ПОРОШЕНКО ПРИЗНАО: Војска Украјине се повукла из Дебаљцева

POROŠENKO PRIZNAO: Vojska Ukrajine se povukla iz Debaljceva

18 februara 2015

Tan2015-2-17_12296752_0_620x0Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je danas da su se snage ukrajinske vojske povukle iz grada Debaljcevo na istoku zemlje, gde se već nedeljama odvijaju borbe sa proruskim snagama za kontrolu nad tim važnim železničkim čvorištem.

„Ukrajinska vojska je zajedno sa Nacionalnom gardom jutros okončala operaciju planiranog i organizovanog povlačenja iz Debaljceva. Možemo da kažemo da je dosad 80 odsto naših jedinica napustilo taj grad“, rekao je Porošenko u audio poruci koju je objavila njegova pres služba.

Porošenko je pre polaska na prvu liniju fronta, pohvalio ukrajinske snage za ispunjavanje dužnosti u odbrani Debaljceva i rekao da su oni svetu pokazali „pravo lice bandita i separatista koji imaju podršku Rusije.“

Agencija AFP je nešto ranije objavila da se iz Debaljceva povlače desetine ukrajinskih tenkova i drugih vojnih vozila.

Izveštač te agencije je video kako vozila sa umornim i neobrijanim vojnicima stižu u obližni grad Artemivsk, gde je jedan vojnik potvrdio da su oni „vojnici koji dolaze iz Debaljceva.

Vladine snage otpočele su danas povlačenje iz grada Debaljceva, ključnog železničkog čvora, rekao je komandant provladinih jedinica Semen Semenčenko.

„Povlačenje snaga iz Debaljceva se odvija po planu i organizovano“, rekao je Semenčenko, koji je dodao da „neprijatelj nastoji da preseče put i spreči izlaz vojnika“.

Iako je 15. februara stupilo na snagu primirje, oko grada Debaljceva vodili su se žestoki okršaji između ukrajinskih i proruskih snaga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *