ПОРОДИЦА ЂУКАНОВИЋ ДА ОБЈАСНИ: Форбс процењује да имају 167 милиона долара

PORODICA ĐUKANOVIĆ DA OBJASNI: Forbs procenjuje da imaju 167 miliona dolara

14 januara 2017

reg-milo-blazo-djukanovic-4t56

Crnogorska nevladina organizacija MANS pozvala je danas članove porodice doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića da objasni bogatstvo koje tu porodicu svrstava na Forbsovu listu s procenom da iznosi 167 miliona dolara.

Jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija u Crnoj Gori u borbi protiv korupcije, komentarisala je danas procenu Forbsa po kojoj je bogastvo porodice bivšeg premijera i aktuelnog lidera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića vredno 167 miliona dolara.

Prema navodima američkog magazina, bivši premijer Tajlanda, crnogorski državljanin Taksin Šinavatra, s bogatsvom od 1,61 milijarde dolara, najbogatiji je čovek u Cnoj Gori

„Nemoguće je proveriti koliko su tačne informacije Forbsa o veličini bogatsva porodice Đukanović, jer osim onoga što nam je vidljivo kada su u pitanju kompanije i nekretnine ove porodice, javnost s razlogom sumnja da se ključno bogastvo nalazi na računima inostranih banaka i ofšor kompanija“, kazao je podgoričkim Vijestima direktor MANS-ovog istraživačkog centra Dejan Milovac.

Po njegovim rečima, nije vest da je porodica Đukanović bogata, već da neko od njenih članova pokuša da to bogatstvo objasni.

MANS je u protekloj deceniji zbog sumnje u konflikt interesa tužilaštvu dostavio brojne krivične prijave koje su se ticale porodice Đukanović.

Bivši premijer, aktuleni lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, tokom ranijih, privremenih izlazaka iz politike, pokušavao je da se bavi biznisom. Njegov brat Aco kontroliše Prvu banku Crne Gore, a vlasnik je i brojnih, vrednih nekretnina u Crnoj Gori, dok je sestra Ana, advokatica, angažovana u krupnim privatizacionim poslovima u zemlji.

Sin bivšeg premijera Blažo je u elektroenergetskom biznisu i njegovoj firmi je neposredno uoči prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, vlada na čijem je čelu bio njegov otac Milo Đukanović, dodelila koncesiju za gradnju malih hodroelektrana.

Đukanović je ranije na slična pitanja o bogatstvu njegove porodice i pojedinaca u Crnoj Gori uglavnom odbacivao takve navode.

U Skupštini je jednom, na pitanje o milijarderima u Crnoj Gori kazao da je to „čista iluzija i izmišljotina“, odnosno da „ne postoji niko ni približno vredan tom novcu“.

„Voleo bih da sam predsednik vlade mnogo bogatijeg društva. Bio bih srećan kada bismo imali pet, 10 ili 15 ljudi koji se bore za mesto na Forbsovoj listi, jer bismo na taj način lakše rešavali razvojne deficite“, bio je njegov odgovor na neke od ranijih prozivki u medijima o milionerima i milijarderima u Crnoj Gori.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *