ПОРАЗ ЗАПАДА: Ципрас са Путином разговарао сат и по и изашао задовољан и насмејан

PORAZ ZAPADA: Cipras sa Putinom razgovarao sat i po i izašao zadovoljan i nasmejan

20 juna 2015

WO-AW069_RUSGRE_J_20150408181412Gradnja Turskog toka pomoći će Grčkoj da otplati dugove međunarodnim poveriocima – ocenio je u Sankt Peterburgu Vladimir Putin.

On se u „severnoj prestonici“ sreo sa velikom grupom stranih novinara i na istu temu rekao: „Evropska unija treba da aplaudira Rusiji. Jer, mi ćemo tim projektom pomoći i otvaranje novih radnih mesta u Grčkoj, a šta je loše u otvaranju novih radnih mesta?“

Ruski lider odmah u nastavku naglasio: „Ako Evropska unija želi da Grčka vraća dugove – onda mora biti zainteresovana da Grčka ima ekonomiju koja se uzdiže i omogućava da se vraćaju uzeti krediti“.

Ovom Putinovom susretu sa novinarima, prethodio je njegov razgovor sa Aleksisom Ciprasom sa kojeg je „procurilo“ da će Moskva najverovatnije skinuti svoje kontrasankcije sa grčkog poljoprivrednog eksporta.

Sam razgovor Putin-Cipras potrajao je sat i po.

Grčki premijer je – po izlasku iz sale za pregovore – izgledao zadovoljno i smešio se, ali je odbio da daje bilo kakve izjave.

Putinov pres-sekretar, Dmitrij Peskov, izjavio je da će se za grčke farmere narednih nedelja „tražiti rešenje koje neće biti u suprotnosti sa uvedenima sankcijama“. Saopštio je takođe da ruski lider i grčki premijer uopšte nisu doticali „ruske finansijske pomoći Atini“.

Prema njegovim rečima, grčka vlada će do novembra pripremiti tekst memoranduma o širenju ekonomske saradnje dve zemlje.

Nešto kasnije se – doduše, nezvanično – saznalo da je Rusija spremna da potpuno finansira trasu Turskog toka preko teritorije Grčke. Vrednost investije je: dve milijarde evra.

Inače, Putin je sa govornice Petrogradskog međunarodnog ekonomskog foruma – na kojem je prethodno nastupio Cipras – rekao i ovo:

„Gospodin Cipras je maločas rekao da su grčki dugovi opšteevropski problem. To je ispravan pristup. Kad ste nekome mnogo dužni – to je problem i onoga kome ste dužni“.

Zapad i njegovi udarni mediji su se, naravno, uzbudili i uznemirili.

Primera radi, CNN je već postavio pitanje: „Hoće li se prezadužena Grčka okrenuti prema Rusiji koja je pod sankcijama?“

The Financial Times ne krije: „Za Ciprasa nastupa čas X da prihvati nagodbu po evropskim pravilima. U suprotnom, Grčka će biti iščupana iz evropskog sveta. A to će naneti neizbrisivu štetu evropskim vrednostima koje su decenijama smatrane uzorom za podražavanje“.

Na drugoj talasnoj dužini je uticajni britanski The Guardian. Evo te pozicije: „Sva politika evrobirokratije pretvorila se u politiku ponižavanja partnera. Cipras je o tome više puta govorio. Nepromišljena poltika EU gura Grke u naručje Rusije. Hoće li EU moći da svari ponižavanje Rusije i Grčke?“

Nemački list Suddeutsche Zeitung tvrdi da je cela Evropska unija već pripremila usaglašeni plan vanrednih mera za slučaj izlaska Grčke iz evrozone. I da taj plan, pored ostalog, sadrži „mehanizme kontrole tokova kapitala“.

KOMENTARI2 komentara

  1. mike says:

    Samo jos nas uspevaju da ucenjuju tim EU glupostima

  2. Za Srbiju says:

    "A to će naneti neizbrisivu štetu evropskim vrednostima ...." Bljujem na ovu mantru. Uvek pišem evropske "vrednosti", jer te njihove tzv. vrednosti su pljačka, porobljavanje, genocid, zločini, manipulacija, laži, licemerstvo, nemoral, inkvizicija, ....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *