ПОРУКА ЛАВРОВА СРБИЈИ

PORUKA LAVROVA SRBIJI

16 decembra 2020

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovana da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, uključujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 12 44, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.„Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu“, poručio je Lavrov posle sastanka sa Vučićem.

Pozdravljamo balansiranu politiku Srbije i vojnu neutralnost
On je izjavio da pozdravlja balansiranu spoljnu politiku Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti, koja je od posebnog značaja za region.

„Pozdravili smo još jednom izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva, koje je usmereno ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima, što je i u temelju ruske spoljne politike. Pozdravili smo posvećenost Beograda, još jednom potvrđenu od strane predsednika Vučića, političi očuvanja vojne neutralnosti, odustajanjem od pridruživanja antiruskih sankcija, bez obzira na to ko ih uvodi“, naglasio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Siguran je, kako kaže, da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i stabilnost na Balkanu.

„I da se suprotstavljamo drugim tendencijama, koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijem regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije“, naveo je Lavrov.

Podseća da se obeležava i 25 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma i da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta – Republike Srpske i BiH.

Kada je reč o KiM, kaže:

„Zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244 i da bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo zainteresovanost u tome da uloga EU kao posrednika ima praktične rezultate i da se realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu od strane Prištine za sve dogovore koji su bili postignuti, među kojima je i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština“.

Lavrov ističe da stav Rusije ostaje nepromenjiv, a to je da treba tražiti kompromis na osnovu Rezolucije 1244 i da će podržati samo odluku koja odgovara i Srbima.

Lavrov boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, a prethodno je sa predsednikom Vučićem prisustvovao ceremoniji paljenja „Večne vatre“ na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, a zatim su posetili Hram Svetog Save.

Lavrov se prethodno sastao i sa Selakovićem i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. petrovgrad says:

  Sve je to uredu, ali pokaži već jednom zube. Prošetaj te raketice do granice, šta si ih ukopao po Sibiru. Bliže Berlinu, Londonu, Parizu. Rusija doživljava veliko poniženje. Ministri nedifinisane BiH daju mu korpu, otkačili ga kao blato sa cepla.Crna gora im uvodi sankcije. Da ne pominjem druge jače države od Crne Gore. Nisam za globalni rat, ali ruku o sto moraš lupiti, inače će ti NATO uleteti u Moskvu, kao Napoleon. Znam da će dobiti po tamburi, ali nemoj dozvoliti da Vas mrcvare.

 2. persida says:

  Ovaj covek postaje odvratniji i od Kisindzera.

  • Kosovac says:

   @ persida, …..Nisam stručnjak, ali smatram da je ova tvoja reakcija očekivana i normalna.

  • Neso says:

   Ti si budaletina

 3. Slobodanka says:

  Teško da će ovo izaći na dobro. Alergična sam na reč "kompromis" zato što iz poteza u potez jedino Srbija daje ali i troši svoje "kompromise". A Kosovo* ima samo jednu obavezu da prizna ZSO i čeka ne dajući ništa. Šta je to nego predaja KIM-a uz pitku priču da su to samo dogovori sa kompromisima. Zašto Rusija na to pristaje? Da bi se zauvek oslobodila istorijskog tereta po imenu Srbija?

  • Gagi says:

   Slobodanka..... nama je corba odavno skkuvana. Obican narod samo moze da brine i protestvuje na ovim portalima. NIKO nikada narod nije pitao nizasta. Uvek je postojala "pametna" masonska ekipa "odabranih" koja nam je krojila sudbinu. Tako npr. u jednom istorijskom momentu su albanci gubitnici, posle malo pomesaju karte pa su Srbi gubitnici, od naroda koji to nije (gle cuda) postane narod. Svi bi mi voleli da saznamo KO je svetski krupije koji mesa karte, izgleda da se to vekovima nije moglo saznati, neke naznake postoje. SVI odabrani drzavnici na svetu vode zacrtanu politiku, zbog toga su i izabrani, NE od naroda. U Bgd-u se rade infrasrukturni projekti koji su napravljeni pre 40-50 god. To nije slucajno, to nam pokazuje da neki kontinuitet postoji, bez obzira na sve politicke promene koje ce nesto kao promeniti. Problem je u tome sto nam TI konspirativni vladari danas nisu naklonjeni jer nam otimaju kosti nasih predaka na celom Balkanu. Mi danas imamo opasnu destrukciju svetskog sistema,svedoci smo da se javno i beskrupolozno otima opredeljenje narodne volje koji je sastavni deo ove planete. Teski zlotvori i barabe su se samoinstalirali da vode racuna o svetskoj civilizaciji, svi drugi ih hipnotisani prate. Mnogi slabici su se uplasili za zivot i egzistenciju jer je TO najvaznije, jesu li se nasi dostojni pretci uplasili za to prolazno stanje koje se zove zivot. Naravno da nisu, svesno su se suprotstavljali onim podmuklim vrednostima koji ce im decu odvesti u ropstvo. Danas je najvisa ljudska karakteristika i duhovna vrednost da si dobro placeni rob, itd.

 4. I Love persida says:

  Poseta je bila ne politička već samo prijateljska? Kakva bi tek bila politička? Onako sa džepnim s-300 prema prištini. Dobro je dok su posete samo prijateljske. Što se tiče balansa koji pozdravlja, mislim da ćemo propasti u ništavilo negde između dve stolice kad nas ufate grčevi u mišićima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *