POREKLO ANGELE MERKEL Kancelarkin deda borio se u Prvom sv. ratu protiv Nemaca

POREKLO ANGELE MERKEL Kancelarkin deda borio se u Prvom sv. ratu protiv Nemaca

28 marta 2013

PolishArmyPoljaci sada imaju simpatije prema kancelarki Merkel. Razlog je, kako piše jedan dnevni list u Poljskoj, to što je njen deda Ludvig Kazmierčak bio poljski vojnik koji se borio protiv Nemaca 1918. godine.

Tokom Prvog svetskog rata, Poljska je bila podeljena i pod nemačkom, ruskom, austrijskom okupacijom, a bila je bez državnosti 123 godine. Deda Angele Merkel borio se za povratak Poljske na mapu sveta.

U Poljskoj su veoma zainteresovani za pretke političara. Rezultati takvih istraživanja nisu uvek pozitivno prihvaćeni kao što je to slučaj sa Angelom Merkel. Pre osam godina poljski mediji su otkrili da je deda premijera Donalda Tuska kratko služio u Vermahtu, vojsci iz nacističkog perioda Nemačke.

Iako je na to bio primoran, otkriće je bacilo loše svetlo na Tuska i on je izgubio trku za predsednika, a pobedio je Leh Kačinski. U Nemačkoj se mnogo opuštenije gleda na odnose prema precima političara. Merkel je javno pitala Tuska kako da pravilno izgovori prezime svog dede.

Drevna porodična istorija

Deda Kazmirčak je iz grada Poznanj. Poljski mediji pronašli su kancelarkinog rođaka, penzionera Zigmunta Ričlickog. Znao je da ima dalje rođake u Nemačkoj, ali nije imao pojma da je jedna od njih i nemačka kancelarka.

Sredinom marta, kada su mediji javili da Merkel ima poljske korene, čuo je njeno devojačko prezime „Kasner“ i sastavio delove slagalice. Od tada je pronašao pismo Merkelinog oca Horsta Kasnera i neke porodične fotografije na kojima se vidi deda Angele Merkel.

Ove fotografije izazvale su komešanja u Poljskoj, jer prikazuju kancelarkinog dedu u svetloj elegantnoj uniformi. Za poljske istoričare, ovo je bila jasna potvrda da je on bio u poljskoj vojsci, koja se tokom Prvog svetskog rata borila na strani Francuske protiv Nemačke.

Tvrdi se da je fotografija zabeležena u proleće 1919. u Poznanu, ubrzo pošto je Poljska povratila nezavisnost. Ludvig Kazmirčak tek što se vratio sa severa Francuske, gde se borio protiv nemačkih trupa. Svoju verenicu nemačkog porekla Margaretu, poveo je sa sobom u Poznan. Kasnije su emigrirali u Berlin i promenili svoje prezime „Kazmirčak“ u „Kasner.“

Miris rolni sa makom

Rođak kancelarke Ričlicki još uvek se dobro seća kancelarkinog dede. I pošto je emigrirao, Kasner je ostao povezan sa svojom poljskom porodicom. Ludvig i Margareta posećivali su familiju u Poznanu 30-tih godina, a i njih je porodica posećivala u Berlin. Iako su promenili prezime, Ričlicki kaže da je Merkelin deda ostao veran svojim poljskim korenima.

Ričlicki podseća na veoma živo sećanje na 1943. godinu. Tada mu je majka umrla, a Ludvig je došao u Poznan na sahranu. Ričlicki je tada bio dete. „Sećam se da Ludvig Kasner nije došao u nemačkoj uniformi, već u civilu. Bio je rat, ali on se ponašao kao jedan od nas.“ Ričlicki kaže da je gost prvo otišao u pekaru i doneo rolne sa makom za sve.

„Za nas Poljake, tako nešto bilo je nedostupno u to vreme“, priča on. Ali kao Nemac, Ludvig Kasner je mogao da ih kupi. Čak i danas Ričlicki može da se priseti divne arome rolni sa makom.

Nepoznati rođaci

Kasnije su se dopisivali sa Horstom Kasnerom, Ludvigovim sinom i ocem Angele Merkel. „Pisao nam je iz Templina i pričao o svojoj deci“, kaže Ričlicki – uključujući i svoju ćerku Angelu, koja je studirala hemiju. Ali Ričlicki je shvatio da je ta Angela najmoćnija žena na svetu, tek posle medijskih izveštaja.

Bez obzira na to koliko su slabe porodične veze danas, Zigmund Ričlicki i njegova supruga Denis su ponosni na neočekivanu povezanost sa kancelarkom. Ipak, kažu da nisu planirali da je kontaktiraju, jer ona ima previše važnijih obaveza u životu. Ali ukoliko Angela Merkel, njen brat ili sestra žele da posete porodicu Ričlicki, i više su nego dobrodošli.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *