Поражени победници

Poraženi pobednici

22 marta 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Majku ti božju, pa ne moramo se držati zakona k’o pijan plota! Ove reči, pripisivane nekada najvećem sinu naših naroda i narodnosti J. B. Titu, služile su njegovim protivnicima kao potvrda da u Jugoslaviji vlada, najblaže rečeno, nedemokratski režim. I bili su u pravu svi koji su to tvrdili, jer procedura predstavlja temelj demokratije. Bez poštovanja zakonima propisanih procedura, demokratija postaje surogat i na kraju se pretvara u svoju suprotnost, odnosno „auto“, „pluto“, „partio“ ili neku sličnu „kratiju“.Posmatrano iz tog ugla, ispada da su u pravu svi koji posle ostanka bez skupštinskih većina slamku spasa traže u prekršenim procedurama, odnosno u nepravilnostima prilikom usvajanja dnevnog reda ili samog sazivanja sednica skupština opština, zatim (zlo)upotrebama pečata i sličnim proceduralnim „forama i fazonima“.Međutim, prilikom pozivanja na proceduralne propuste, svi oni zaboravljaju da najprostija definicija demokratije glasi da je to vladavina naroda, odnosno vladavina većine uz uvažavanje i poštovanje prava manjine. Upravo zbog te zaboravnosti (hm!) i neprihvatanja činjenice da više nemaju većinu, njihovo pozivanje na prekršene procedure deluje degutantno, licemerno, bespomoćno i jadno. I zato, koliko god se smatrali pobednicima, oni su u stvari poraženi!

Da budemo jasni, niko ne tvrdi da treba preći preko kršenja procedura i postupati po gore navedenoj uzrečici „druga Tita“, već da se u politički život, koliko god to zvučalo utopistički, mora uneti malo ljudskosti. To podrazumeva da se pruži ruka i prizna poraz koji u ovom slučaju znači gubitak skupštinske većine, odnosno da se prihvati prosta činjenica da više ne uživate podršku onih uz čiju pomoć ste zaseli u neku fotelju.

A kada se već govori o neprihvatanju poraza, treba precizirati da nije reč samo o gubitku skupštinskih većina. U Kotor Varošu je načelnik opštine ostao ne samo bez skupštinske, već i bez podrške građana, ali mu to ne smeta da se, zahvaljujući aljkavosti i, zašto ne reći, nesposobnosti onih koji su organizovali njegov opoziv, i dalje drži u fotelji. Pored fotelje, on se očigledno drži i one druge definicije demokratije, koja kaže da je „demokratija kad te neko pošalje u onu stvar, a ti odeš gde hoćeš“!

(Press)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *