ПОРОШЕНКО ШПАНЦИМА: Украјинска контраофанзива може почети сваког дана

POROŠENKO ŠPANCIMA: Ukrajinska kontraofanziva može početi svakog dana

19 maja 2023

BIVŠI predsednik Ukrajine Petar Porošenko je u intervjuu španskom listu El Mundo rekao da ukrajinska kontraofanziva može početi „svakog dana“.

Naglasio je da Oružane snage Ukrajine nameravaju da napadnu na više različitih tačaka.El Mundo navodi da je Porošenko ovo rekao njegovim novinarima prilikom obilaska ukrajinskih pozicija u Bahmutu i Avdejevki.

Pritom je izneo uverenje da Evropa smatra Ukrajinu najvažnijim elementom svoje bezbednosti.

Ne osvrćući se na tvrdnje Porošenka, vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki rekao je da je ukrajinska vojska propustila priliku da krene u kontraofanzivu u jesen 2022. godine. Prema njegovim rečima, ruske snage sada imaju sve da odbiju svaku ukrajinsku ofanzivu.

Britanski list The Financial Times objavio je da Vašington očekuje ukrajinsku ofanzivvvu i da je Kijevu ostalo samo pet meseci da preokrene tok rata sa Rusijom u svoju korist.

FT je dodatno razjasnio svoju navedenu osnovnu procenu:

„U Vašington smatraju da će narednih pet meseci biti presudni za ishod sukoba u Ukrajini. Sjedinjene Države procenjuju da posle toga Kijev više neće imati realne šanse da promeni situaciju. Ukrajinski saveznici su zabrinuti i zato što je nivo podrške Kijevu dostigao bezmalo maksimum. Visoke evropske zvaničnike brine i to što uskoro počinje kampanja za izbor predsednika SAD koja izaziva podele, a već sumnjaju da će SAD – pošto sada u donjem domu Kongresa SAD imaju republikanci – biti u stanju da Kijevu obezbede paket pomoći od 48 milijardi dolara koji su odobrile 2022. godine“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Žarko says:

    Pa krenite već jednom! Kadirov vas željno očekuje, nedostaju mu Abrams i Leopad 2 u kolekciji zaplenjenog oružija! D;

  2. milorad5 says:

    rus su se povukli dalje od energodara zbog nukleaarne trorističke pretnje iz NATO pakta...tu je sad prazan prostor u koji mogu ukri da udju i to će oni prikazati kao kontraofanzivu,iako znaju da te reponje koji udju u to poluokruženje verovatno neće izaći živi...Osnovni problem rusa je energodar n.elektrana..nisu očekivali teroristički potez od strane NATO pakta i pretnju njenog bombardovanja i izazivanja nuklearne katastrofe..a elektrana se faktički ne može ugasiti potpuno i predstavlja stalnu nuklearnu pretnju za čitav region..Neverovatno je daa su u NATO paktu posegli za takvim pretnjama ali šta očekivati od kreatora OVK,ISIS ili AL KAIDE..to je jedno mračno terorističko leglo u pentagonu spremno na sve i ZATO će i biti nuk.rat..rusi ne mogu da rizikuju u budućnosti sa takvim šljamom koji sedi u vašingtonu i misli da je NEDODIRLJIV I DA IM JE SVE DOZOLJENO..BOGAMI SHVATIĆE DA SU ITEKAKO "DODIRLJIVI"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *