Porošenko novi predsednik Ukrajine

Porošenko novi predsednik Ukrajine

25 maja 2014

606x340_264836Milijarder Petro Porošenko pobednik je predsedničkih izbora u Ukrajini u prvom krugu sa 55,9 odsto osvojenih glasova, prema rezultatima ankete sa birališta.

Milijarder Petro Porošenko proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini i najavio da će njegov prvi prioritet biti odlazak na istok zemlje kako bi se okončao „rat i haos“.

„Sve ankete pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu i da država ima novog predsednika“, rekao je Porošenko pristalicama u sedištu stranke.

Porošenko je rekao da su mu Ukrajinci dali mandat da nastavi kurs integracija sa ostatkom Evrope i da bi parlamentarni izbori trebalo da budu održani ove godine.

Kao prvi prioritet svog mandata, Porošenko je naveo odlazak na istok zemlje kako bi se okončali „rat i haos“ koji su izazvale proruske snage.

Bivša ukrajinska premijeka Julija Timošenko našla se na drugom mestu sa manje od 12 odsto osvojenih glasova. Za njom slede Oleg Lijaško sa osam, Anatolij Gricenko 6,3 odsto i Sergej Tigipko sa 4,7 odsto glasova birača.

Izlaznu anketu su sačinila tri velika sociološka centra – Fondacija za demokratske incijative Ilk Kučeriv, Međunarodni institut za sociologiju Kijeva i Ukrajinski centar za ekonomsko i političko istraživanje Aleksandar Razumkov, preneo je Itar-Tass.

Porošenko (48), tajkun poznat kao „kralj čokolade“ i vlasnik popularnog TV kanala, fabrike automobila i brodogradilišta, imao je u kampanji podršku istaknutog političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Jurija Lucenka, kao i bokserskog šampiona koji je prešao u političare Vitalija Klička.

U svom izbornom programu, pod sloganom „Kraj haosu i ratu“, Porošenko je obećao da će poveriti veća ovlašćenja regionima u očiglednom pokušaju da smiri tenzije na istoku, a istovremeno sačuvati Ukrajinu kao jedinstvenu državu i povećati budžet vojsci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *