PORODICA ASAD: Upoznajte porodicu koja vlada Sirijom već 43 godine i koja je od Sirije stvorila lidera u regionu

PORODICA ASAD: Upoznajte porodicu koja vlada Sirijom već 43 godine i koja je od Sirije stvorila lidera u regionu

31 avgusta 2013

article-assad2-420x0Upoznajte porodicu Asad koja upravlja Sirijom pune 43 godine, ali neki na zapadu ovu porodicu zbog brojnih spletki porede čak sa junacima čuvene serije Sopranovi.

Bašar al Asad (47) je predsednik Sirije od 2000. godine. Studirao je za oftamologa i nikada nije mogao ni sanjati da će ući u svet politike, i da će upravljati državom sa 21 milion stanovnika. Ipak zbog prerane bratovljeve smrti on je postao prvi kandidat za naslednika svog oca Hafeza. Nije ni sanjao da će posle dvanaestogodišnje vladavine postati glavna meta Zapada. Asadova krvava borba sa ustanicima traje već pune dve godine, a SAD su nedavno oštro optužile da je u borbama protiv pobunjenika upotrebio i hemijsko oružje.

Roditelji

Rodonačelnik loze Asad, Hafez, vodio je Siriju punih 30 godina. U istoriji će ostati upamćen jer je državu pretvorio u jednu od većih regionalnih sila. Suvereno je državom vladao kada su vlast u Egiptu držali Naser, Anvar el Sadat i Hosni Mubarak, kao i pokojni Muamer el Gadafi u Libiji. Hafez Asad umro je 2000. godine od posledica iznenadnog srčanog udara.

Hafez će ostati upamćen u istoriji 20. veka kao državnik koji je doneo Siriji stabilnost i modernu tehnologiju, a nekadašnji američki predsednik Džimi Karter je rekao da Hafez poseduje odlično poznavanje istorije i da je imao smisla za humor posebno na šale o Izraelu uprkos velikom sporu sa jevrejskom državom.

Američki diplomata i bivši državni sekretar Henri Kisindžer je u svojim memoarima zapisao da su se sa njim pregovori uvek odvijali jedan-na jedan i da je uvek zauzimao tvrdu poziciju ali je popuštao, zatim pozvao svoje generale i sve pred njima ispočetka ponovio kao i pred pregovaračima za šou. Kisindžer je pregovore sa njim označio kao teške za nerve i veoma bizarne.

Bašaraova majka Anišeh Makhlouf, potiče iz veoma ugledne sirijske porodice, a sa Hafezom se vjenčala još dok je on bio poručnik sirijske avijacije. Uprkos tome da se nije pojavljivala u javnosti, imala je veliki uticaj, zbog koga su joj brojni Sirijci i poslije muževe smrti smatrali za prvu damu.

Neki izvori tvrde da je ona početkom 2013. godine svog sina Bašara ubedila da mora do kraja zatrti sve pobunjenike do korena, a zatim je pobegla u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje joj se nalazi i njena jedina ćerka Bušra al Asad koja je pre nje pobegla u ovu zalivsku zemlju.

Žena Bašara, Asma Asad, rođena je u Velikoj Britaniji gdje je pohađala kraljevsku školu. Za Bašara al Asada se udala 2000. godine, a ubrzo posle venčanja on je preuzeo apsolutnu vlast u Siriji. Pre udaje radila je kao bankarka zadužena za investicije. Gospođa Asad je veoma omiljena, a 2011. modna revija Vog je za nju napisla veoma laskav profil.

Ostali rođaci

Basel Asad, vojni oficir sirijske armije, bio je najstariji Hafezov sin, koji je do 1994. godine kada je u 33 godini života poginuo u saobraćajci važio za njegovog naslednika. Nastradao je u divljačkoj vožnji od Damaska do obližnjeg aerodorma. Basel je komandovao gardi koja je bila zadužena za obezbeđenje predsednikove palate. Bio je inžinjerac i padobranac. Pred samu smrt je bio na čelu sirijskog tima koji je vodio mirovne pregovore sa Izraelcima, koji su se odvijali pod pokroviteljstvom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

Maher Asad je Bašarov najmlađi brat, koji komanduje elitnim jedinicama sirijske armije. Važi za čoveka sa tvrdim stavovima, na koga se Bašar za vreme sukoba često oslanja. Postoji i tvrdnja da su vođe sirijskih pobunjenika amerikancima početkom ove nedelje savetovale da Maherov štab uvrste na listu meta koje treba prve uništiti ako SAD napadnu Siriju.

Bušra Asad je Bašarova jedina sestra. Po smrti brata Basela postala je Hafezova desna ruka, a prošle godine kada su pobunjenici ubili njenog muža koji je radio u sirijskoj armiji, pobegla u Ujedinjene Arapske Emirate. Navodno je njen odnos sa Bašarovom Ženom Asmom bio veoma hladan jer se protivila njenom pojavljivanju u javnosti.

O Madždu Asadu, mlađem bratu Bašara nije ništa poznato, osim da je i on 2009. stradao u saobraćajnoj nesreći i navodno je bio psihički bolesnik.

Rami Makluf je sestrić Bašarove majke Anišeh. Važi za najuglednijeg i najmoćnijeg poslovnog čoveka u Siriji. U svom vlasništvu je imao kompaniju Sirijatel, ali su je posle dvije godine protivnici režima zaplenili. Demonstranti su naime zapalili početkom pobune kancelarije ove kompanije.

(24ur.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *