ПОРУКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: „Нећемо дозволити“

PORUKA IZ REPUBLIKE SRPSKE: „Nećemo dozvoliti“

31 avgusta 2021

Lideri opozicionih stranaka u Republici Srpskoj izjavili su danas da za njih nije prihvatljivo „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma.Ističući da su opasne izjave koje je o tome izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da „za SDS nije prihvatljivo pozivanje Dejtona dva i raspakivanje Dejtona“, i ocenio da je to „avantura“ u koju se uvodi Republika Srpska.

Šarović je ocenio da je Dodikova izjava „da Dejtonski sporazum ne postoji i da je potreban novi politički dogovor u Bosni i Hercegovini“, najopasnija koju je Dodik dao poslednjih dana, i da će joj se opozicija suprotstaviti.

„Mi smo saglasni da ostajemo pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske“, kazao je Šarović i dodao da je najnovijim izjavama došlo do produkovanja krize, koja je opasnija i od „Inckovog zakona“.

Da je Dodikova izjava „srljanje“ i najopasnija u poslednjih desetak godina, ukazuju i izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana da podržavaju inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH, dodao je Šarović. Dodik pre par dana izjavio je da je situaciju u BiH moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske REdžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli doprineti održanju dijaloga.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je „jasno da da je Dodokiovo odustajanje ili najava odustajanja ili poništavanja Dejtnoskog mirovnog sporazuma najozbiljniji i najopasniji udar na RS i njene nadležnosti“.

„Potpuno se ograđujemo od takvih vrlo štetnih ideja koje mogu izazvati nesagledivu krizu po BiH“, kazao je Borenović i dodao da Dodik u saradnji sa vladajućom koalicijom SDA-HDZ-SNSD u BiH, očigledno pokušava da otvori novu političku krizu, i da to „hazarderstvo“ može imati nesagledive posledice.

Lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić je rekao da je Republika Srpska došla u poziciju da uoči svakog nastupa Milorada Dodika strepi kao pred neku elementarnu nepogodu.„Svi znaju da će načiniti štetu, ali ne znaju kolika će ta šteta biti„, kazao je on i dodao da je velika opasnost za Republiku Srpsku raspakivanje Dejtona i neki novi Dejton. Nešić je istakao da je to opasno i za mir u BiH i za stabilnost čitavog regiona, i poručio da to „igranje sa vatrom“ neće dozvoliti, jer je po njegovoj oceni Dejtonski sporazum dao svim narodima u BiH da se osećaju komotno, ali i da jedni druge poštuju i uvažavaju.

„Tenzije u BiH nisu proizvod uređenja koje proizilazi iz Dejtona, već su plod zajedničkog stava Izetbegovića, Dodika i Čovića da će najlakše vladati ako seju strah, potpiruju netrpeljivost i nepoverenje i stvaraju atmosferu koja je na ivici sukoba“, kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, BiH nije potreban nikakav novi dogovor, već joj treba normalnost, trebaju joj političari koji će dogovarati kako da svim ljudima bude bolje i tražiti i nalaziti zajedničke interese, te raditi na uspostavljanju evropskih standarda.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Ovako vise ne moze. Izvolite svi u opoziciji predlozite Dodiku zajdnicki plan kako da se izade iz ove krize. Plan A i PLan B. Sarajevo sa zaklinje u Dejton dok ga gazi, zajedno sa Zapadom. To vise ne prolazi. Dejton je pregazen. Ako hoce da se vrate na njega, u redu. Znaju onda sta treba da urade, predlozite im sve ono iz Dejtona sto smatrate da je pregazeno i da mora da se vrati kako bi sporazum opstao. Ako nece, onda je to i sluzbeno priznanje da je Dejton gotov. Preostaje vracanje Vojske. Za svaki slucaj.

  2. Beli Orao says:

    Ako je ovo sve istina ! Dosad je Dodik čvrsto se držao Dejtona kao pijan plota , sad eto čitam nešto drugo . Da li je sve ovo tačno ili je opet neka patka da se vidi kako će reagovati protivnička strana ( sda ) ili opozicija u samoj Republici !!!???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *