PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji se maloletni drogiraju čim stignu!

PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji se maloletni drogiraju čim stignu!

9 априла 2014

droBroj maloletnika koji se drogiraju Srbiji poslednjih godina je u porastu. Od droga koriste ono što im je pri ruci -marihuanu, ekstazi, LSD, amfetamin, ali i lepak, boje, lakove i naftne derivate.

Podaci Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu pokazuju da broj maloletnihnarkomana drastično raste poslednjih godina u Srbiji, kao i da se deca drogiraju čime stignu marihuanom, ekstazijem, LSD, amfetaminom, ali i naftnim derivatima, tabletama, bojama, lakovima…

Psihijatar Dnevne bolnice za zavisnost u adolescenciji Svetislev Mitrović naglašava da je najmlađi pacijent imao samo 13 godina.

– To dete je istovremeno uzimalo marihuanu, alkohol, duvan i amfetamin, što ga je odvelo u tešku zavisnost. Zvanične statistike nema, ali naša iskustva pokazuju da je broj maloletnih zavisnika sve veći i da su  sve mlađi – kaže Mitović za Informer.

On objašnjava da deca u svet droga najčešće ulaze preko duvana i droga. Vrlo često, deca podležu i pritisku vršnjaka pa drogu probaju na žurkama i koncertima.

– Kad već postanu zavisnici, nije retkost da kradu sedative iz kuće, koji su propisani nekom članu porodice. Nažalost, čujemo i da su ih neki kuovali u apotekama. Sve ove supstance dostupne su preko dilera po povoljnim cenama – zaključuje Mitrović.

Škole naglašavaju da je ovaj problem tabu-tema između profesora i roditelja.

– Narkomanska zavisnost je bolest, a roditelji su vrlo osetljivi. Ne samo što ne smemo dete da uputimo na lečenje, već ne možemo na to ni direktno da ukažemo – ističe psiholog Geodetske škole u Beogradu Ljiljana Jovanović.

(Telegraf.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u