u vreme austrougarske vlasti ! Tu su i veliki pritisci na Srbiju, šarada od suđenja zločincima nad trideset hiljada srpskih žrtava rata koje su u Hagu ostale NEKAŽNJENE, a pred sarajevskim sudom su više ismejane nego poštovane sa onih nekoliko simboličkih presuda. Konačno tu je i sramotno istupanje Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka zajedno sa sepataratističkom i nacionalističkom SDA Srbije („sandžaka“).

Sve ovo pokazuje da je naš narod imao pravo kada je ustao protiv istog ovakvog nasilja davne 1991. i 1992. godine. Da nisu stvorili svoju državu Republiku Srpsku, Srbi bi danas bili potpuno marginaizovani, sva prava i ravnipravnost bili bi im ukinuti silom birokratije i policije. Ovako, uprkos NATO agresiji iz 1995., bez obzira na sve pritiske i ucene, mi imamo svoju otadžbinu Srpsku i u njoj Srbi čine, prema popisu 81% a stvarno 90% stanovništva. U njoj imaju 70% kapacteta suverene države. Ukoliko nastave ovakvi pritisci volja naroda dovešće do uspostave slobodne i nezavisne druge srpske države. Ako nas napadnu i okupiraju, a narod proteraju, jednog dana za tri, trideset ili sto godina obnovićemo našu državu. Ali, učinićemo to svuda tamo gde su Srbi u 20. veku činili većinu. Biće to zavet našeg naroda i ispunićemo ga kad-tad.   

(Napredni klub)

KOMENTARI11 komentara

 1. Dragan says:

  Bravo Cedomire, Ovako pise intelektualac i pravi patriota. Svaka rec je na mestu i trebalo bi da udje u udzbenike u nasim skolama. Hvala

 2. Željko , Zaprešić , Hrvatska says:

  Što bi rekao vaš prejednik , haški optuženik za ratne zločine " Malo morgen " !Još malo će biti " Oluja 2 " , Hrvatska vojska će presjeći koridor u Brčkom i to je to kraj priče !!

  • Zoran iz Šumadije says:

   A možda će mo se mi spustiti od Banja Luke do Splita, i tu preseći koridor?

 3. Željko , Zaprešić , Hrvatska says:

  Neće moći ove noći !! Shvatite i zapitajte se kako to da vas od susjeda ( komšija ) nitko ne voli ??!! Bugari , Makedonci , Albanci , Rumunji , Madžari , Hrvati , Bošnjaci , Crnogorci , da li oni svi ne valjaju ili je problem u vama i u vašim mitovima ?? Bojim se ovo drugo !! Često sam u zapadnoj Srbiji i tuga me uhvati kada vidim koliko ste iza nas ? Od Malog Zvornika ka Valjevu i Užicu i natrag preko Bajine Bašte ka Malom Zvorniku , jad i čemer !!

  • Milan CG says:

   Takvo nam je okruženje. Ako nas i ne vole to ne znači da su bolji od nas. Koliko znam ni vas niko od susjednih naroda(Srbi Bošnjaci Slovenci Mađari Italijani) ne voli. Pa šta?

  • Svetislav says:

   @Zeljko..Ovo ti nije bio pametan komentar, jer su te obuzele emocije (i pravo lice), a u politici i ratovima toga nema! Ta tvoja kurvatska vojska moze samo ono sta vam gazda ne samo kaze, nego i obavi vecinu logistike, kao sto se desilo za vreme te "vase", a u stvar americke "oluje"! Ti si negde pomenuo da zivis u tuzli i nisi objektivan, jer tamo moras (ili si sam izabrao), da budes na strani muslimana, za koje si verovatno i ratovao. Ali da se vratimo na pojam ljubavi. Nijedna nacija ne voli jedna drugu, nego mozda ima vise zajednicke tradicije u politickom, ekonomskom, kulturnom itd. smislu. Kad se to uzme u obzir, smesno je reci da npr. siptari vole bisnjake, ili hrvate, ili da vas vole madzari, italijani ili cak i svabe (i nemacke i austrijske). Svako hoce samo da prosiri svoj uticaj i interese, a da si imao priliku slusati objektivno sve pomenute nacije i grupe, nigde nisam cuo da na pomen hrvata, ili bosnjaka odusevljeno i iskreno pokazuju tu tvoju "ljubav". Ja sam imao prilike, i sad putujem i imam kontakte sa vecinom tih koje si pomenuo i nikoga nije vise briga ni za bosnjake, ni hrvate u odnosu na Srbe! Cak sam stekao utisak da u slvenackom, italijanskom, madzarskom, rumunskom pa i cak poljskom okruzenju gkedaju na hrvate i bosnjake, gore nego na Srbe!

 4. Milan CG says:

  Uzgred svaka čast Antiću. Jedan od najpametnijih Srba uz Fajgelja, Vukadinovića, Bećkovića.

 5. Svetislav says:

  Sto se tice anticevog teksta, jedan je od boljih analiza da srbski narod ipak nece zaboraviti zlocine i nepravdu, bez obzira koliko to neki prizeljkivali!

 6. Zeljko,Zapresic,Hrvatska says:

  @ Svetislav .....Iz Bosanskog Broda sam a supruga je iz okoline Tuzle ( 80 % sela oko Tuzle su Hrvati ) zivim i radim u Zapresicu , gradic blizu Zagreba !Ratovao sam na pocetku rata HVO Bosanska Posavina dok nas nisu " izdali moji " iz Zagreba ! Onda put Njemacke i natrag u Hrvatsku 1997., da je BiH kako treba isao bih sada kuci ali gdje si manjina nije ti svejedno ! A to da nas nitko vise ne zarezuje ni 1 % , nazalost tocno je , ali u biti sami(svi) smo krivi !

  • Svetislav says:

   @Zeljko...Sve si mi rekao, jer sam pretpostavljao da si iz tih krajeva! Moji su poreklom izmedju Capljine i Metkovica, i iz Splita, oboje Srbi! Preziveli drugi svetski rat samo slucajno, a kako znas iz "poznatih" i dragih pesama u vasoj "lijepoj", mozda samo 15 posto gradskog, i 40 posto srbskog stanovnistva iz tog dela doline, i delte neretve i splita su preziveli pokolje i proterivanja! Nikad se nisu vratili na svoje posle drugog svetskog rata (veoma plodna zemlja u delti neretve, isto ko posavina)!I tamo su obecavali da se to vise nece ponoviti, a bilo je kako su veliki odlucili! Tako ce i sada biti, tj. odlucice drugi o nama kao i uvek!

 7. Zeljko,Zapresic,Hrvatska says:

  @ Svetislav.....Nažalost u pravu ste glede vaše posljednje rečenice !! Ugodan dan vam želim !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *