POROŠENKO: Neće biti mira dok Rusija ne povuče vojsku iz Ukrajine

POROŠENKO: Neće biti mira dok Rusija ne povuče vojsku iz Ukrajine

6 septembra 2014

Poroshenko 38723Šef kijevskog režima Petar Porošenko izjavio je – u intervjuu Bi-bi-si -da nije siguran da će se primirje na jugoistoku dugo održati.

Pri tom je naglasio da on kao lider i Ukrajina kao država čine „sve što je moguće“ da u zemlji zavlada mir.

„Želim da istinski zaustavimo rat i masovno ubijanje civila i naših vojnika. Međutim, rat će se nastaviti ako ruska vojska i dalje bude na našoj teritoriji. Od toga će stradati stanovnici i Donjecka i Luganska. Zato našu inicijativu ne podržava samo ceo svet – i svi ljudi u Donbasu žele mir“ – izgovorio je Porošenko.

U nastavku je – ponovo upitan „hoće li se primirje održati?“ – patetično rekao:

„Mi smo spremni da se borimo za svoju zemlju. Ja sam spreman čak i da umrem za nju. Uveravam vas da tako misli i ogroman broj stanovnika Ukrajine“.

Dodao je da je njegov prioritet „neprikosnovenog ukrajinskih teritorija“ i naglasio da nema nameru da naredi povlačenje trupa iz Donbasa.

Istovremeno je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisjenko optužio „separatiste“ da su 10 puta prekršili sporazum o prekidu vatre. Pored ostalog: da su gađali pontonski most preko reke Severski Donjec i jedino preostalo uporište ukrajinske armije na donjeckom aerodromu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *