Porodični biznis klana BŽEŽINSKI – „hladni rat“

Porodični biznis klana BŽEŽINSKI – „hladni rat“

29 avgusta 2014

Zbignjev Bzezinski 9282Poznati američki „sovjetolog“ i „kremljonolog“ je odgajio dostojnu zamenu: danas deca Zbignjeva Bžežinskog nastavljaju očevu misiju, huškajući predsednika SAD protiv Rusije. U sadašnjim uslovima u SAD ovaj talenat je na ceni.

Predsednik Barak Obama radi na svom obraćanju na samitu NATO u Velsu, takođe se priprema za predsedavanje u Savetu bezbednosti UN u septembru. A Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik Baraka Obame za vreme njegove prve izborne kampanje gaji svoji decu koja mogu da nastave njegove intrige iz vremena „hladnog rata“.

Sin Zbignjeva Bžežinskog, Mark, je u Savetu nacionalne bezbednosti Klintonove administracije (od 1999. do 2001.) koordinirao politiku bezbednosti u vezi s pitanjima koja se tiču Rusije, Evroazije, Balkana i NATO. Od novembra 2011. godine Mark je ambasador SAD u Švedskoj.

Ambasador Mark Bžežinski je iskoristio svoju funkciju kako bi pozvao Švedsku da pristupi NATO. U aprilu je govoreći u lokalnim medijima naveo da ponovna opasnost od strane Rusije treba da opravda porast vojnog budžeta zemlje pošto podrška Švedskoj od strane SAD ili NATO ne može biti potpuno garantovana.

Iako Švedska nije punopravni član NATO njene oružane snage su učestvovale u nizu vežbi koje je alijansa organizovala ove godine. U oktobru 2013. godine švedska vojska se pridružila snagama svih zemalja NATO, kao i kontingentima iz Finske i Ukrajine u toku vojne obuke „Stedfast džez“ (“Steadfast Jazz”). U junu 2014. godine Šveđani su učestvovali u dve velike vežbe: u „Flejming svordu“ (“Flaming Sword”) koji je održan u Litvaniji i godišnjim manevrima “BALTOPS” („Baltičke operacije“).

Drugi sin Zbignjeva Bžežinskog, Jan, je trenutno član grupe strateških savetnika Atlantskog saveta, organizacije koja je osnovana 1961. godine i koja lobira interese NATO. On je u periodu 2006-2011. godine radio u kompaniji Booz Allen Hamilton, jednog od najvećih izvršilaca poslova CIA i ANB. Jan je bio koautor materijala koji je izašao 14. avgusta na televizijskom kanalu „Si-En-En“ – „Odlučujući samit za NATO“, gde je otvoreno izjavio: „Alijansa treba da bude spremna da pruži Ukrajini potrebnu pomoć u vojnoj tehnici i naoružanju, uključujući protivtenkovske komplekse i zenitne rakete, a takođe da na njenoj teritorii locira „obaveštajne platforme“ koje bi omogućile bolje sagledavanje aktuelne situacije, kako od strane snaga bezbednosti Ukrajine, tako i vojnih instruktora“. Ove izjave razvijaju Janove tvrdnje u članku „Tri načina na koja NATO može da ojača bezbednost Ukrajine“, koji je objavljen 24. marta u listu „Vašington post“. Odobravajući isporuku naoružanja ovoj zemlji i intenzivniju obuku, on predlaže da se Rusi podsete na svoju ulogu u Avganistanu – možda zaboravljajući na to do kakvih rezultata su na kraju doveli napori Amerike u naoružanju i pripremi mudžahedina. I napokon, treće dete Bžežinskog, njegova kćerka Mika, zajedno s bivšim republikancem, kongresmenom koji se pridržava desničarskih pogleda, Džoom Skarboroom vodi na kanalu MSNBC jutarnji program posvećen političkim glasinama. Ona može, na primer, kao što se to desilo 17. juna, da dâ reč Vilijemu Kristolu, koji je pozvao na još jedan rat protiv Iraka.

Sam Zbignjev sad predaje spoljnu politiku SAD u Školi za napredna istraživanja međunarodnih odnosa pri univerzitetu Džona Hopkinsa. Zbignjev je 2. maja napisao članak za časopis “Politico”, koji nosi naziv „Šta Obama treba da ispriča Amerikancima o Ukrajini“. U ovom materijalu on predlaže da se zemlja pretvori u stalnu arenu za vođenje gradskih bitaka govoreći: „Ukrajinci će se boriti samo ako znaju da će na kraju krajeva dobiti pomoć od Zapada, posebno u vidu naoružanja koje im je potrebno za organizaciju uspešne odbrane gradova.“

Premda Barak Obama nikad u preporukama nije pominjao Bžežinskog, fraze koje koristi prilikom razmatranja pitanja o suverenitetu i teritorijalnom integritetu su veoma sazvučne s idejama Bžežinskog. Imajući u vidu aktivnost koju pokazuje klan porodice Bžežinski u Stejt departmentu, medijima i organizacijama koje lobiraju interese NATO, možemo biti sigurni: svi članovi ove porodice će igrati važnu ulogu u planiranju i sprovođenju agresivne politike američke administracije prema Rusiji.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. Jasminka says:

    Kakosinovi da budu bolji kad ih je odgajao ovakav nitkov i otpadnik.

  2. Ivan says:

    Pravo zboriš, nemogu biti bolji kao ljudi jer oni to nisu ali kao anti-Rusi imaju dobru osnovu u liku i djelu svog oca!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *