ПОРТПАРОЛ ЕУ: Тужна је одлука Приштине

ПОРТПАРОЛ ЕУ: Тужна је одлука Приштине

2 фебруара 2021

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је за жаљење одлука тзв Косова да отвори амбасаду у Јерусалиму и да такво понашање скреће Приштину од ЕУ позиција када је Јерусалим у питању.

”Косово је означило ЕУ интеграције за свој стратешки приоритет и од њега се очекује да се понаша у складу са том обавезом”, каже Стано.Стано је одговарајући на питање медија о могућим последицама по Приштину због оваквог потеза нагласио да ЕУ и земље чланице очекују од Косова да напредују на европском путу тако што ће се усклађивати са ЕУ политикама и принципима.

”Ако се испуњавате постављене услове онде не можете ни да сањате да ћете се икада прикључити ЕУ”, каже Стано.

На питање албанских медија како ЕУ реагује на документ којим се Србија у Вашингтону обавезала да ће учинити исто што и Косово, и отворити амбасаду у Јерусалиму, Стано напомиње да ”Србија још није кренула у правцу отварања амбасаде” и подсећа да се и од Србије очекује да ”постепено усклађује своју спољну политику са ЕУ” .

”Ускалђивање са ЕУ политикама и стандардима је један од основних услова приступног процеса”, каће Стано.

На даље инситирање албанских медија на томе да ”Србија до сада није имала консеквенце због свог неусклађаивању са спољном политиком ЕУ”, Стано понавља да је процес приступања ”процес у коме се испорука обавеза очекује постепено, а не одједном”.

Стано је још једном поновио да ЕУ ”не тражи од Косова да нешто уради или не, али да постоје критеријуми који морају да се испуне ако се жели чланство”.

”Ми само очекујемо да се понашете у скаду са оним што сте сами изјавили да вам је циљ”, закљућује Стано.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Hajde, ne budali, a sta je EU, kao ne cionisticki cucavac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u