Porošenko čisti put ka vlasti nacistima i tajkunima

Porošenko čisti put ka vlasti nacistima i tajkunima

31 avgusta 2014

porosenko 43234Raspuštanje ukrajinskog parlamenta je davnašnji plan Porošenka i njegovih prekomorskih savetnika, smatra bivši čehoslovački diplomata Vladimir Sučan. Prema njegovom mišljenju, predsednik obavlja čišćenje političke elite Ukrajine, kako bi otvorio put ka vlasti nacistima i tajkunima, na koje se on sada oslanja u svojoj „operaciji“ na istoku Ukrajine.

Bivši saradnik ministarstva spoljnih poslova Čehoslovačke Vladimir Sučan tvrdi da je to je davnašnji plan Porošenka i „njegovih prekomorskih savetnika“ i da se odavno planiralo svojevrsno čišćenje ukrajinske političke elite. Ukrajinski predsednik na taj način želi da učvrsti svoju vlast.

Prema mišljenju eksperta, ovakav razvoj događaja je u potpunosti očekivan. Kada je Porošenko stupio na dužnost, on sam je izjavio da su vanredni izbori deo njegove političke platforme. I za to postoji nekoliko razloga.

Jedan od njih je činjenica da se sada ruši ne samo vladajuća koalicija. Zbog državnog udara i rata, koji je započet protiv stanovništva Donbasa, „se ruši i sama Ukrajina“, tvrdi bivši diplomata.

„U ovakvoj situaciji ukrajinski režim, koji ispoveda novu nacističku ideologiju i ima nacističke ciljeve, pokušava da iskoristi taj mali prozor s mogućnostima, koji mu je sada otvoren, jer on sada kontroliše celokupan državni aparat, oružane snage, policiju i službu bezbednosti Ukrajine. kao i sve ostale elemente državne mašine“, rekao je Vladimir Sučan.

Ipak, „ekonomski problemi, lažne izjave, politička i ideološka situacija“ – sve to, naravno, izaziva određene posledice i zato ukrajinska armija mora da deluje vrlo brzo, kako bi konsolidovala vlast i ne ispustila iz ruku državu i poluge legitimnosti. smatra bivši diplomata. Upravo to i jeste cilj Porošenka, jer on nema sopstvenu političku partiju koja bi ga podržala.

Istovremeno, taj korak je jako riskantan, jer je sve vreme velika napetost u rusko-ukrajinskim odnosima. Kijev i sam to shvata i zato želi da što pre organizuje izbore.

Tajkuni kontrolišu, praktično, sve medije u Ukrajini – sve TV kanale, kao i veći deo internet izdanja, smatra Sučan.

„Situacija u političkom, vojnom i ekonomskom smislu se pogoršava i vlasti moraju odmah da deluju, kako bi ugurale u parlament svoje pulene. Oni su u velikoj obavezi prema nacističkim bataljonima koji učestvuju u borbama, a koje finansiraju tajkuni“, izjavio je bivši diplomata.

O tim bataljonima i njihovim komandirima se mnogo zna. Oni zahtevaju da im se za njihove žrtve i ulogu u ratu protiv Donbasa, pruži značajan udeo u političkoj vlasti, ako ne i potpuna kontrola parlamenta. Prema rečima eksperta, parlament Ukrajine predstavlja u određenom smislu „ostatak korumpirane vlasti“.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *