PORODIČNO NASLEĐE: Deca dolaze na radno mesto roditelja u JP

PORODIČNO NASLEĐE: Deca dolaze na radno mesto roditelja u JP

15 maja 2014

radna stolicaOd početka meseca u javnom komunalnom preduzeću Gradska toplana Niš bez konkursa je zaposleno petoro radnika.

Oni su, prema pisanju lista Danas, „nasledili“ radna mesta svojih roditelja koji su pre toga otišli u penziju.

U menadžmentu preduzeća kažu da su „rado prihvatili“ uslovljavanje tih roditelja da će se penzionisati pre vremena ukoliko na „njihova“ radna mesta dođu njihova deca.

„Smatram da ni u čemu nisam pogrešio i da je to dobra poslovna odluka. Prethodni radnici nisu morali da odu u penziju, do kraja radnog veka ostalo im je od četiri do šest godina, a pošto su svi bili u godinama i prethodno radili teške poslove, bili su skloni oboljevanjima i bolovanjima. Njihova deca tek počinju i imaju adekvatno obrazovanje za mesta na koja su primljena. U niškoj Toplani, kao i drugim Toplanama u zemlji, postoji praksa da deca dobrog dela radnika završavaju iste ili vrlo slične škole, a pre svega zanate, kao njihovi roditelji. U penziju su, tako, otišla dva naša ložača kotlova i po jedan zavarivač, građevinski tehničar i čistačica, a dobili smo njihovu decu koja imaju ista zanimanja“, rekao je direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović za Danas.

Maksimović je dodao da je svestan da bi se raspisivanjem javnog konkursa dala ista šansa svima, a ne samo deci već zaposlenih radnika, ali da u tom slučaju niko ne bi bio zaposlen, jer petoro radnika ne bi želelo da ode u penziju. U skladu sa aktuelnim Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji ograničava zapošljavanje u javnom sektoru, deca penzionisanih radnika primljena su na određeno vreme, a ukoliko stigne saglasnost nadležnog tela Vlade Srbije, biće zaposlena za stalno, rekao je.

Niko od javnih i političkih funkcionera, kao ni nadležnih organa u Nišu do sada nije reagovao na ovakvu „politiku zapošljavanja“. Jedino je predsednik Nadzornog odbora Toplane Zoran Pavlović za internet portal Južne vesti kazao da je zbog ovakve pojave „lično ostao bez teksta“ i da će se o njoj „diskutovati“ na narednoj sednici tog tela.

Nasleđivanje radnih mesta, inače, i nije retkost u Nišu, jer su mediji i ranije izveštavali da se radna mesta nasleđuju i u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, zbog čega su neke firme i institucije proglašavane „porodičnim“. Deca u njima osim što „nasleđuju“ radna mesta, imaju prednost pri zapošljavanju i dok njihovi roditelji još uvek rade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *