ПОПОВИЋ: Нећемо дати ни метар Косова!

POPOVIĆ: Nećemo dati ni metar Kosova!

22 marta 2019

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je za RTS da Rusija pruža veliku podršku Srbiji kada je reč o pitanju Kosova i Metohije. Srbija treba da poštuje svoj Ustav i Rezoluciju 1244 i to je kapital za budućnost, poručuje ministar.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Popović je podsetio da je Gornji dom Parlamenta Rusije usvojio rezoluciju kojom osuđuje NATO bombardovanje od pre 20 godina i dodao da je veoma važno što se insistira na pronalaženju krivaca jer je bombardovanje bilo nezakonito.

On je istakao da je srušeno međunarodno pravo, da krivci moraju da se procesuiraju i da Srbija mora na tome da insistira.

„Mi ovde imamo veliku podršku Rusije“, kazao je Nenad Popović.

Kada je reč o pitanju Kosova, Popović je naveo da se ubrzavaju neki procesi, ali da Priština ništa nije postigla.

Kako je naglasio, najveće svetske sile su podržale lažnu nezavisnost, ali Kosovo nije nezavisno, nije članica UN, Uneska i Interpola, iako su u to uložene milijarde.

Prema njegovim rečima, Srbija je bila odlučna i zbog toga Kosovo nikad neće biti nezavisno.

„Nećemo dati ni metar Kosova“, kazao je Popović i poručio da tu odlučnost prepoznaju i prijatelji Srbije.

Ocenjuje da u Prištini vladaju najveći teroristi, da je to centar kriminala, tržišta droge za celu Evropu i da mladi napuštaju Kosovo i odlaze u ceo svet, jer ne žele da trpe zulum i teror koji se tamo sprovodi.

Popović je istakao da Srbija treba da poštuje svoj Ustav i Rezoluciju 1244 i dodaje da je to kapital za budućnost.

Izvanredna poseta Putina 

Kako je rekao srpski ministar, sve odluke po Rezoluciji 1244 se donose u SB UN, a Rusije je tri puta sprečavala da se ona ukine. Popović je dodao i da je Rusija sprečila da Kosovo postane član Uneska i da je vetom sprečila najveću sramotu da Srbija bude proglašena za genocidan narod, iako je uvek bila na strani prava i pravde.

„Kosovo bi odavno bilo nezavisno da nije Rusije“, konstatovao je Popović.

On je podsetio da je predsednik Vladimir Putin nedavno bio u Srbiji i ocenio tu posetu kao izvanrednu.

Popović je rekao da ima mnogo pokušaja da se u Srbiji predstavi da će Rusija prihvatiti svako rešenje koje odgovara Beogradu i dodao da je Putin to potvrdio, ali da to rešenje mora da bude bazirano na poštovanju Ustava i Rezolucije 1244, kao i međunarodnog prava.

Ministar je govorio i vojnim vežbama tzv. vojske Kosova i albanske vojske, navodeći da je to prvi put da je albanska vojska ušla na teritoriju Srbije. On je istakao da Srbija mora da reaguje i traži hitnu sednicu SB UN.

Popović je kazao da je bilo malo reakcija kada je Kosovo formiralo tzv. vojsku i da ga Rusi pitaju zašto se ne reaguje snažnije.

On je rekao da tako albanska vojska sutra može da uđe u Mitrovicu bez problema ako ih niko ne zaustavi.

Srpski ministar je naglasio da će Srbija štititi svoj narod i poručio da je potrebno upozoriti partnere i NATO da su to neprijateljski akti prema Srbiji.

„Srbija je ozbiljna država i nećemo dozvoliti da nijedan naš čovek bude ugrožen na teritoriji KiM“, naveo je

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije, Popović je istakao da je mnogo ruskih kompanija poslednjih meseci došlo u Srbiju.

On je objasnio da su one otkrile Srbiju kao potencijalni digitalni hab za EU i svet i da u tom kontekstu postoji potencijal za saradnju.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je objasnio da je to ogromna šansa za srpske kompanije, jer velike ruske i svetske korporacije traže saradnju sa srpskim IT kompanijama, koje su prepoznate kao jedan od najvećih kvaliteta koji Srbija ima.

On je podsetio da su sa „Rosatomom“ i „Roskosmosom“ potpisani memorandumi i da se radi na zakonskim rešenjima za početak saradnje u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u medicini.

Popović je dodao da se radi i na saradnji u oblasti poljoprivrede, ekologije i energetske efikasnosti.

Govoreći o sporazumu o kosmičkom prostoru, Popović je rekao da sve evropske zemlje imaju svoje kosmičke agencije i da je Srbija u tome poslednja, ali da ima prednost jer je pokrenuta saradnja sa najvećom kosmičkom agencijom u svetu „Roskosmosom“, koja je omogućila da imamo besplatan pristup svim njihovim servisima.

On je dodao da ne postoje armija i policija u svetu koje ne koriste kosmičke tehnologije za praćenje onoga što se dešava na zemlji.

Kada je reč o digitalnim tehnologijama, Popović je kazao da se redovno reformišu zakoni i da se inovacionim i velikim kompanijama omogućava da ulažu.

Popović se osvrnuo i na sporazum sa Evroazijskom unijom, ističući da bi tim sporazumom moglo da se privuče mnogo investicija.

Izvor. rs.sputniknews.com

KOMENTARI3 komentara

  1. Vesko says:

    Rusija da OTVORENO KAZE sa najviseg nivoa DA NECE UCESTOVOVATI U KOMADANJU SRBIJE, odnosno podjeli i davanju stolice Kosovu u UN, NI POD KAKVIM USLOVIMA!! Svima je jasno da su na vlasti u Srbiji veleizdajnicke bande, okupatorski upravnici i vazali koji sprovode interese agresora! U protivnom Rusija ce ucestovavti u komadanju Srbije.

  2. marko says:

    POPOVICU NISTA NEMA OD TIH PRICA DOK SRBIJA NIJE U ODKB I DOK NEMA NAJMENJE 60 000 PROFI VOJNIKA I NAJMANJE 1200 TENKOVA I 7000 PVO RAKETA DOMETA 300 KM.SAM SE NE MOZES BRANITYI OD FASIAM U EU NIKAD SRBIJA NECE UCI I DA PRIZNA KOMADANJE DRZAVE. TKO VERUJE FASISTIMA JE KRETEN KOLIKO SU PUTA PREVARIL I SRBIJU OD 1991

  3. Kulak says:

    Rusija je već nekoliko puta objavila da će priznati svako rešenje o kome se dogovore Srbija i pripadnici albanske nacionalne manjine iz srpske pokrajine Kosovo i Metohija, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv, nedeljiv i neprenosiv. To je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *