ПОРОШЕНКО поседује више од 100 компанија!

POROŠENKO poseduje više od 100 kompanija!

1 novembra 2016

petro-poroshenko-4t

Dok država ekonomski tone, a građani Ukrajine grcaju u dugovima, njihov predsednik se razmeće svojim bogatstvom — imperiju Petra Porošenka čini više od 100 kompanija, luksuzna vila i nekoliko stanova, skupoceni vozni park, kolekcije vrednih umetničkih slika i skupocenog nakita i milioni dolara na bankovnim računima.

„Ja principijelno čuvam novac u bankama — za 27 miliona dolara (koliko je prijavio da ima u bankama) plaćeni su svi porezi u budžet Ukrajine. Mada, imam i nešto gotovine — 800.000 grivni (oko 31.000 dolara) i 60.000 dolara. Smatram da političari moraju da budu primer (građanima) i da veruju u bankarski sistem“, rekao je Porošenko.

Porošenko je objavio svoju imovinsku kartu i prihode za 2015, iz kojih se vidi da je njegova godišnja plata kao predsednika zemlje iznosila svega 121.054 grivni (oko 4.700 dolara).

Ostalo je, kako tvrdi, uglavnom stekao dok se bavio biznisom.

Tako njegova imovinska karta obuhvata kuću od 1.300 kvadrata u elitnom naselju Kozin kod Kijeva, čija vrednost se procenjuje na preko 1,1 milion dolara, i nekoliko parcela zemljišta u istom mestu, ukupne površine od oko 35.000 kvadratnih metara.

Osim toga, predsednik Ukrajine ima i tri stana u Kijevu i zemljište površine 12.500 kvadratnih metara.

Na ime njegove supruge Marine Porošenko takođe se vodi nekoliko nekretnina u Ukrajini, a još četiri kuće i četiri zemljišta su upisana na imena njihove dece.

Porošenko u svom vlasništvu ima i „pravi muzej“ — preko 65 umetničkih slika iz 19. i 20. veka, još 15 slika „starih majstora“, četiri slike impresionista i šest skulptura.

Porošenko je prijavio i vredan nakit i satove.

Osim toga, Porošenko ima akcije u 104 kompanije i fonda u zemlji i inostranstvu, uključujući i Britanska devičanska ostrva. Kao jedna od njegovih kompanija spominje se i „Prajm eset partners“, koja je bila deo ofšor skandala tokom afere „Panamski dokumenti“, u proleće ove godine.

U voznom parku Porošenkovih nalaze se četiri „mercedesa“, jedan BMV, „jaguar“, „rendž rover“ i čak jedna jahta „bajliner“.

BMV i „rendž rover“ Porošenko iznajmljuje, a ostalo se vodi na njegove ime ili imena drugih članova porodice (žene i dece). Ukrajinski predsednik je nakon objavljivanja imovinske karte požurio da se opravda, navodeći da je sva vredna imovina stečena pre nego što je stupio na mesto predsednika države.

„Što se tiče moje imovinske karte, moram odmah da naglasim da je sva vredna imovina, pokretna i nepokretna — kuće i stanovi, zemljište, automobili, slike, ženski nakit — kupljena pre nego što sam stupio na mesto predsednika države. Osim toga, uglavnom je sva imovina bila stečena u vreme dok još nisam radio u državnoj službi“, naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsednik takođe tvrdi da su sve firme u kojima ima udeo stvorene u vreme dok se bavio biznisom, a da je samo jedna, kojom on direktno rukovodi, nova — a to je „Rošen“, osnovana 2014. godine. Tokom predsedničke kampanje, Porošenko je obećao da će tu kompaniju prodati, ali je pogazio svoju reč, jer navodno nije bio u stanju da nađe kupca.

(Olivera Ikodinović / Sputnik.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. garavi Srbin says:

  Pipičan primer mafijaša ! Sličan Mili Đukanoviću ! Ništa mu nevredi to bogastvo kad će izgubiti glavu !

 2. rabin smolej says:

  Sve to Putin zna i pusta ga d radi sta hoce. Sta mislite, zasto?

  • Miraš says:

   Nije zdravo unositi nepoverenje i fobiju, u ovom slučaju rusofobiju. Porošenko je gradjanin nezavisne Ukrajine, i ne polaže odgovornost ni Rusiji ni Putinu. Jedna od Porošenkovih firmi jeste u Rusiji,i samo u tom delu mogu da ga kontrolišu - kontrolišući ispravnost poslovanja te firme.

 3. rabin smolej says:

  Pa sto mu ne kontrolisu biznis sa cokoladom koji je jedan od najvecih? Ukrajinski tajkun pravi pare I U RUSIJI, a toboze je u sukobu sa Rusima. Ukrajina udara sankcije Rusiji, a Rusi jedu Porosenkove cokolade. Hajde sad opet hvalite Putina. Predlazem da se u medicinske udzbenike uvede nova bolest: putinitis.

  • Miraš says:

   Sigurno kontrolišu i tu firmu. Šta ako je sve u redu sa tom firmom, a i sa tom čokoladom? Ne znamo ko baš jede tu čokoladu , možda se i izvozi u EU. Rabin ti bi da Rusi i Ukrajinci medjusobno zasigurno zarate. Ljukav si kao ljisica. Dok traje povika na vuka (Ruse, Ukrajince, a i naše putinaše) lisica (Rabin) meso nosi. Ražalostiću Vas, jer Rusi i Ukrajinci mogu i da poprave svoje odnose i da se pomire.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *