Порошенко је завршио…молим следећи!

Porošenko je završio…molim sledeći!

7 februara 2015

prorokovic Dusan 4538Piše: Dušan Proroković

Dan posle predsedničkih izbora u Ukrajini, održanih 25. maja 2014. godine napisao sam članak o tome. Predviđao sam tada, kako je svega dan kasnije bio politički „potrošen“ Petar Porošenko. Urednik „Novog standarda“ je preinačio naslov i novoizabranog predsednika Ukrajine „prekrstio“ u-Potrošenko. Tako je pre osam meseci Porošenko postao Potrošenko. I do danas je u poptpunosti opravdao nadimak koji mu je nadenut u Srbiji. Taman kada pomislite da ga savetnici (ili ucenjivači!) iz SAD ne mogu navesti na veću glupost, Porošenko spremno krene dalje. U sopstvenu propast! Taman kada pomislite da kod njega nema više materijala za trošenje, on sam počne da tvrdi kako ga ima. Svojim odlukama unesrećuje i sledeće generacije.

Neposredno posle predsedničkih izbora sam konstatovao: „Ukoliko bi uspeo da počne sa realizacijom svojih ključnih predizbornih obećanja, otvori razgovore o federalizaciji zemlje i stabilizuje odnose sa Moskvom, Porošenko je mogao postati heroj cele istočne Evrope. Ukrajinska kriza bi tako ušla u sasvim novu fazu, a njeno ključno obeležje bi bila postepena deeskalacija. Međutim, Porošenko je krenuo u sasvim drugačijem smeru. Ili, tačnije rečeno, upućen je drugim smerom“. Sada se, nažalost, može konstatovati kako Porošenko ne pokazuje nikakvu nameru da sa takvog kursa skrene.

Prvo, taktika stani-kreni u pregovorima sa predstavnicima DNR i LNR je pročitana. Rusi su, očigledno, dobro izanalizirali takav američki pristup tokom raspada SFRJ, pomogli su Donjecku i Lugansku, i tako sprečili da povremena primirja budu iskorišćena za postepeno napredovanje snaga iz Kijeva. Drugo, strateški plan Kijeva o zauzimanju Donjecka, tako što će ovaj grad najpre biti „odsečen“ od granice sa Rusijom je pročitan (možda i u bukvalnom smilsu reči) još u junu 2014. godine, a kasnijom kontraofanzivom je ne samo potpuno osujećen, već se u Ilovajsku za Ukrajince pretvorio u tragediju epskih razmera. Treće, pokušaji da se preko zapadnih medija stvori utisak o „ruskim zločinima“ nije doneo nikakav rezultat na terenu, čak naprotiv. O obaranju malezijskog aviona, gađanju autobusa u Volnovahi i granatiranju Marijupolja tek će biti reči kada se sukob jedanput završi. Previše je manjkavosti bilo tokom realizacije ovih „specijalnih operacija“, koje ukazuju da ih ruska strana nije niti planirala, niti izvela. Takođe, globalni monopol zapadnih medija je odavno razbijen, pa je time teže sa pokušajima da se plasira „konstruisana istina“ koja bi pomogla ciljevima vlasti u Kijevu. Četvrto, verovanje kako će SAD i EU uvažiti Ukrajinu i pomoći joj da prebrodi ekonomsko-energetsku krizu u koju je zapala, bilo je više nego naivno.  Šta koga na Zapadu briga da li će Ukrajinci i Rusi pocrkati od gladi!?

Ne treba Porošenko Vašingtonu (i pratećem Briselu koji je do sada pokazao kako je samo puko sredstvo u američkim rukama) da bi od Ukrajine napravio uređenu i stabilnu državu, već da bi produžavao sukob dokle god može. Time se održava opravdanje za primenu postojećih i eventualno uvođenje novih sankcija Rusiji, usled čega bi, kako to očekuju u SAD, za godinu-dve mogao i da se organizuje „moskovski evromajdan“ protiv Putina. Ono, početni plan Vašingtona je bio nešto drugačiji, pripadnici „Desnog sektora“ su već trebali da patroliraju Luganskom, a Putin je trebalo već da bude ispraćen u istoriju, ali su se stvari promenile. Ali, tako je kako je, pa ako ne može Putin da se ruši za godinu-dve, mogu probati za tri-četiri… Tu je Porošenko da održava krizu, ako treba i do poslednjeg Ukrajinca.

Zato će Porošenko u narednim nedeljama nastaviti da (zlo)upotrebljava Leonida Kučmu u Minskim pregovorima, simulirajući „kreni-stani“ pregovore. Nastaviće da insistira na sprovođenju vojne strategije (koja se pokazala promašenom još letos), sve dok mu se kod Debaljceva ne ponovi „novi Ilovajsk“ i ne izgine još nekoliko hiljada golobradih mladića. Smišljaće novu provokaciju koja bi mogla biti iskorišćena kao optužnica protiv „ruske strane“, među kojima je svakako najopasnija mogućnost akcidenta na nuklearki u Zaporožju. Lagaće preko sredstava javnog informisanja i obećavati širokim narodnim masama da milijarde iz Vašingtona i Brisela, neophodne za zaustavljanje ekonomskog sunovrata, samo što nisu stigle. Porošenko nema drugog izlaza, osim da se i dalje troši, kao da je u punoj snazi. Barem se tako njemu čini. Posmatrano iz drugačijeg ugla, može se zaključiti kako je on već potrošen. Daljim trošenjem samo će praviti još veću krizu i uvoditi Ukrajinu u sve bezizlazniju situaciju.

Zbog toga se već sada otvara pitanje ne šta će se dalje dešavati sa Porošenkom, jer je tu odgovor jasan, već: šta će u Kijevu nastati posle Porošenka? Šta je rezultat toga što je Porošenko prebrzo otišao u istoriju kao Potrošenko? Da li se otvara put dolasku na vlast ekstremne desnice, neofašističkih grupa, koje će pokušati da zavedu teror svuda gde mogu? Da li će to izazvati potpuni slom Ukrajine kao države i dovesti do promene i njene zapadne granice? Da li nam zbog svega toga sledi značajna destabilizacija u celoj istočnoj Evropi?

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini, Kijev nije imao preterane šanse da iz njega izađe kao pobednik. Početno nesnalaženje ustanika u Donbasu i Luganščini, kao i nedoumice Rusije oko toga kako nastupiti, bile su ipak samo taktičkog karaktera. Porošenko je propuštao te kratke trenutke slabosti ustanika i nesnalaženja Moskve da započne pregovore, ponudi rešenje, okonča rat i kako-tako održi Ukrajinu kao državu. Popuštao je pod američkim pritiscima i danas je tu gde jeste. On je potrošen, čini se takvom brzinom, kao niko nikada u istoriji, a Ukrajina je pred strašnim i krvavim raspadom, koji će sve manje imati veze sa Donjeckom i Luganskom, a sve više ličiti na obračune lokalnih ratnih zapovednika po afričkim državama. Porošenko je završio svoju karijeru. Odlazi u istoriju kao Potrošenko. Da li sa njim i Ukrajina odlazi u istoriju?

(Fondsk.ru)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sergej Belous says:

    Ovo je tipicni za Srbiju, ANTIUKRAJINSKI tekst. I ja pisem ovakve tekstove. Ne vracam se vise u moj Harkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *