ПОРОШЕНКО ШПАНЦИМА: Украјинска контраофанзива може почети сваког дана

ПОРОШЕНКО ШПАНЦИМА: Украјинска контраофанзива може почети сваког дана

19 маја 2023

БИВШИ председник Украјине Петар Порошенко је у интервјуу шпанском листу El Mundo рекао да украјинска контраофанзива може почети „сваког дана“.

Нагласио је да Оружане снаге Украјине намеравају да нападну на више различитих тачака.El Mundo наводи да је Порошенко ово рекао његовим новинарима приликом обиласка украјинских позиција у Бахмуту и Авдејевки.

Притом је изнео уверење да Европа сматра Украјину најважнијим елементом своје безбедности.

Не осврћући се на тврдње Порошенка, вршилац дужности губернатора Запорошке области Јевгениј Балицки рекао је да је украјинска војска пропустила прилику да крене у контраофанзиву у јесен 2022. године. Према његовим речима, руске снаге сада имају све да одбију сваку украјинску офанзиву.

Британски лист The Financial Times објавио је да Вашингтон очекује украјинску офанзиввву и да је Кијеву остало само пет месеци да преокрене ток рата са Русијом у своју корист.

FT је додатно разјаснио своју наведену основну процену:

„У Вашингтон сматрају да ће наредних пет месеци бити пресудни за исход сукоба у Украјини. Сједињене Државе процењују да после тога Кијев више неће имати реалне шансе да промени ситуацију. Украјински савезници су забринути и зато што је ниво подршке Кијеву достигао безмало максимум. Високе европске званичнике брине и то што ускоро почиње кампања за избор председника САД која изазива поделе, а већ сумњају да ће САД – пошто сада у доњем дому Конгреса САД имају републиканци – бити у стању да Кијеву обезбеде пакет помоћи од 48 милијарди долара који су одобриле 2022. године“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Žarko says:

    Pa krenite već jednom! Kadirov vas željno očekuje, nedostaju mu Abrams i Leopad 2 u kolekciji zaplenjenog oružija! D;

  2. milorad5 says:

    rus su se povukli dalje od energodara zbog nukleaarne trorističke pretnje iz NATO pakta...tu je sad prazan prostor u koji mogu ukri da udju i to će oni prikazati kao kontraofanzivu,iako znaju da te reponje koji udju u to poluokruženje verovatno neće izaći živi...Osnovni problem rusa je energodar n.elektrana..nisu očekivali teroristički potez od strane NATO pakta i pretnju njenog bombardovanja i izazivanja nuklearne katastrofe..a elektrana se faktički ne može ugasiti potpuno i predstavlja stalnu nuklearnu pretnju za čitav region..Neverovatno je daa su u NATO paktu posegli za takvim pretnjama ali šta očekivati od kreatora OVK,ISIS ili AL KAIDE..to je jedno mračno terorističko leglo u pentagonu spremno na sve i ZATO će i biti nuk.rat..rusi ne mogu da rizikuju u budućnosti sa takvim šljamom koji sedi u vašingtonu i misli da je NEDODIRLJIV I DA IM JE SVE DOZOLJENO..BOGAMI SHVATIĆE DA SU ITEKAKO "DODIRLJIVI"

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u