POROŠENKO U PANICI NAREDIO: Hitna mobilizacija, Rusi idu prema granici

POROŠENKO U PANICI NAREDIO: Hitna mobilizacija, Rusi idu prema granici

4 novembra 2014

365625_EASTERN UKRAINEPredsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da je naložio komandi ukrajinske vojske da pošalje dodatne vojne jedinice na istok i jugoistok zemlje, „kako bi zaštitili gradove od mogućeg napada separatista koji imaju podršku Rusije“.

„Formirano je nekoliko novih vojnih jedinica i grupacija, što će omogućiti pokretanje moguće ofanzive na gradove Marijupolj, Berđansk, Harkov i sever Luganska“, rekao je Porošenko na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu u Kijevu, a preneo je Rojters.

Porošenko je tu sednicu sazvao kao odgovor na predsedničke i parlamentarne izbore koje su u nedelju na istoku Ukrajine održale proruske snage koje kontrolišu Donjecku i Lugansku oblast. Zvanični Kijev i Zapad su te izbore nazvali nelegalnim.

Ukrajinski predsednik je na sednici takođe izjavio kako je siguran da će Nacionalni savet i Vrhovna rada podržati njegovu odluku da ukine zakon o specijalnom statusu Donjecke i Luganske oblasti.

On je dodao i da je zvanični Kijev i dalje posvećen mirovnom sporazumu, koji su 5. septembra u Minsku dogovorili predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih snaga sa istoka Ukrajine, ali je od tada više puta prekršen.

„Ukrajina i dalje čvrsto podržava mirovni plan. Međutim, drugi potpisnici tog sporazuma ne ispunjavaju obaveze koje su preuzeli“, rekao je Porošenko na sednici.

Rusija isporučila još jedan konvoj humanitarne pomoći

Rusija je danas isporučila Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine, novu humanitarnu pomoć, saopštilo je rusko Ministarstvo za hitne situacije.

Deset kamiona iz šestog ruskog konvoja huamnitarne pomoći isporučilo je Donejcku 50 tona lekova i goriva, izjavio je Tas su zamenik Centra za upravljenje kriznim situacijama Oleg Voronov.

Drugih 10 kamiona isporučili su, takođe, 50 tona lekova i goriva Lugansku.

Rusko Ministarstvo poslalo je pomoć na zahtev lidera Donejcka i Luganska, prenela je ruska novinska agencija.

U konovju su se nalazili lekovi za medicinske ustanove i gorivo za ključne službe, uključujući službu za hitne situacije i ambulante, rekao je Voronov.

Ovo je šesti humanitarni ruski konvoj koji je Rusija uputila u Donjeck i Lugansk.

U okviru prethodnih pet konvoja, Rusija je uputila Donejcku i Lugansku 7.500 tona pomoći koja se satojala od hrane, lekova, električnih generatora, odeće i flaširane vode.

KOMENTARIJedan komentar

  1. života says:

    I MI SMO U REPUBLICI SRPSKOJ STALNO DOBIVALI POMOć OD SRBIJE I U RATU NISMO OSKUDEVALI. NORMALNO JE DA SILNA RUSIJA MOŽE DA POMAŽE SVOJ NAROD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *