POREĐENJE: Ukrajina liči na Bosnu i Hercegovinu iz 1992. godine

POREĐENJE: Ukrajina liči na Bosnu i Hercegovinu iz 1992. godine

7 aprila 2014

UkraineDogodilo se ono čega su se pribojavali u Briselu – region istočne Ukrajine krenuo je stopama Krima, proglasivši samostalnost Donjecka i zatraživši referendum.

Proglašenje samostalnosti Donjecka i zahtevanjei referenduma za pripajanje Rusiji svakako ne može da prođe bez reagovanje EU.

Relativno blage i pažljivo odmerene ekonomske sankcije prema Moskvi povodom Krima bile su propraćene upozorenjima da bi učešće Rusije u nastavku cepanja Ukrajine dovelo do zaoštravanja odnosa i do ekonomskog izolovanja Rusije.

Sve zavisi od stava Moskve, jer od toga će zavisiti da li će doći do zaoštravanja ili do smirivanja situacije. Ukoliko se bude ponovio scenario sa Krima verovatno će doći do trećeg talasa sankcija EU i SAD prema Moskvi”, ocenio je u izjavi Tanjugu profesor FPN Predrag Simić.

Upravo to je prošle sedmice nagovestio direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Henri Bone u Beogradu, rekavši Tanjugu da je „sada najvažnije da se ne dogodi ništa što bi uticalo na situaciju na jugu i istoku Ukrajine“.

Govoreći o međusobnim snažnim vezama Berlina i Moskve, Bone je ocenio da bi eventualno zaoštravanje sankcija prema Rusiji izazvalo štetu na obe strane, ali da će bez obzira na to Nemačka ostati na liniji Zapada.

Nemačka kao jedan od najvećih investitora u Rusiji bi bila pogođena, ali sankcije u globalizovanom svetu pogađaju sve strane. To je nešto što je Berlin uzeo u obzir i spreman je da uradi u slučaju da Rusija nastavi sa sadašnjom politikom„, kazao je Bone.

Direktor nemačke fondacije zato smatra da će i u doglednoj budućnosti postojati jedinstven stav Zapada prema Rusiji kao odgovor na rusku aneksiju Krima, a koji podrazumeva stvaranje zajedničke pozicije u tri koraka, što bi moglo da eskalira u slučaju da Rusija nastavi sa akcijama na ukrajinskoj teritoriji.

Prema oceni Simića, namere EU da uvede oštre ekonomske sankcije Rusiji zaustavile su se, pred realnostima međusobnih ekonomskih odnosa, jer EU pokriva više od 30 odsto svojih potreba za tečnim gasom iz Rusije a godišnja vrednost međusobne trgovine iznosi 350 milijardi evra.

Ukoliko NATO bude ušao u Ukrajinu, o čemu je govorio češki predsednik Miloš Zeman, to bi bila ozbiljna eskalacija situacije, čiji ishod je nemoguće predvideti. Ukrajina liči na Bosnu i Hercegovini 1992. godine”, rekao je Simić.

On je istakao da je Berlin u veoma delikatnoj poziciji, zbog ogromnih medjusobnih ekonomskih interesa sa Moskvom, kao i da bi eventualno produženje blagog stava prema Rusiji podstaklo glašine o stvaranju osovine Berlin – Moskva, što izaziva bojazan u SAD.

Zvanična Moskva još se nije komentarisala najnovija zbivanja na Krimu, a nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen naglasila je danas da je “ruska aneksija Krima” ozbiljno poljulala poverenje između Moskve i Zapada.

Ona je, govoreći o raskidu ugovora o isporukama opreme za rusku vojsku vrednih 100 miliona evra, istakla da će biti potrebno vreme da se ponovo uspostavi poverenje, kao i ruski doprinos smirivanju tenzija u Ukrajini.

Nemački kancelar Angela Merkel prokomentarisala je danas da je njena vlada “veoma zabrinuta povodom poslednjih događaja u Donjecku i Harkovu”.

Moramo hitno da obnovimo naše pozive svima na odgovornim položajima da pomognu stabilizaciju regiona i da izbegnu eskalacije”, rekla je Merkelova.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton ocenila je danas da bi svi politički zahtevi u Ukrajini trebalo da budu učinjeni nenasilno i u skladu sa demokratskim standardima i zakonima.

Predstavnici gradova regiona Donbas u istočnoj Ukrajini izglasali su danas rezoluciju o proglašenju „Donjecke narodne republike“, nezavisne od Ukrajine.

Delegati su takođe doneli odluku da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražili su da im pošalje „privremeni mirovni kontigent“ vojske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *