Порошенко учинио све да уништи руски, али његов син Михаил говори руски а не украјински

Porošenko učinio sve da uništi ruski, ali njegov sin Mihail govori ruski a ne ukrajinski

14 avgusta 2019

DONEDAVNI predsednik Ukrajine – Petar Porošenko – činio je sve što je mogao da iščupa koren ruskom jeziku unutar granica svoje zemlje.

Za to je imao blagoslov i mandat celog Zapada, pa je pod kraj vladavine kroz jednako rusofobski parlament progurao zakonom kojim je upotrebu ruskog sveo na privatne razgovore.Čak i u onim oblastima i gradovima Ukrajine u kojima apsolutna većina govori ruski.

Na prvi pogled: potpuni trijumf. A ipak nije. I tek neće biti. Revanš ruskog jezika i ruske Ukrajine tek će uslediti.

Inače, samom Porošenku ruski se već sveti.

Njegov sisn Mihail priznao je da se kao svojim osnovnim jezikom služi – ruskim!

Novinarima, sa kojima je zajedno čekao da njegov otac završi davanje iskaza u državnom istražnom komitetu, priznao je da se služi ruskim i još im je na ruskom rekao da veoma voli ukrajinski!

Pritom je – opet na ruskom – izgovorio:

„Naravno, bilo bi idealno da govorim po-ukarjinski, ali ja govorim po-ruski“.

Naglasio je da roditelji zbog toga ne vrše na njega pritisak, objasnivši:

„Otac me više puta molio da se služim državnim jezikom“.

Ovo „da se služim državnim jezikom“ podrazumeva da Mihail Porošenko ne zna ukrajinski i da bi prethodno morao da ga nauči…

Dan ranije su Petra Porošenka pristalice njegovih političkih protivnika gađale jajima nakon što je izašao iz istražnog komiteta posle davanja iskaza o izbegavanju plaćanja poreza.

KOMENTARI3 komentara

 1. Kulak says:

  Od 40 miliona stanovnika ukrajine, njih 100% govori ruski, a oko 25 miliona ga ističe kao svoj osnovni jezik.Zapravo se ukrajinski jezik govori samo u zapadnoj ukrajini koja je jednim delom unijatska (grkokatolička). Unijati čine oko 12% stanovnika ukrajine, a ogromna većina su pravoslavci i ateisti.Na jugu ukrajine u oblastima oko Crnog Mora (Odesa, Nikolajev, Herson) stanovništvo govori skoro isključivo ruskim jezikom, a ista je stvar i na istoku ukrajine (Harkov).Isključivo ruskim jezikom govori se i u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici koje su se pre 5 godina voljom naroda odvojile od ukrajine i više neće biti njen deo.U centralnoj ukrajini i oko Kijeva govori se "sudžik" koji je specifična mešavina 65% ruskog i 35% ukrajinskog jezika.Namera židova vajcmana (tzv. porošenko)da u ukrajini ukine ruski jezik kojim govori celokupno stanovništvo ukrajine je sumanuta i završit će na istorijskom smetlištu.

  • test01 says:

   hvala na informacijama - inace poTrosenko je .. potrosen.

 2. Republika Srpska says:

  Pa i na teritoriji bivše juge svi govore srpskijezik, jedino što nisu pošteni da to priznaju kao ovaj Porošenkov sin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *