ПОРТПАРОЛ ЕУ: Тужна је одлука Приштине

PORTPAROL EU: Tužna je odluka Prištine

2 februara 2021

Portparol EU Peter Stano kaže da je za žaljenje odluka tzv Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu i da takvo ponašanje skreće Prištinu od EU pozicija kada je Jerusalim u pitanju.

”Kosovo je označilo EU integracije za svoj strateški prioritet i od njega se očekuje da se ponaša u skladu sa tom obavezom”, kaže Stano.Stano je odgovarajući na pitanje medija o mogućim posledicama po Prištinu zbog ovakvog poteza naglasio da EU i zemlje članice očekuju od Kosova da napreduju na evropskom putu tako što će se usklađivati sa EU politikama i principima.

”Ako se ispunjavate postavljene uslove onde ne možete ni da sanjate da ćete se ikada priključiti EU”, kaže Stano.

Na pitanje albanskih medija kako EU reaguje na dokument kojim se Srbija u Vašingtonu obavezala da će učiniti isto što i Kosovo, i otvoriti ambasadu u Jerusalimu, Stano napominje da ”Srbija još nije krenula u pravcu otvaranja ambasade” i podseća da se i od Srbije očekuje da ”postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU” .

”Uskalđivanje sa EU politikama i standardima je jedan od osnovnih uslova pristupnog procesa”, kaće Stano.

Na dalje insitiranje albanskih medija na tome da ”Srbija do sada nije imala konsekvence zbog svog neusklađaivanju sa spoljnom politikom EU”, Stano ponavlja da je proces pristupanja ”proces u kome se isporuka obaveza očekuje postepeno, a ne odjednom”.

Stano je još jednom ponovio da EU ”ne traži od Kosova da nešto uradi ili ne, ali da postoje kriterijumi koji moraju da se ispune ako se želi članstvo”.

”Mi samo očekujemo da se ponašete u skadu sa onim što ste sami izjavili da vam je cilj”, zakljućuje Stano.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Hajde, ne budali, a sta je EU, kao ne cionisticki cucavac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *