Порошенко објавио да је за њега „нова црква“ елемент националне безбедности

Porošenko objavio da je za njega „nova crkva“ element nacionalne bezbednosti

17 decembra 2018

UKRAJINSKI predsednik Petar Porošenko izjavio je da „pitanje autokefalije“, koju je Carigradska patrijaršija obećala ujedinjenim raskolnicima njegove zemlje, „nije samo crkveno nego i stvar nacionalne bezbednosti“.

Dodao je da je oduvek bio „uveren da nezavisna zemlja treba da ima nezavisnu crkvu“. A pritom mu nimalo ne smeta što desetine i desetine katoličkih zemalja imaju centar u Vatikanu.Što je još indikativnije, ne smeta mu ni što će „Autokefalna pravoslavna crkva Ukrajine“ – stvorena ujedinjeavanjem dve raskolničke `crkve` – biti potpuno potčinjena Carigradskoj patrijaršiji. Jer, za njega je – kao i za Vašington – važno samo da ne bude ni u kakvoj vezi sa Moskovskom patrijaršijom.

Porošenko je obećao da će zaštititi „sve sveštenike i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve koji dobrovoljno pređu u Ukrajinsku crkvu“.

Sve što su Porošenko i Vartolomej uspeli da izvedu – spojivši dve pseudocrkve u jednu – za Rusku pravoslavnu crkvu i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koja unutar nje ima široku autononiju, nema nikakav značaj. One su već objavile da je i nova `crkva` za njih raskolnička struktura.

I Estonska pravoslavna crkva je objavila da ne priznaje „Porošenkovu crkvu“.

U Moskvi jedino strahuju da će se pritisak na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu dalje pojačavati jer Porošenko, očito, UPC smatra pretnjom „nacionalnoj bezbednosti“. I  da će se u njen progon uključiti i Carigradska patrijaršija.

U međuvremenu se, inače, otkrilo da poglavar Porošenkove i Vartolomejeve crkve- mitropolit Epifanije – ima pored Kijeva kuću od 206 metara kvadratnih.

Iza nevisoke ograde Epifanije ima još dve građevine. Plus 1,7 hektara zemlje.

Ima i nasleđenu zemlju u selu Stara Žadova (u Černovickoj oblasti), a još jedan (1,4 hektara) kupio u martu ove godine.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  "POROŠENKO OTVORIO KARTE: Nećemo produživati ratno stanje, osim ako..." 17-12-2018 "Režim ratnog stanja koji je uveden u Ukrajini 26. novembra i koji važi 30 dana neće biti produžen, ako ne bude otvorene agresije Rusije", izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu. - Ratno stanje neće biti produženo, ako ne bude agresije ruskih snaga velikih razmera na teritoriji Ukrajine, izvan linije razdvajanja u Donbasu i na administrativnoj granici sa Krimom - rekao je Porošenko. (U Kijevu još uvek smatraju da Krim pripada Ukrajini, otuda ovo "administrativna" granica sa Krimom). ...... TO PRIČA, A U PRAKSI POKREĆE NOVU VEĆU OFANZIVU NA DONBAS SA NADOM DA ĆE RUSIJA MORATI POSLATI VOJNU POMOĆ TAKO OZBILJNO NAPADNUTOM MANJEM PODRUČJU. NA OSNOVU TOGA PRODUŽIO BI RATNO STANJE U UKRAJINI, A POKUŠAĆE I DA KONSTATUJE POSTOJANJE OTVORENOG RATA RUSIJA-UKRAJINA. Pre oko dve godine bio je objavljen duhovit komentar jednog starijeg Ukrajinca, žao mi je što nemam sačuvan original, glasio je otprilike ovako: "Ja bih rekao da oni to baš namerno zajedno sa Amerikancima razmeštaju govna pred vratima Rusije. Kada taj posao završe onda pritrče na vrata Rusije, zazvone i sakriju se, i čekuju da vide kakva će biti reakcija." Time što je ukrajinsko-američke aktivnosti na istoku Ukrajine izjednačio sa govnima, objasnio je kratko i sočno da se sve veoma prljavo radi sa ciljem provociranja Rusije.

 2. Miraš says:

  S druge strane iz Rusije stiže ovakva vest iz koje se vidi sumnja da glavna glavna provokacija najverovatnije će biti na granici sa Krimom. Veste je: "Lavrov: Porošenko priprema provokaciju na granici sa Rusijom" - 17.12.2018. „Nećemo ratovati sa Ukrajinom, to vam obećavam“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za „Komsomoljsku pravdu“. On je istakao da će priznavanje nezavisnosti samoproglašenih republika Donbasa biti „ispoljavanje nervnog sloma i slabosti“. Sadašnji kijevski režim ima sve odlike nacističkog, ali Rusija ne vodi rat sa njim, rekao je Lavrov. „Mi nismo u ratu sa ukrajinskim režimom. Sa ukrajinskim režimom, koji ima sve odlike nacističkog i neonacističkog, ratuju građani Ukrajine koji žive u Donbasu i govore ruski jezik“, naglasio je Lavrov. Ruski ministar naveo je da je Rusija uverena da će se provokacije u oblasti Kerčkog moreuza nastaviti. On je dodao i da Porošenko priprema provokaciju krajem decembra na granici sa Rusijom. „Dodatne informacije koje smo dobili i kojima verujemo je da Porošenko za poslednjih desetak dana decembra planira oružanu provokaciju na granici sa Rusijom, granici sa Krimom“, naglasio je Lavrov. On je uverio da će Porošenko dobiti odgovor na moguću provokaciju i dodao da Rusija neće dozvoliti da Porošenko narušava prava koje su stanovnici Krima zaštitili u skladu sa međunarodnim pravom. Ruski ministar naveo je da predsednik Ukrajine provokaciju na granici sa Krimom razmatra sa svojim „zapadnim posmatračima i pokroviteljima“. „Provokacija je gadna, sitna i naše odgovarajuće službe preduzimaju sve neophodne mere kako bi se sprečili slični ekscesi“, zaključio je on. Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko objavio o početku „rata“ sa Rusijom, komentarišući incident u Kerčkom moreuzu, kada su ukrajinski ratni brodovi povredili rusku granicu i tamo su zadržani.

  • Miraš says:

   "On (Sergej lavrov) je istakao da će priznavanje nezavisnosti samoproglašenih republika Donbasa biti „ispoljavanje nervnog sloma i slabosti“." - Pretpostavljam da ovo znači da sada i ovom prilikom povodom napada na Donbas koji samo što nije krenuo punom snagom, Rusija sigurno neće reagovati priznavanjem nezavisnosti Donbasa slično kao u slučaju Abhazije i Južne Osetije. Takvom iznerviranom reakcijom Rusija bi učinila uslugu Porošenku da produži ratno stanje u Ukrajini i izbori u Ukrajini da se odlažu. Njegovim zapadnim pokroviteljima to bi takođe odgovaralo i ko zna kakve optužbe i sankcije su unapred spremili u Fašingtonu. Jasno je da minimum rade na sve većem žigosanju Rusije. Šta bi bio njihov maksimum, na kakav maksimum bi se usudili? Baš jako smrdi. No verovatno će i oni, poput Porošenka, otvoriti karte u narednim danima i nedeljama.

 3. Deda Micko says:

  Porosenko sisa krv, covek je vampir.

 4. Miraš says:

  Da se vratim na temu ovog teksta: "Za njega (Porošenka) kao i za Vašington - važno je samo da (Ukrajinska autokefalna crkva) ne bude ni u kakvoj vezi sa Moskovskom patrijaršijom.". Ovim rade na potpunijem kidanju veza između Ukrajine i Rusije, između Ukrajinaca i Rusa. Izgleda da veliki kreatori rata uopšte nisu zadovoljni dosadašnjim odzivom Ukrajinaca da uđu u ratni sukob sa proruskim stanovništvom, a ni sa njihovim dosadašnjim učinkom. Nama je premnogo i ovoliko dosad pristiglih loših vesti iz Ukrajine, ali njima to nije dovoljno, preslabo je za njihov ukus i njihove potrebe. Ratni užas i posebno zverstva nad civilima imaju za cilj da Ukrajina i Rusija budu trajno podeljene i što više suprotstavljene. Zverski se iživljavati nad civilima, a i nad zarobljenim borcima, to je brže i jeftinije sredstvo za trajno razdvajanje nego npr. zidanje Kineskog zida. Kreatorima rata i nije cilj da naprave Kineski zid jer njegova funkcija je da sprečava sukobe, a oni žele rat i samo rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *