ПОРФИРИЈЕ ОДРЖАО ЛЕКЦИЈУ БРИТАНЦИМА

PORFIRIJE ODRŽAO LEKCIJU BRITANCIMA

28 avgusta 2023

U velikoj gužvi svetskih političkih događaja koji potresaju planetu, i okupacionih zapadnih inicijativa u regionu, pomalo je ispod radara prošla vest da je patrijarh Porfirije ugostio protekle nedelje novoizabranog ambasadora Velike Britanije u Beogradu Edvarda Fergusona.

Samo na prvi pogled to može da izgleda kao protokolarna informacija sa jednog kurtoaznog susreta ali u stvari, kratko saopštenje SPC posle tog srdačnog sastanka predstavlja briljantan i atipičan primer državotvorne diplomatske prakse novijeg doba.U čemu je njegova snaga?

Najpre, u konciznom saopštenju SPC, navodi se da je patrijarh ambasadoru Fergusonu poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu na unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije, kao i dva naroda u celini. Kako nalaže i red.

Potom, domaćinski, prvo se ističe da je Njegova ekselencija Ferguson govorio o stavovima svoje države u vezi sa „različitim aktuelnim pitanjima“ (bez njihovog nabrajanja, a i zašto bi se oni apostrofirali kada su već svima poznati).

Trenutak istine

A onda kreće trenutak istine. Mesto u kome patrijarh Porfirije pokazuje da je duhovni stub srpskog naroda u ovom vihornom vremenu i da on u razgovorima sa velikim silama nema pravo na diplomatsko političarenje, dvostruke igre i poruke između redova.

Velikodostojnik Srpske Pravoslavne Crkve novom gostu iz Londona rekao je direktno u oči:

„Na Kosovu i Metohiji ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i imaju nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod“.

Predstavniku zapadne sile koja je decenijski promoter nezavisnog Kosova, koja svakodnevno radi na stvaranju vojske te lažne države i žmuri na proterivanje i progon Srba, jednostavno i razložno je saopštio da su im svi ti poslovi uzaludni.I to nije sve.

Patrijarh je podsetio gosta iz Londona na sumanute poruke predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns koja je javno optužila SPC da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

U prevodu na jezik saopštenja SPC kaže se:

„S tim u vezi, patrijarh je ocenio da očuvanju mira ne doprinose neutemeljene izjave koje su o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dale određene ličnosti iz političkog života Velike Britanije“.

Tako se razgovara sa Velikima

Tačno je da patrijarh nije političar i da on ne mora da izbacuje nekada i isprazne fraze, da dribla na petoparcu, hoda po žici, upravlja brodom kroz klisure i igra toplo-hladno da bi branio državne interese Srbije.

Istina je da patrijarh, da bi služio srpskom rodu, iako razgovara sa svima, nema tu obavezu da odlazi čak i na skupove čije poruke nisu uvek i obavezno u skladu sa nacionalnim interesima zemlje.

Sigurno je da patrijarhu nije u opisu posla da politički pragmatično jednima priča jedno, a drugima drugo i da svaka strana od njega čuje najpre ono što želi.

To nek rade lideri, zvaničnici i diplomate ako i kada baš moraju.

Ali, i oni bi mogli da poslušaju od poglavara Crkve kako bi ponekad trebalo da se izlazi u javnost posle razgovara sa predstavnicima velikih sila.

Bar za početak, nek kažu svojim najbližim saradnicima da precizno pročitaju saopštenje SPC sa sastanka patrijarha Porfirija i Edvarda Fergusona.

KOMENTARI5 komentara

 1. Poltergeist Jova says:

  I šta sad,kao, junacki mu je rekao... Junacki bi bilo da mu je rekao ovo-"Mi, spc,smo.za ulazak Srbije u ODKB i BRICS a onda ćemo krenuti na vas okupatore da oslobodimo KiM, i neće se samo tu stati, to je samo.prva teritorija koja ce se islobiditi od vas parazitskih naroda okupljenih u fasistickom NAZO paktu, tj. US/EU rajhu. A ovo sto mu je rekao nije ništa, bas jedno jeftino ništa. I sad taj junacki, strogi, patrijarhalni pogled glumca-nadrkanca...jeftina gluma.

  • Bora says:

   Reče Jova - vrsni analitičar, oštro duhovno oko, britki um i srce ispunjeno mudrošću... Brate, iskuliraj

   • Poltergeist Jova says:

    Pusti se etiketiranja, reci koji su argumenti na tvojoj strani a seljobersko etiketiranje uz religiozni fanatizam a nikad bibliju nisi ni procitao, to ti je prost i plitak pristup životu, mene prostim kvalifikacijama ne možeš poniziti jer znam ko sam ali one govore kakav si ti siromah u glavi.

 2. Srba says:

  On je bre njihov čovek, nema on njima šta da kaže.

 3. Mi says:

  Mnogo puta je Patrijarh propustio da odreguje, cereći nam se u lice :" Nije crkva izvođač besplatnih radova"..... Neka mu bude odabrao je šta je odabrao, Srednji vek je izbrisao predajući manastire zadužbine srpskih vladara takozvanoj Makedonskoj crkvi, otvarajući vrata, Hrvatskoj Pravoslavnoj crkvi, Crnogorskoj, pa i Kosovskoj .... Ostali smo pod slobodnom sunčevom upravom, sve ovo što figurira kao vlada je iluzija.Tužno je da nemamo ni presednika ni Patrijarha...........

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *