POPLAVE U SRBIJI: Vanredne situacije proglašene u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Ljigu

POPLAVE U SRBIJI: Vanredne situacije proglašene u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Ljigu

14 maja 2014

Loznica reka Sic 051_620x0U opštini Gornji Milanovac danas je proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su dovele do izlivanja reka, potoka i kanala na čitavom gornjomilanovačkom području.

Prema izveštajima nadležnih inspektora na terenima i na osnovu dojava vlasnika ugroženih domaćinstava, za sada preti opasnost od poplava na području Mlakovca, Semedraži, Dragolja, Ugrinovaca, Beršića, Takova, Loznja, Banjana, Gružanskog područja, potoka Jakljevo i drugih mesta na kojima se nalaze dežurne ekipe.

U toku današnjeg dana, zbog obilnih padavina i nemogućnosti prilaza školskim ustanovama nije održana nastava u selima Boljkovci, Brezna, Kamenica.

U JUŽNO-BAČKOM OKRUGU ZA SADA NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA

Načelnik okružnog Štaba za vanredne situacije Južno-bačkog okruga Boško Pilipović rekao je danas da je situacija u tom okrugu za sada dobra i da nigde ne postoji ozbiljnija opasnost od poplava.

VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA U OBRENOVCU

Na teritoriji opštine Obrenovac danas je zbog velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Pestan, Kolubara i Sava, proglašena vanredna odbrana od poplava.

POČELO POSTAVLjENjE MOBILNIH BRANA NA BELOM TIMOKU

Na najkritičnijim mestima na Belom Timoku, na kojim bi moglo da dođe probijanja nasipa, danas je počelo postavljanje mobilnih gumenih brana.

Grad Zaječar je iz Srpsko-ruskog centra dobio ukupno 400 metara mobilne brane, koja se sastoji od 16 segmenata, a svaki je dugačak po 25 metara, izjavio je komandir Vatrogasno spasilačkog bataljona u Zaječaru Branislav Matić.

Matić je objasnio da se gumene brane pune vodom, a potom ankerišu za čvrstu, jaku i stabilnu podlogu, na primer drvo, zemlju itd.

Prva mobilna brana postavljena je na ušću Lubničke reke u Beli Timok, a delovi nasipa koji su procenjeni kao slabiji danas su utvrđeni ponovo, dok će ostali segmenti brane biti postavljani svuda gde bude postojala procena da je to potrebno.

Matić je dodao da su oba vodostaja, i Belog i Crnog Timoka, još uvek relativno niska, ali da su sve ekipe na terenu i da se situacija prati iz sata u sat.

VANREDNE SITUACIJE PROGLAŠENE U VALjEVU, LAJKOVCU I UBU

U Valjevu je, zbog velikih padavina i novih poplava, danas proglašena vanredna situacija, a problema ima i u opštinama Kolubarskog okruga jer je reka Ljubostinja u naglom porastu, a na celom slivu reke Kolubare proglašena je vanredna odbrana od poplava, javljaju lokalni mediji.

Do sada je vanredna situacija proglašena i u Lajkovcu i Ubu.

Kako javljaju lokalni mediji, do sada je palo više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, a očekuje se da će padavine biti jače posle 18 časova, tako da su prognoze da će pasti oko 100 litara kiše po kvadratu, što je ogromna količina vode.

Sve pumpe sa kojima raspolažu vatrogasci, kao i gradska preduzeća, su angažovana na terenu, a u pomoć u vidu pumpi za izbacivanje vode trebalo bi da stignu iz Beograda.

Problema ima u Rajkovačkoj ulici gde se izlila voda, u naselju kod KPD, kao i u Mrčiću, gde su poplavljena pojedina domaćinstva.

Sve probleme u vezi sa poplavama građani mogu da prijave na broj 1985.

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U OPŠTINI LjIG

U opštini Ljig je, zbog obilnih padavina, danas proglašena vanredna situacija, potvrdio je predsednik ove opštine Miodrag Starčević.

Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

„Imamo pet-šest kuća koje su ugrožene. Nekoliko putnih pravaca je zatvoreno za saobraćaj. Imamo problema da decu iz osnovne škole vratimo kućama. Danas smo uveli vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i pokušava da otkloni štete elementarne nepogode“, rekao je Starčević.

Ako kiša bude nastavila i dalje da pada situacija će, kako je naveo, biti još teža i veoma kritična za život i rad.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *