ПОРОШЕНКО ПРЕТИ: Русија ће платити високу цену

POROŠENKO PRETI: Rusija će platiti visoku cenu

16 oktobra 2018

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je na vojnim vežbama „Vedro nebo 2018“ izjavio da će „Rusija platiti visoku cenu“, optužujući je za vazdušne napade na Ukrajinu.

„Zajedničke vežbe sa zemljama-članicama NATO-a ’Vedro nebo 2018‘ potrebne su da bi se pokazalo da će cena koju će Rusija platiti za upotrebu vazdušnih snaga za napad na Ukrajinu biti veoma visoka. Mi se borimo za slobodu, borimo se za demokratiju. Mi veoma cenimo solidan i pouzdan stav koji naši partneri iz Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a pokazuju. Ne pitamo Rusiju šta da radimo na našoj zemlji“, napisao je Porošenko na svom nalogu na Fejsbuku, ali nije precizirao gde će se tačno dogoditi „vazdušni napadi“.

Uz tu poruku priložen je i video-snimak, a Porošenko je izjavio da ukrajinski vojnici mogu „mnogo toga da nauče vojnike NATO-a“.

„Mi mnogo učimo od NATO-a i NATO mnogo uči od ukrajinskih vojnika koji se bore u uslovima ruskog hibridnog rata“, napisao je ukrajinski predsednik.

Vazduhoplovne vežbe „Vedro nebo 2018“ održavaju se na teritoriji Ukrajine od 8. do 19. oktobra. Osim ukrajinske avijacije u vežbama učestvuju članice NATO-a: Belgija, Velika Britanija, Danska, Estonija, Holandija, Poljska, Rumunija i SAD.

Tokom vežbi ukrajinski lider već je davao zvučne izjave. Konkretno, Porošenko je naredio da se u Donbasu otvara vatra „kako bi se spasili životi ljudi“.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon državnog prevrata u Ukrajini, povratka Krima u sastav Rusije i početka ustanka u Donbasu. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „državom-agresorom“.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine, a naročito za učešće u sukobu na jugoistoku zemlje, vođenje „hibridnog rata“, špijunažu i sajber-napade.

Rusija negira te optužbe i naziva ih neosnovanima. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

KOMENTARI12 komentara

 1. Kulak says:

  Sve će biti rešeno kad Rusija postane strana u sukobu.

  • Nina says:

   Budućnost Rusije ne zavisi od Ukrajine. Najvažnije geostrategijsko rivalstvo ne odvija se u Ukrajini nego u Srednjoj i Južnoj Aziji. Ukrajina služi Zapadu da stvara Rusiji probleme sa boka i da je odvlači od njenih glavnih strateških ciljeva. To rade zato što i SAD itekako interesuje prostor Južne i Srednje Azije. Nakon raspada SSSR nova ruska država izgubila je jednu trećinu teritorija od kojih su za budućnost Rusije najvažnije one na jugu bivšeg SSSR kao Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan. To su zemlje srednje Azije i još zemlje južne Azije, one su bitne za budućnost evroazijskog integrisanja, a ujedno i za povratak Rusije kao svetske supersile. U tom prostoru SAD i druge zapadne sile već igraju Novu veliku igru te vidimo nastojanja SAD da tamo dobije unosne poslove i da postigne okretanje tih zemalja ka Zapadu. Zatim vidimo i razna žarišta koje podstiče SAD i baš prave ratove kao u Avganistanu od 2001, zatim u Iraku i Siriji, u nešto daljoj Libiji ...

  • Nina says:

   Veoma duhovito je opisao tu novu ulogu "nezavisne" Ukrajine jedan Ukrajinac. Otprilike rekao je ovo: "Ja bih rekao da oni to namerno uz pomoć i savete Amerikanaca razmeštaju i nameštaju velika govna pred vratima Rusije, onda pritrče na vrata Rusije pa zvone i čekaju kako će reagovati Rusija." ... Sećajući se velike uloge Rusije u borbi protiv nacizma naravno da Amerikanci i Zapad očekuju da će Rusija reagovati na nacizam u susednoj Ukrajini koji pogadja i rusko i prorusko stanovništvo. Baš u tome je njihova podla zamka da se Rusija bavi neonacističkim govnima u susednoj Ukrajini, a za to vreme oni Amerikanci da vode svoju Novu Veliku igru u Srednjoj i Južnoj Aziji. ... "Novaя Bolьšaя igra" (ruski), a engleski je "The New Great Game", ima čitav niz tekstova otome.

  • Miraš says:

   Kulak, ne mora Rusija ni da dolazi. Evo tokom te vojne vežbe "Vedro nebo" ili "Čisto nebo", zavisi kako se prevede, pokazalo se da sami padaju Ukrajinci i Amerikanci. Pravi agresori Ukrajine padaju sami i plaćaju tu obećanu visoku cenu. Ovo je crni humor, ali uživo i bogami umrtvo. Upravo objavljuju vest iz Generalštaba Ukrajine da tokom vežbe "Čisto nebo" u padu ukrajinskog lovca Su-27 u oblasti Vinickaja oba pilota su poginula. Spasilačke ekipe su pronašla oba tela pilota – jedan od njih bio je pripadnik Vazdušnih snaga ukrajinske vojske, a drugi pripadnik vazdušnih snaga Nacionalne garde SAD. Incident se dogodio tokom trenažnog leta za vreme multinacionalne vojne vežbe „Čisto nebo 2018“.

   • Miraš says:

    Nadam se da Porošenko i za ovo neće optužiti Rusiju. Nema logike. Vinicka oblast je u južnijim delu Ukrajine, a stanovništvo 94,9% čine Ukrajinci. Graniči se sa Moldavijom, a od nje je severoistočno.

    • Miraš says:

     Hm, tu je blizu Pridnjestrovlje.

 2. Deda Micko says:

  I neka plati, kad je pustila naciste da rade sta hoce. Porosenko je Jevrejin Vajcman, kakav crni Porosenko, igra se sa Putkom jer su u dogovoru.

  • Milica says:

   Deda Micko ti kao da si jeo kolače Viktorije Nuland na Evromajdanu u Kijevu kad tako lupaš.

 3. M says:

  Porošenko je rekao i jednu istinu-svakim danom će biti to skuplja pobjeda za Rusiju nad Ukrajinom!Rusija je imala šansu u početku Ukrajinske krize tamo relativno jeftino ostvariti sve svoje ciljeve,da je bila dovoljno pametna,organizirana i hrabra za to,ali je tu priliku propustila!A tko je kolko u pravu u njihovom međusobnom odnosu,ja nisam mjerodavan ni spreman suditu!,osim da mi debilno izgleda da za malu korist Ukrajina u Poljska štite istočnu granicu Europe!

  • Milica says:

   Rusiju ne interesuje Ukrajina, ne trebaju joj teritorije Ukrajine ni rat sa Ukrajinom. Rusija je i ovako bez Ukrajine najveća zemlja sveta. Krimljani su se referendumom odlučili da se ujedine sa Ruskom Federacijom. Referendumsko pitanje je nudilo dve mogućnosti: Da li ste za ujedinjenje Krima sa Ruskom federacijom u statusu subjekta federacije? Da li ste za uspostavljanje ustava iz 1992 godine i status Krima kao dela Ukrajine? Velika većina izašlih na referendum, a i izlaznost je bila visoka, odabrala je Rusku Federaciju. Porošenko teritoriju Krima nikad neće moći da vrati, a to je ono što boli i sam Zapad, zbog toga histerišu. Oni iz gubitničkog besa jurišaju na Donbas. Onaj ko kontroliše Krim kontroliše ceo crnomorski region, a Rusija ima sa čime da kontroliše vojno ceo taj region.

 4. Milivoj Trbojevic says:

  Bogami i ja te se Bojim poresenko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *