ПОРУКА ИЗ НЕМАЧКЕ КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА ЦЕЛУ ЕВРОПУ: Немамо ни за себе, Украјинцима нема више муниције!

PORUKA IZ NEMAČKE KOJA JE UZDRMALA CELU EVROPU: Nemamo ni za sebe, Ukrajincima nema više municije!

17 jula 2023

„Ukoliko budemo dali municiju Ukrajini, nećemo je imati na raspolaganju za nas same, dok ne stignu nove porudžbine“, rekao je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais.

Nemačka je uverena da će 2025. godine imati najbolje opremljenu vojnu diviziju među evropskim zemljama Severnoatlanske alijanse, izjavio je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais.„Veliki sam optimista da će prva divizija biti spremna do 2025. godine“, rekao je Mais za Rojters, dodajući da su planovi dogovoreni sa NATO.

Agencija navodi da u ovom trenutku Berlin nema nijednu borbeno spremnu diviziju, vojnu jedinicu koja se sastoji od više od 20.000 vojnika.

Mais je dodao da će Nemačka obezbediti Alijansi prvo dve mehanizovane brigade, u početku lakše naoružane, a potom srednje naoružane, koje će biti pojačane holandskom brigadom.

„Taj broj će, u svakom slučaju, biti dovoljan i doprineće najbolje opremljenoj diviziji među svim evropskim NATO partnerima 2025. godine. To je naš zajednički cilj sa našim holandskim partnerima“, rekao je on.

Mais je potvrdio da postoji ambicija da se divizija snabde sa dovoljno municije do 2025. godine, u vreme kada zapadne zemlje šalju veliku količinu municije Kijevu, istovremeno trošeći svoje zalihe u znatnoj meri, najviše od Hladnog rata.

„Ukoliko budemo dali municiju Ukrajini, nećemo je imati na raspolaganju za nas same, dok ne stignu nove porudžbine“, dodao je Mais. Ukazao je da su se proizvodni kapaciteti smanjili u prethodnih 30 godina.

Naveo je da je to problem sa kojim se susreću svi NATO partneri Nemačke.

„Međutim, podržavanje Ukrajine je sada važnije nego uspostavljanje divizije, kako je i naglasio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg“, dodao je Mais.

(Raša Tudej)

KOMENTARI3 komentara

 1. Artiljerac diplomirani says:

  Do 2025 će nemci da se greju na Mesečevu svetlost

  • Artiljerac diplomirani says:

   Jer su im ludi amerikanci tako obećali kada su sleteli na mesec u studiju broj 25 Holivud.

 2. Kosovac says:

  Ovo rečeno u naslovu, ako je tačno predstavlja istorijsku prekretnicu Nemačke Dojč Republike, kako? Pa ovako: Posle ove izjave, moramo da prihvatimo činjenicu da ova Nemačka nije kao ona pre II Svetskog rata. Kako? Pa Nemačka je u II Svetskom ratu bila napadač na Rusiju, silna vojska, sa municijom, tenkovima, avionima, borcima. A sada, sada Nemačka izjavljuje da nema municiju „ni za sebe“, znači ni da se brani a kamoli da Napada. Ja ovu Nemačku izjavu ocenjujem kao pozitivnu, i odmah joj nudim saradnju. Prvo saradnja o nenapadanju, a malo posle saradnja u kažnjavanju terorista koji su joj bombardovali Severni tok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *