Порошенко објавио да Украјина раскида са свим што је везује са Руском империјом, СССР и РПЦ

Porošenko objavio da Ukrajina raskida sa svim što je vezuje sa Ruskom imperijom, SSSR i RPC

24 avgusta 2018

PREDSEDNIK Ukrajine Petar Porošenko na vojnoj paradu, održanoj u Kijevu u čast Dana nezavisnosti zemlje, apelovao je na sunarodnike da raskinu sa „istorijskom prošlošću povezanom sa Ruskom imperijom, Sovejtskim Savezom i Ruskom pravoslavnom crkvom“.

To mu je bilo malo, pa je sam, u istom nastupu na početku parade, objavio:

„Mi raskidamo sve što nas povezuje sa Ruskom imperijom i Sovjetskim Savezom. Glavni zadatak naše generacije je da svoju nezavisnost učinimo neosporivom, a Ukrajinu – moćnom i velikom. Bez ikakve perspektive povratka u zonu uticaja Rusije“.

Posebno se obrušio na Rusku pravoslavnu crkvu:

„Telo ne može biti slobodno dok je duša zarobljena. Neka nas danas dobro čuju i u Konstantinoipolju, i u Moskvi, i u Vatikanu. Mi imamo tvrdu nameru da presečemo poslednji čvor kojim imperija pokušava da nas veže za sebe. Više smo nego odlučni da stavimo tačku na ovu protivprirodnu i nekanonsku zavisnost značajnog dela našeg pravoslavnog društva od ruske crkve“.

U istom govoru je obećao da će pre početka jesenje sesije parlamenta (Vrhovne rade) predložiti ustavne promene koje će ojačati težnje Ukrajine da stupi u Evropsku uniju i NATO.

U paradi je učestvovalo 4.500 vojnika.

KOMENTARI6 komentara

 1. Nina says:

  Da li to znači da se više Ukrajinci neće raspravljati ni za "drevnjuju Rus" (=Kijevsku Rus). Samo i ta nekadašnja Kijevska Rus bila je ipak Rus, a ne Ukrajina. Ovo je još važnije kao iskustvo koje itekako opominje danas baš Kijev i Ukrajinu: Nekadašnja Kijevska Rus počela je da ekonomski slabi kada je Zapad u četvrtom krstaškom pohodu 1204 godine opustošio i opljačkao Konstantinopolj, a država Vizantija je značajno umanjena. Drugujući samo sa Zapadom gde ćete Vi završiti? Koliko bogatije i lepše žive Ukrajinci otkad su se vesternizovali? Lažni mesija Porošenko hteo bi da napravi nekakve nove Ukrajince i to anti-Ukrajince koji bi bili potpuno isčupani iz svog korena. Identitetski inženjering pre će doneti zlo i naopako, a ne jaku i moćnu državu Ukrajinu.

 2. deda mraz says:

  Nije mi jasno sta ovaj prljavi Jevrej hoce da kaze, jer sam ja razumeo da mu je zao sto su ih Rusi spasili da ih Hitler ne istrebi,ili porucuje ako kada slicna situacija dodje da onda ne treba ove prljavce spasavati.

  • Nina says:

   Potoršenko se nikad nije ni brinuo za narod kojim vlada, jasno je po tome što evo više od 4 godine vodi ih da ratuju medjusobno jedni protiv drugih. Ukrajina je proglasila nezavisnost 1991 godine a zatim više od 22 godine nakon toga vlasti uspostavljene Evromajdanskim prevratom 2014 godine predale su suverenitet vlasti strancima. Nije Nulandova uzalud delila kolačiće u Kijevu, a SAD je potrošila na taj prevrat oko 5 milijardi dolara. Nemisleći narod treba još jednom da zagrize podvalu kako u Ukrajini postoji samo problem ruskog mešanja, a sve ostalo u Ukrajini je baš kako treba. Predsednički izbori u Ukrajini biće naredne 2019 godine te sad svi domaći kandidati šene kao poslušni kučići čekajući koga će strani gospodar odrediti za novog vladara Ukrajine. Jasno je da u neokolonijama demokratski izbori su farsa. Nadaju se Porošenko, Sakašvili, Timošenko, Savčenko i ko zna ko još i zato svi igraju kao i gazde Amerikanci na rusomrzačku kartu.

  • Nina says:

   "ili poručuje ako ikada slična situacija dodje onda ne treba ove prljavce spasavati" - već je došla ta situacija za Ukrajinu zajedno sa Potrošenkom i ostalima 2014 godine - pokretanjem ATO napravili su gradjanski rat na istoku Ukrajine, jedino nisu uspeli da ga razviju u još većem formatu. Još ranije 2004 i 2005 u Ukrajini je bila i narandžasta obojena revolucja posle koje je pobedio izrazito prozapadni Juščenko, zagovornik ulaska Ukrajine u NATO, isto je tada na izborima poražen Janukovič što je tada bila velika pobeda SAD i EU. Nije problem kakav je kandidat Janukovič nego glavno je da i ukrajinski glasači žele da budu bogati poput ljudi na Zapadu. Po tome Srbi imaju dosta sličnosti sa Ukrajincima. Od te 2005. godine pa do danas Ukrajinci su se baš obogatili.

 3. slobo says:

  POTROSENKO je obicna zjala.

 4. Nebeska Srbija says:

  Slepac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *