ПОРУКА И СРБИЈИ: „Ако Шведска и Финска уђу у НАТО, Русија ће одговорити”

PORUKA I SRBIJI: „Ako Švedska i Finska uđu u NATO, Rusija će odgovoriti”

25 jula 2018

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da će Moskva odgovoriti ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO savez.

On je istakao da bi to umanjilo globalnu bezbednost, preneo je Rojters pozivajući se na Interfaks.Šojgu je, takođe, rekao da bi prošlonedeljni samit u Helsinkiju između američkog predsednika Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina mogao da dovede do dublje vojne saradnje između Rusije i SAD kao i zemalja članica NATO.

Senat nastavlja sa uvođenjem novih sankcija Rusiji

Senator Republikanske partije Lindzi Grejam i njegov kolega demokrata Bob Menendez objavili su o početku rada nad „sveobuhvatnim zakonskim projektom“ o jačanju pritiska sankcijama na Rusiju, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Grejama.

Senatori su saopštili da su „privrženi tome da kongres sačuva aktivnu ulogu u otporu ruskoj agresiji“.

„Zato ćemo predstaviti sveobuhvatni zakonski projekat u narednim danima, kako bismo se uverili da se uvode sankcije u okviru zakona ’O borbi protiv neprijatelja Amerike putem sankcija‘“, naveli su zakonodavci.

U isto vreme, dvopartijski zakon će predviđati uvođenje „dodatnih sankcija radi vršenja maksimalnog pritiska na kampanju Kremlja protiv demokratije“ u SAD.

Između ostalog, zakon predviđa jačanje sankcija protiv ruskog energetskog i finansijskog sektora, oligarha i preduzeća sa državnim kapitalom, suverenog duga, sektorskih sankcija protiv sajber-igrača u Rusiji, formiranja Nacionalnog centra za reagovanje na ruske pretnje, kao i to da bez odobrenja senata SAD ne mogu izaći iz NATO-a.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. goran says:

  Bla, bla, bla...

 2. Velika Metla says:

  Odgovor će biti isto toliko oštar kao u slučaju šiptogore! MLOGO oštar!

  • Miraš says:

   Šiptagora (bilo albanska bilo crnogorska) je daleko od granica Rusije te nije značajna za Rusiju sa stanovišta bezbednosti. NATO u Crnoj Gori nije preteća sila za Rusiju. Crna Gora sa 620.000 stanovnika za Rusiju nije ni značajno tržište. Crna Gora ulaskom u NATO smatrali su da će napakostiti Srbiji koja je trenutno jadnica sa krhkom i vrlo upitnom vojnom neutralnošću. Tim potezom NATO će samo učiniti da se Srbija ostavi jadnog čuvanja i eventualnog jačanja slabe vojne neutralnosti, nego uradiće jedino što može okrenuće se ka Rusiji, ODKB i ka ŠOS-u. Ako zamislimo Srbiju u ODKB onda Trampove reči "Srbija će napasti Crnu Goru" dobijaju sasvim drugačiji smisao. Srbija ma koliko da je trenutno jadnica zauzvrat još uvek može da ugrozi pozicije NATO-a u svom okruženju pa i u Crnoj Gori, dovoljno je da otvori nekoliko ruskih vojnih baza. Time bi Rusija stigla na severne granice Crne Gore te ne bi više bila tako daleko kao sada, nego veoma blizu. U tako promenjenim okolnostima zašto bi američki sinovi i kćeri ginuli za Crnu Goru? Kakvu korist država SAD ima od kontrole Crne Gore? Jedino da okruženje tkzv. Kosova učini manje neprijateljskim i stabilnijim. Nekad ponosna Crna Gora danas je tek sluga i vazal i to ispod Šiptara. Ni ime Šiptagora nije dovoljno odgovarajuće za Montenegro jer to ime može da nosi samo Albanija. Montenegro nakon ulaska u NATO postao je slaba provincija nižeg reda pored Albanije. Guranje projekta Velika Albanija će još više umanjiti Crnu Goru jer NATO je neće štititi kao što bi štitio naprimer V.Britaniju. Kao što popuštaju Turskoj na severu Sirije na uštrb saveznika Kurda, na sličan način ići će na uštrb Crne Gore. Dovoljno je da podstiču značajne demografske promene doseljavanjem raznog neslovenskog stanovništva posebno islamista, u takvoj državi sa manje stanovnika to bi brzo dalo rezultate. Za Crnu Goru neće ginuti ni Amerikanci ni ostali iz NATO alijanse.

   • Velika Metla says:

    Miraš,da je situacija u Srbiji zdrava bila bi i u Crnoj Gori! Ako su ruske granice daleko od šiptogorskih što bi Rusija otvarala vojne baze u Srbiji? Naci-amerika ne radi ama baš ništa ako nema koristi od toga,pa ni u slučaju šiptogore! Čak bi Rusija,s obzirom da u šiptogori živi 80% pravoslavaca, imala neuporedivo veće,kako pravo tako i interes,da drži Crnu Goru pored sebe! Naci-amerika nema nikoga i ništa u Crnoj Gori,osim 200 špijuna koji su smešteni kako u njihovoj ambasadi,tako i po privatnim apartmanima ovih novoformiranih "šiptogoraca"!

    • Milica says:

     Atlantisti "potapaju" ceo prostor Zapadnog Balkana ( bivše Jugoslavije) baš talasokratski, tj. osvajaju ga. Idu od mora ka kopnu, te nakon uzimanja Crne Gore tj. njenog uvodjenja u alijansu, ići će dalje na sever prema Kosovu (kad bude priznato od strane Srbije postaće i ono članica alijanse), zatim prema krnjoj Srbiji i BIH. Idu i iz drugog pravca iz Grčke preko Makedonije koja je upravo dobila pozivnicu pa prema Srbiji . Srbija danas da bi bila zapravo vojno neutralna a ne kobojagi pored američke vojne baze Bondstil treba da ima i rusku vojnu bazu. Istovremeno time bi i politika Srbije postala suverenija tj. manje zavisna od moćne atlantističke sile koja se smestila i sedi na jednom delu njene teritorije. Kad se 2006 godine osamostalila Crna Gora to nije uradjeno zbog srećnije budućnosti Crne Gore kao što je išao EPP nego da se za Kosovo otvori put nezavisnosti. Kosovo je 2008 godine, dakle dve godine kasnije od Crne Gore, proglasilo nezavisnost. Zatim bilo je važno Crnu Goru 2017 uvesti u NATO da Srbija ne može iz tog pravca sa mora da očekuje rusku vojnu pomoć, tako da se smanji mogućnost da se Srbija predomisli u vezi priznanja Kosova. Još od ranije Dunavom nije dozvoljena plovidba ratnih brodova, a pomoć iz tog pravca Srbija ne može da očekuje kao nekad jer blizu Dunava je i NATO baza u rumunskom selu Deveselu. U maju 2016 godine aktiviran je sistem protivraketne odbrane (AAMDS) u toj bazi, za koji NATO tvrdi da služi “isključivo kao štit Evrope od raketa dugog dometa, pre svega iz Irana”, dok je za Rusiju on direktna pretnja njenoj bezbednosti. Medjutim i Srbiji je to pretnja jer je eventualna pomoć iz tog pravca time još bolje blokirana. Ne čudi me da u Crnoj Gori nemaju bog zna šta jer imaju u susednoj Albaniji. Na kraju Kosovo ide u NATO i u Veliku Albaniju. Crna Gora je jednostavno sklonjena i uvedena u NATO da ne smeta daljim planovima za komadanje i smanjivanje Srbije, Crna Gora je već članica alijanse te koga god sad da Crnogorci izaberu na vlast ne mogu više ni oni da ometaju pravljenje Velike Albanije. Još ako i Rašku oblast (Sandžak) uvedu u Veliku Albaniju Srbija i Crna Gora postaće sve udaljenije države. Zatim istok Crne Gore i Zapad Makedonije takodje lako može da ide u V. Albaniju. Prave sprdnju kakvu god hoće i od Srbije i od Crne Gore, a na ruku im ide zato što obadvema zemljama vladaju bića veoma sklona pohlepi i izdaji. Brzo je pao pravoslavni južnoslovenski korpus pod novo ropstvo. Da smo pravi pravoslavci to nam se ne bi desilo, ali pretežno više smo savremena rulja. Od takvog materijala lako je napraviti potpuno roblje.

 3. E.Lirsch says:

  E to ce NATO-fasiste i EU naiste da uplasi. Taj "ODGOVOR VAS"... Rusiaj sve vise tone u bezdan. Pasivnost Putina ce im se debelo osvetiti. Jos im nije jasno sta ich ceka.

  • Miraš says:

   Za razliku od Šojgua ti na raspolaganju imaš samo neku praćku, a vlasnik praćke može slobodno da preti celom svetu. Ako bi Šojgu u odgovoru naprimer Finskoj konkretno naveo razne ruske "praćke" onda 5 miliona Finaca nema drugo rešenje nego da trčećim korakom ode u NATO. Tako je i sa drugim susedima ili zemljama koje su bliže Rusiji; svaka preteća izjava samo će ih udaljiti i odustaće od dosadašnjeg vojno neutralnog položaja prema Rusiji.

 4. Osvajac Wimbledona says:

  Ocito ih je zabolelo to sto je Rusija nedavno rasprodala americke duznicke obveznice i vise nece svoj novac koristiti da pomaze ekonomiju SAD-a.

 5. goran says:

  Sojguova faca podseca me na brabonjak koji je ovca ispustila negde na poljani. Covek je Putinov poltron, niko i nista.

  • solac says:

   cobane, mozda se razumes u brabonjke, ali u ljudske titane sigurno ne. Nadji negde samo 30% Sojguove biografije, vise ti ne treba.

   • goran says:

    Sta ce mu biografija kad je kukavica, Izraelci mu rade sta hoce, a on ni da bekne. Nisam shvatio zasto mrzis cobane, verovatno si rodjen u biblioteci oksfordskog univerziteta?

 6. Popara Dorcol says:

  Holandija I amerikom su postavili blokadu, citaj sankcije , Japanu, koji je odgovorio drugim svetskim ratom, posledice su poznate

 7. Miraš says:

  Sem Norveške koja je najzapadniji deo Skandidavja i koju već imaju, dobijanjem Švedske i Finske NATO bi značajno porastao na severu i naravno prema Rusiji. Izlaskom na finsku istočnu granicu nato bi se značajno približio Rusiji od Murmanska na severu koji je najveća luka na obalama Arktika pa do velikog ruskog grada Sankt Peterburg. Odgovor Šojgua može biti samo u povećanju naj naoružanja prema Finskoj i Švedskoj. Finska je istočnije i direktno se graniči sa Rusijom dužim delom svoje istočne granice. Švedska nema direktnu granicu sa Rusijom, ali na svom isturenom jugu preko Baltičkog mora blizu je Kalinjingradske oblasti. Jug Finske je nešto dalje od Kalinjingradske oblasti, a izmedju su Estonija, Letonija i Litvanija koje su sve tri članice NATO-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *