Пописати све српске жртве

Popisati sve srpske žrtve

31 jula 2015

Nenad-Popovic_620x0   323879Piše: Nenad Popović

USTAŠKI novokomponovani pevač Tompson biće glavna zvezda državne proslave „Oluje“ u Kninu, dok u tridesetak jama Jadovna, još leže kosti zaklanih i bačenih Srba, u zločinu bez presedana učinjenom 1941. Dok će najviši zvaničnici Hrvatske klicati pevaču koji veliča Pavelića, posmrtni ostaci kozaračke dece ubijene u ustaškom logoru Jastrebarsko, više od 70 godina čekaju dostojnu sahranu, opelo i oproštaj.

U međuvremenu se i Vatikan trudi da formalno privede kraju svoju odluku da nadbiskup Stepinac postane svetac, pa rehabilitacija ustaškog nacističkog pokreta postaje jednako groteskna i užasavajuća. Ali, nisu li i Hitlerovi politički nastupi početkom tridesetih prošlog veka započinjali kao komedija apsurda, a završili se kao najveći zločin u istoriji čovečanstva?

Nije, međutim, hrvatska politička elita usamljena u rehabilitaciji nacizma i etničkog čišćenja oko 250.000 Srba, uoči obeležavanja dve decenije od genocida koji je sprovela Republika Hrvatska u operacijama „Oluja“ i „Bljesak“. Svedoci smo globalnog pokušaja prekrajanja istorije: heroji koji su srušili Hitlera i oslobodili logore smrti, proglašavaju se za zločince, dok se dželati proglašavju za žrtve.

Da li su naše uspavane elite svesne ove geopolitičke, istorijske i, pre svega, moralne kontrarevolucije? Zamislimo samo šta bi se dogodilo u slučaju izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u SB UN. Srpski narod bi zauvek bio žigosan kao – genocidan. U svetskim čitankama deca bi učila da su Srbi genocidan narod. U Guglu bi na ukucanu reč „genocid“ izlazile stranice sa srpskim narodom. Republika Srpska bila bi srušena pod obrazloženjem da je tvorevina nastala na genocidu, dok bi se po toj revizionističkoj matrici istorije, Srbija verovatno raspala po šavovima koje su krojile nacističke sile nakon aprilskog sloma 1941.

Samo zahvaljujući vetu prijateljske Rusije, takav scenario je sprečen. Međutim, malo je ljudi primetilo tu vezu Moskve i Beograda, koja me sa jedne strane ispunjava ponosom, a sa druge strane onespokojava. Naime, veto je uložila zemlja koja je ubedljivo najviše doprinela slamanju Hitlerovog nacističkog zla. Ta zemlja spasila je u SB naš narod koji je, procentualno, u odnosu na broj stanovnika, upravo posle Rusije, najviše postradao u Drugom svetskom ratu.

Tako je, posle sedam decenija, nastavljeno moralno, a ne interesno savezništvo između Rusije i Srbije, jer dve bratske zemlje svoje politike baštine na načelima istine, pravde i antifašizma. Zato je njihov otpor bio tako snažan i tako iznenađujući u UN, jer se suprotstavio mešetarskoj trgovini istorijom koja se nameće svetu i podseća na reinkarnaciju sila i interesa koji su dva puta u prošlom veku svet doveli na ivicu nestanka.

Kako se suprotstaviti novom pisanju istorije, u kojoj se ruski oslobodilački narod označava kao okupatorski, a srpski stradalnički narod, predstavlja kao genocidni?

Drugi narodi slave i veličaju svoje žrtve, a mi se stidimo svog nacionalnog identiteta i istorije, jer nemamo ni zvanične datume za obeležavanje stradanja srpskog naroda, ni spomenike koji bi verodostojno predstavljali srpske žrtve i genocid počinjen nad našim narodom. Na našu nacionalnu sramotu, niti jedna vlast, od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, preko Titove Jugoslavije, do danas – nije bila posebno zainteresovana za popisivanje srpskih žrtava u ratovima tokom 20. veka – od Prvog i Drugog balkanskog, preko Prvog i Drugog svetskog rata, do građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ, rata na Kosovu i Metohiji, zaključno sa NATO agresijom 1999.

Ne samo da ti srpski mučenici nisu pobrojani, nego nemamo ni jedinstvenu bazu s podacima o grobljima, poslednjim počivalištima i stratištima tih žrtava. A veličina jednog naroda ogleda se baš u njegovom odnosu prema stradalima…

Sada je vreme da ispravimo tu nepravdu.

Zato će Srpska narodna partija, u parlamentu Srbije, pokrenuti zvaničnu inicijativu da se izgradi „Memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida“ koji će sadržati naučnoistraživački i obrazovni institut koji će se baviti istraživanjem genocida, etničkih čišćenja i masovnih zločina nad Srbima u 20. veku. Ovaj kompleks bi činili muzej genocida, arhive, spomenici, edukativni centri, izložbeni prostori… Kao što to rade najrazvijenije zemlje na Zapadu, od kojih možemo puno da naučimo kako se treba odnositi prema našim stradalim sunarodnicima.

Nema važnijeg nacionalnog zadatka nego da svako pojedinačno ime, od milion i trista hiljada poginulih u Prvom svetskom ratu, od preko milion pobijenih u Drugom svetskom ratu, do 400.000 proteranih Srba iz Hrvatske, tokom devedesetih prošlog veka, bude zapisano u kolektivnom sećanju Srba, ali i čitavog sveta. Bila bi to jedinstvena, najveća zbirka dokumenata o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku. I što je najvažnije – bila bi to zbirka imena, prezimena i podataka o svakoj srpskoj žrtvi. Svaki ubijeni seljak iz Mačve 1915, svako stradalo dete sa Kozare 1941, svaki svetomučenik Jasenovca i svaki proterani civil iz Hrvatske i Bosne devedesetih, dobiće svoje mesto u popisu stradalnika koji su životima i sudbinama branili čast i dostojanstvo Srbije.

Tim popisom, sačuvaćemo sećanje na našu slavnu prošlost, ali još važnije, stvorićemo najveći zalog naše nacije za budućnost. Jer, bili smo na pravednoj strani istorije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Okan says:

    nema vaznijeg nacionalnog zadatka od ovog. ne smemo se vise crveneti pred potomcima.

  2. anamarija says:

    To je super ideja da se napravi jedan veliki 'Memorijalni centar holokausta nad Srbima u 20 stoljecu'' jer stvarno svi narodi popisuju svoje poginule sa u Srbiji se to nije jos napravilo. Kada se popisu svi poimence onda se nece moci manipulisati sa brojkama u Jasenovcu ...Saranovoj jami i ostalim mjestima.

  3. Jasmin says:

    I sad nek mi neko kaze da Hrvati zele mir na Balkanu i dobre medjususedske odnose. Pa oni slave dan kada su pobili nebrojano Srba i nebrojano njih proterali iz Hrvatske. Od cega su se oslobodili? Sta slave? Obicni bednici!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *