Poreklo D. Đilasa: bosansko-lički koreni

Poreklo D. Đilasa: bosansko-lički koreni

31 januara 2013

dragan djilasROĐEN: 22. februara 1967. u Zemunu

RODITELjI: Otac Dušan, rođen u selu Očigrije, na sred puta između Drvara i Bihaća. Majka Jovanka (devojačko Grbić), rođena u Bačkom Brestovcu, poreklom iz Like sa Plitvičkih jezera. Oboje roditelja medicinski radnici. Otac završio višu medicinsku školu, majka bila laborant.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola (Đilasi)

O PRECIMA: Deda po ocu je Dragan, po kojem sam ja i dobio ime, a baba je Đuka. Deda po majci je Vojin, a baba Anka. Majčina familija je u kolonizaciji posle Drugog svetskog rata naseljena u Bačku.

POREKLO PREZIMENA: Po tvrdnjama starih, Đilasi su u Bosnu došli iz Istre, da bi u nekom trenutku deo njih otišao u Crnu Goru. Zanimljivo je da se mesto u Crnoj Gori, gde su živeli Đilasi, zove Podbišće, a tako se zove i deo oko Bihaća. Naravno, crnogorski Đilasi tvrde da su svi Đilasi potekli od njih, ali sam siguran da to nije tačno. Đilasa je bilo malo i na Kosovu, ali ih tamo odavno nema.

PORODICA: Oženjen Ivom sa kojom ima ćerku Anu. Iz braka sa Milicom Delević ima ćerke Sofiju i Jovanu.

BIOGRAFIJA: Do 12 godine živeo u Zemunu gde je pohađao osnovnu školu „Petar Kočić“, a onda prešao na Novi Beograd u OŠ „Vladimir Ilič Lenjin“. Prve dve godine srednje škole završio u Zemunskoj gimnaziji, a onda prešao u 9. beogradsku, matematički smer. Diplomu avioinženjera stekao na Mašinskom fakultetu, a za vreme studija ostao upamćen kao jedan od studentskih vođa koji se suprostavio Slobodanu Miloševiću.

Kao avioinženjer nije nikad radio već se posvetio novinarstvu na popularnom Radiju B92, gde je bio urednik u informativnoj redakciji. Po okončanju novinarske karijere ušao je u marketinške vode, kao medija direktor u agenciji „Saatchi & Saatchi“. Potom odlazi u Prag (Češka) i tamo sa nekolicinom prijatelja otvara firmu. U Beogradu započinje biznis 1. januara 1998., a „Multikom grup“ (Multicom group), u kojem je suvlasnik, danas je jedna od vodećih marketinških firmi u regionu. U politiku je ušao 2004. kada postaje član Demokratske stranke, u kojoj je danas potpredsednik i zamenik predsednika. Za gradonačelnika Beograda je izabran 19. avgusta 2008. godine.

IZVOR: Dragan Đilas, portal Poreklo

KOMENTARI5 komentara

 1. Tomislav says:

  Djilasi iz Podbisca u Crnoj Gori su takodje doseljenici.Otac Milovana Djilasa je u Podbiscu dobio zemlju za zasluge u ratovima.Inace su svi Djilasi u Crnoj Gori iz mesta Zagrad kod Niksica odakle se doselio i Milovanov otac.

  • ralence says:

   Kakve rođačke veze ima ovaj Đilas sa onim AntiHristom ,Milovanom Đilasom,koji je klao i ubijao Pravoslavne Srbe po Crnoj Gori i pravio “Pasja Groblja”bez suda i pravde. !!!

 2. TRN says:

  OVAJ BOSANDZEROS JE MULTIPRAKTIK, I SRBIN I BOSANAC I CRNOGORAC, SVE STA ZATREBA, I SITARNIN..HAHAHHA...A KAD SAM GA ONOMAD PITALA: DA NSIMO RODJACI -PO PREZIMENU- S TIM STO SAM NAGLASILA DA SAM JA POTOMAK DJILASA IZ ZAGRADA -IKSICKA ZUPA- KATEGORICNO JE ODGOVORIO NE. SAD VIDIM POSTAO JE SVE POMALO I KADA ZATREBA I KOLIKO ZATREBA. NAJCUDNIJE OD SVEGA JE STO JE NAVODNO RODJEN U ZEMUNU I NE TAKO DALEKE 1967. DAKLE U VREME KADA SU SE BEBE UVELIKO RADJALE U BOLNICAMA A NE U KUCAMA. PA JOS U ZEMUNU, DAKLE BEOGRADU A COVEK U STVARI I NE ZNA U KOLIKO SATI JE RODJEN. SVAKI NJEGOV VRSNJAK ZNA TACAN DATUM RODJENJA, KOJI JE NA KRAJU KRAJEVA ZAPISAN NA SVAKOM LISTU MATICNE KNJIGE RODJENIH KOJI SVAKO OD NAS IMA U KUCI I SVAKO OD NAS GA PRILAZE PRI UPISU U SKOLE I SL ALI DJILAS TO NE ZNA....CUDNO? ILI MOZDA NE? NEMA SLUCAJNOSTI NITI CUDA.

 3. TRN says:

  ISTRANIN

 4. Ivan Grozni says:

  Sta je tu cudno. Pogledajte srpsku pravoslavnu crkvu u Trstu i bice vam jasno da su Srbi ziveli u velikom broju na teritoriji Istre i Trsta. Naj verovatnije da su crnogorski Djilasi doselili u CG iz Bosne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *