Pored Putina i Snoudena, Nobelovu nagradu za mir dobila američka organizacija

Pored Putina i Snoudena, Nobelovu nagradu za mir dobila američka organizacija

11 oktobra 2013

large-nobelOrganizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu, koja nadzire uništenje sirijskog hemijskog oružja, dobila je Nobelovu nagradu za mir za 2013. godinu.

NRK ima „dobre rezultate“ u izveštavanju o pobednicima i da je prošle godine javila da će nagradu osvojiti EU sat vremena pre zvaničnog saopštenja.

Prema prošlomesečnom američko-ruskom dogovoru, čitav arsenal sirijskog hemijskog oružja treba da bude uništen do sredine naredne godine.

Vest o dodeli Nobelove nagrade Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja prenela je i agencija AFP na svom nalogu na Tviteru.

Bez nagoveštaja od sudija u Norveškoj, spekulacije o glavnim favortima za prestižnu nagradu u osnovi se zasnivaju na prethodnim izborima Nobelovog komiteta, kao i aktuelnim događajima, preneo je AP.

Kao glavni favorit za Nobela za mir 2013. pominjana se 16-godišnja Malala Jusafzai, koju su prošle godine talibani ranili u glavu, jer je zastupala pravo žena i devojaka na obrazovanje. Mlada Pakistanka je u julu održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju.
Evropski parlament u Strazburu juče joj je dodelio nagradu Andrej Saharov, koju dodeljuje borcima za ljudska prava.

– Za mene je Malala Jusafzai na prvom mestu“, kazao je za Rojters Kristijan Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanje mira PRIO u Oslu. Nobelovu nagradu za mir prošle godine osvojila je Evropska unija. Nagradu EU je malo ko shvatio i mnogi su je doveli u pitanje – naveo je on, dodajući da bi glavni Malalin hendikep mogle biti njene godine.

Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tada zamerali što je prestižno priznanje dodeljeno tako mladoj ženi. Malala sada živi u Londonu. I dalje je izložena pretnjama talibana. Pored Malale, kao kandidati pominju se dr Denis Mukvege, hirurg iz Konga, poznat po snažnom zalaganju za prava žena, koji je u bolnici koju je osnovao u Bukavu 1999. pružio pomoć hiljadama silovanih žena, ruski aktivisti, kao i egipatska naučnica Megi Gobran, stručnjak za kompjutere, koja je odbacila akademsku karijeru i postala kaluđerica koptske crkve, na čelu dobrotvornog društva za decu od 1989.

Spekuliše se da bi jedan od kandidata za Nobela za mir mogla da bude američki redov Čelsi Menig, koja je pod muškim imenom Bredli 21. avgusta osuđena na 35 godina zatvora zbog odavanja poverljivih dokumenata Vikiliksu.

Amerikanac Edvard Snouden, koji je odao poverljiva dokumenta Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), takođe dobija pažnju na onlajn kladionicama, ali to je, kako navodi američka agencija, bacanje novca, pošto je krajni rok za nominacije bio 1. februar nekoliko meseci pre nego što se njegovo ime pojavilo u javnosti.

Dobitnici nagrade, koja nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita, dobijaju medalju i ček na osam miliona švedskih kruna (1,20 miliona dolara).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *