ПОПТПРЕДСЕДНИЦА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА: Србија ће морати да призна Косово ако жели у ЕУ

POPTPREDSEDNICA EVROPSKOG PARLAMENTA: Srbija će morati da prizna Kosovo ako želi u EU

1 marta 2015

lunacek 545Potpredsednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček izjavila je danas da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu pokrajine, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

„Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus – normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU“, rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Ona je podvukla da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom.

Govoreći o svom izveštaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severa Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na severu finansira EU.

„Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama“, podvukla je Lunaček.

PODRŽAVAM PROŠIRENJE EU, UPRKOS ZAMORU

Lunaček je izjavila da podržava proširenje Evropske unije, uprkos zamoru koji postoji i kod stanovništva i kod vlada mnogih zemalja članica Unije.

Lunaček je rekla da je Vlada Srbije počela veoma abciozno 2014. godine i da joj sada treba dodatni podsticaj kako bi ostala na pravom putu i održala tu posvećenost.

Težnja Srbije i celokupnog zapadnog Balkana ka demokratskoj, političkoj, socijalni i ekonomskoj stabilnoti je gavni cilj procesa proširenja, dodala je i naglasila da podstiče postvećenost Vlade Srbije procesu evropskih integracija, kao i Srbiju da nastavi sistematično sa socio-ekonomskim i pravosudnim reformama, uključujući i borbu protiv korupcije.

Ta borba protiv korupcije, uverena je Lunaček, omogući će da Srbija efikasno sprovede ono što je neophodno za buduće članstvo u EU.

„Bez integracije svih država zapadnog Balkana mirovni projekat EU neće biti potpun“, rekla je ona.

Lunaček je ocenila da će normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u EU, istakavši da za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali da je to „politički konsenzus“.

„EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila s Kiprom“, rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje razjašnjenje slučaja trgovine ljudskim organima na Kosovu, Lunaček je odgovorila potvrdno, napominjući da su optužbe teške i da javnost traži da zna šta je istina.

Upitana da li premijer Aleksandar Vučić vodi Sribiju ka stabilnoti i prosperitetu, s obzirom da je prijateljski nastrojen i prema EU i da održava dobre odnose sa Rusijom i Kinom, potpredsednica EP je odgovorila da nije protivurečno imati dobre odnose sa nekoliko različitih igrača.

KOMENTARI8 komentara

 1. anamarija says:

  OOOOOO ...JEEEEEEEE ....TO CE SE JOS VIDJETI :-) :-) HMMMM......CISTO SUMNJAM A CE TAKO BITI KAKO ''EU'' HOCE :-) :-) :-) :-) :-) :-)

 2. Steva says:

  Srbija sigurno nikada nece postati clanica te "demokratske" EU, ne zato sto "nasa"vlada nemoze ispuniti te trazene uslove,nego sto ce se ta "demokratska umetnost" od EU raspasti.

 3. milena nikšić says:

  Ma uvučiče se Vučić u taj UNUS MUNDUS pa makar se raspao kao wc šolja, nema veza on je NAJEUROPLJANIN haha sve će dati i celu Srbiju za jedan poljubac Merkelove, pa još čemo videti kako će to biti, ovaj narod sigurno neće u taj UNUS MUNDUS koji je sa Amerima najveći UNUS na svetu, mi želimo mir i rad da naša deca mirno žive, a ne gde kome padne napamet Sorošu, Rokfeleru, Rotšildu ili bilo kom drugom bankaru vladaocu NSP da ratuju i ubijaju, moraju i naša deca da odlaze da ginu, za koga? i zbog čega? neka Vučić pošalje njegovog sina punoletan je i može da ide u rat, dosta nam je te EU koja je toliko oronula da već smrdi na trulež <3

 4. radza says:

  sta zamislja ova lezbaca matora,kome treba svo ovo ponizavanje radi ulaska u EU.

 5. Aleksa says:

  Urlike Lunaćek poznajem lično iz Beča, ona je osvedočeni prijatelj Srba. Njena stranka i ona lično uvek su se zalagali za jednakost i ravnopravnost svih emigranata i stranaca u Beču, pa i Srba. To što ona jasno kaže ono što svi znaju, zbog zoga je samo treba poštovati. To nije njena ideja, niti je ona ne znam kakav zagovornik nezavisnosti Kosova. Mi nismo svesni koliko je to "gotova stvar" u Evropi, a Lunaček to samo otvoreno kaže i ne treba je zbog toga mrzeti.

 6. kosovac says:

  Kakva je, ni ora iz ruke da joj ne uzmeš.

 7. kosovac says:

  Aleksa, To je gotova stvar u Evropi već 200 godina, svesni smo toga mi dole, samo nam nije jasno šta mi to imamo sa Evropom da bi morali da je oponašamo i njene prijateljske savete primamo. Naročito savete osvedočenih prijatelja kao što je inkvizitorka Lunaček.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *