PORTPAROL PUTINA: Rusija neće poslati vojsku u Ukrajinu

PORTPAROL PUTINA: Rusija neće poslati vojsku u Ukrajinu

11 avgusta 2014

peskov 3454Konvoj humanitarne pomoći koju će Rusija poslati na istok Ukrajine neće imati rusku vojnu pratnju, izjavio je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

On je za agenciju AFP potvrdio da je misija slanja humanitarne pomoći „dogovorena sa Kijevom i biće realizovana pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta”, dodajući da „neće biti vojne pratnje”.

Zvanični Kijev je danas potvrdio da je pristao na to da Crveni krst pošalje humanitarnu pomoć na istok Ukrajine, u saradnji sa Rusijom, Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se ublažila patnja ljudi u Lugansku, gradu pod kontrolom proruskih snaga, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

U tom saopštenju se navodi da je pomenuti plan takođe podržao američki predsednik Barak Obama, prenela je agencija AP.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je prethodno izjavio da je zvanična Moskva postigla dogovor sa Kijevom o slanju humanitarne pomoći u gradove na istoku Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Lavrov je dodao kako se nada da se države Zapada neće „mešati u taj dogovor”. Svetske sile su više puta izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla, pod izgovorom slanja humanitarne pomoći, da izvrši vojnu intervenciju.

„Danas su ukinuti svi mogući i nemogući izgovori za sprečavanje dostavljanja ruske pomoći. Nadam se da će humanitarna pomoć veoma skoro biti poslata na istok Ukrajine, u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta. Dogovorili smo sve detalje o tome sa ukrajinskim vođstvom. Nadam se da se naši partneri sa Zapada neće mešati”, istakao je Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nešto ranije danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom izjavio da Rusija sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta dogovara slanje humanitarne pomoći u Ukrajinu.

„Tokom razgovora je rečeno da ruska strana, u saradnji sa predstavnicima Crvenog krsta, šalje konvoj sa humanitarnom pomoći u Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Kremlja, a preneo je Rojters.

U saopštenju se ne navodi kad će konvoj krenuti za Ukrajinu, niti ima više detalja o toj pomoći, navodi agencija AP.

Zvanična Moskva je poslednjih nedelja apelovala na Ukrajinu da dopusti slanje humanitarne pomoći stanovnicima na istoku zemlje, koji su pod kontrolom proruskih snaga, ali su se Ukrajina i Zapad tome protivili.

Istovremeno je Evropska komisija saopštila da je Barozo u telefonskom razgovoru upozorio Putina da ne pokreće vojnu intervenciju u Ukrajini.

„Predsednik Barozo je upozorio da ne treba da bude nikakve jednostrane vojne akcije u Ukrajini, pod bilo kakvim izgovorom, pa ni izgovorom slanja humanitarne pomoći”, navodi se u saopštenju EK.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *